Gambar Isteri-Isteri Salih Yaacob

Gambar Adik Beradik Neelofa Yang Cun Melecun

Gambar Taman Tema Legoland Malaysia Di Nusajaya, Johor

Syarat Permohonan Rebate RM200 Telefon Pintar 3G (Smartphone)

Syarat Dan Permohonan Geran RM1,000 Untuk Usahawan Online

Gambar 3 Lamborghini Kemalangan & Terbakar Di Lebuhraya PLUS

Borang BR1M 3.0 2014

Gambar Lelaki Mohon Tukar Nama Mohd Ashraf Hafiz Kepada Aleesha Farhana

by Ezany-Kun in Berita,Gambar

ashraf aleesha

Link: Gambar Penuh Mohd Ashraf Hafiz (Terbaru)

Link: Luahan Hati Ibu Bapa Mohd Ashraf Hafiz

Harapan menggunung seorang lelaki untuk menukar nama daripada Mohd Ashraf Hafiz Abd Aziz, 25, kepada Aleesha Farhana tertangguh lagi apabila Mahkamah Tinggi di sini, semalam menetapkan 18 Julai depan untuk keputusan.

Update: Permohonan Tukar Nama Mohd Ashraf Hafiz Kepada Aleesha Farhana DiTolak

Dia yang menjalani pembedahan menukar jantina di Thailand antara 2008 hingga 2009 kerana mendakwa lebih cenderung kepada perwatakan wanita memfailkan petisyen memohon mahkamah membenarkannya menukar nama Mohd Ashraf Hafiz kepada Aleesha Farhana, bagi memudahkannya menguruskan kehidupan seharian, selain mahu memasuki universiti melanjutkan pengajian dalam bidang sama.

Dalam prosiding akhir di mahkamah semalam, Horley dalam hujahnya berkata, anak guamnya disahkan pakar perubatan daripada Pusat Perubatan Pantai (PMC) dan Hospital Putrajaya layak menjalani pembedahan menukar jantina, menjalani rawatan hormon serta psikologi sebelum melakukan pembedahan di Thailand.

ashraf aleesha

Link: Pendapat Dr. Mashitah Ibrahim Berhubung Isu Mohd Ashraf Hafiz

Malah katanya, kedua ibu bapa pempetisyen turut mengesahkan anak mereka memiliki alat sulit lelaki sejak lahir, tetapi ia tidak normal, bersaiz kecil, tidak aktif dan tidak berfungsi sebaiknya seperti rakan sebaya lain. Mohd Ashraf Hafiz juga disahkan ibunya lebih cenderung berperwatakan wanita sejak kecil dan membuat kenyataan bersumpah membenarkan anak lelakinya itu menjalani pembedahan.

Bagaimanapun, Addha dalam hujahan balasnya berkata, peguam pempetisyen gagal melampirkan laporan lengkap daripada doktor bahawa pembedahan dijalankan berjaya menjadikan Mohd Ashraf Hafiz seperti wanita tulen termasuk mempunyai rahim dan tubuh kewanitaan dan fakta apabila perlakuan seksual berlaku antaranya sama ada dia boleh mengandung. – Berita Harian

Related posts:

  1. Hafiz AF7 Bercinta Dengan Adira AF8 | Gambar
  2. Gambar Majlis Pertunangan Ashraf Muslim Dan Noor Dayana
  3. Gambar Tunang Ashraf Muslim, Dayana
  4. Hafiz AF7 Kemalangan Kereta Langgar Pokok | Gambar
  5. Senarai Nama Mangsa Tanah Runtuh Di Rumah Anak Yatim Madrasah Al-Taqwa, Kajang, Hulu Langat

{ 32 comments… read them below or add one }

Blog Berita Online May 26, 2011 at 10:18 AM

nama dah elok dah…but nak tukar nama perempuan pulak…manusia..manusia..pelik-pelik saja.

Reply

vdl no limit May 27, 2011 at 12:26 PM

serah jak kpd yg empunya diri kerena dia lebih mengetahui ttg dirinya,bagaimana perasaan jiwa dan raganya…..yg kat luar e2 bagilah kata2 yg memberi semangat agar dia bisa menjalani kehidupannya seperti yg di inginkanya….

Reply

ayo July 6, 2011 at 5:21 PM

ada plak org yg menggalakkan…
hmm

Reply

Nur Hidaya Marwah July 20, 2011 at 10:53 AM

betui tu.. dok mgata jer tau..!

Reply

Leen June 8, 2013 at 12:51 PM

Anda semua hanya tahu nak mencacidan menghina. adakah anda tahu isah disebaliknya?
cuba baca blog ini.

http://syukury.blogspot.com/2011/08/tragedi-aleeshaashraf-masyarakat-kita.html

Reply

keriiiiii May 28, 2011 at 2:56 AM

ALLAH melaknat orang yang menukar jantina……kenyataan yang menyatakan keluarga asyraf membenarkan dia menukar jantina adalah dusta semata mata….hanya keluarga yang kurang waras sahaja yang akan membenarkan anaknya menukar jantina…..

Reply

Ikmal Hakimi December 2, 2011 at 11:42 AM

keriiiii,, awak tak tahu apa yang mereka tahu, bahkan jangan sekali-kali melaknati orang takut2 awak yang di laknat. Manalah kita tahu mungkin betul apa yg dikatakan, kalau kita yang salah dalam mentafsir kita dihukum fitnah dan berdosa. Sekian keri~ nama ibubapa dah bag elok

Reply

Syahidah December 15, 2014 at 7:32 PM

Kau ini jangan sesuka-suka hati cakap orang yang kurang waras akan membenarkan anan mereka tukar jantina. Itu menunjukkan kau ini kurang pengetahuan tentang masalah jantina sepert ini secara saintifik. Kalau allah datang dan berithu kat kau, baru cakap, selagi tu jangan cakap macam ni.

Reply

hei boyzzzz May 28, 2011 at 2:35 PM

actually golongan mcm ni sakit jiwa….terlebih perasan cantik
mudah nak buat pembedahan..kalau dah lelaki tetap lelaki..kalau nak berubah jd something
yg bad story tu, better pk panjang sbb kita muslim ya…bkn muslimah..kalau dlm solat jemaah….mcm ne nt?

Reply

H4EVER~ July 18, 2011 at 2:40 PM

yela sy pon stuju ckp hei boyzzzz..xpatut bg sorg laki mnukar jntina kpd perempuan kalo asal dirinye adelah lelaki yg tulen..ade hkmah nye ALLAH mnciptakan sewseorg tu baik lelaki@perempuan ,jgnla dsebabkn kite mgejar alam dunia..kite leka dgn khidupan kite di akhirat nanti…mujur pmohonan tukar nama ini ditolak..kalo dbenarkan,dtakuti rmai pulak yg akn ikot… moga ALLAH mberikan ptunjuk kpada umat2nye AMIN :)

Reply

Misz s July 19, 2011 at 4:04 PM

berpewatakan wanita bkan alasan utk menukar jantina…tapi kalo alat sulit lebih dari 1, msudnye ade alat sulit lelaki dan wanita dlam mase yg same…itu kena lah tgok juga, hormon dan keadaan fizikal empunya diri lebih cenderung ke arah mana..sama ada lelaki atau perempuan…

Reply

yan July 20, 2011 at 9:03 AM

ikut suka kaw la. Hak kaw. Dia org jeles hati je. Besa la tak penah dia buat dek org. Lambat sikit. Aku taknak join

Reply

Nur Hidaya Marwah July 20, 2011 at 9:52 AM

ni la masalah org malaysia..! tau nk kutuk jer… tapi tak tau cerita sbenar.. lebih baik diam dari bcakap lebih sedang kamu tak mgetahui apa2.. suka ati dia r nk tukar apa pun.. salah tempat la korang nk bercerama!!

Reply

daus ali July 20, 2011 at 10:23 AM

pala bana ko….bab agama ko nk kotrg diam bodo pyn org…kalu die mati dr segi syariah how to manage him@her…wadefak elok2 sikit nk sound org..

Reply

Nur Hidaya Marwah July 20, 2011 at 10:51 AM

yg ko dok sibuk2 apa hal…?! ko tak tau apa2 ttg dia main cakap jer!! da da keluarga dia tak kisah.. ko kisah apa hal… ko ni siapa dia?! dia nk tukar jantina ko dok mgata… kalau dia xde makan or kbulur ada ko dtg nk membantu… salah org len nampak salah sdiri tak nampak… makanya… diam jer

Reply

Nur Hidaya Marwah July 20, 2011 at 11:10 AM

kalau nk kata bab agama.. agama tak mnyuru kita mgutuk! that y i kata baik diam dari pada nk comm kt sini nk mgutuk jer, bagi r kata2 mbina bukan mgutuk… cam tu ker agama mgajar klu nk tegur org tu kena kutuk klu dia buat salah.. tak mampu bagi kata2 mbina da r jgn kutuk or hina..

Reply

reen muszaphar August 3, 2011 at 9:48 PM

kau nie cakap elok2 sikit.. kau pandai ckp org.. ini hal agama.. kau agama ape?

Reply

fd OS July 20, 2011 at 10:21 AM

saya kesian kat family dia

Reply

xibc July 20, 2011 at 1:41 PM

Janganlah kita semua menjatuhkan hukuman tanpa usul periksa asal-usul permasalahan si Ashraf/Aleesha ni.

Islam mengharamkan pertukaran jantina TETAPI mengharuskan penentuan jantina bagi gulungan khunsa.

Sudah dibuktikan yang dia ni seorang khunsa semasa dilahirkan dan dia mempunyai kedua-dua alat kelamin lelaki dan wanita.

Secara saintifiknya dan juga mengikut amalan Islam, jantinanya harus dipilih oleh kedua ibubapanya dari kecil. Dan setelah jantina dipilih, rawatan hormon lanjutan harus di berikan supaya keadaan fizikal mengikut jantina yang dipilih itu.

Ada kemungkinan mereka memilihnya menjadi lelaki tetapi diri dalaman si Aleesha ni lebih kepada keperempuanan. Dan mungkin dari kecil lagi, rawatan susulan tidak diberikan.

Khunsa juga makhluk Allah dan permasalahan mereka ini berlainan dengan kes-kes tukar jantina maknyah ataupun pengkid.

Sekiranya perancangan jantina beliau diuruskan dengan sempurna dari kecil, mungkin masalah sekarang dapat dielakkan.

Maaf sekiranya pendapat dari saya yang kurang ilmu ini menyinggung perasaan pembaca disini.

Reply

kudin July 20, 2011 at 8:49 PM

yg hidup pasti mati…mati tak ada agama tanam atas pokok ikut adat org asli. nama ashraf ke allisya ke nama islam ni..ikut islam tukar jantina@mengubah anggota badan dan bukan disebabkan mudarat ,adalah HARAM tidak diterima islam( kecuali ada syarat tertentu).

Apakah status mereka yang mengubah jantina?

Kita perlu melihat kepada tujuan mereka. Seandainya atas tujuan:

i. Taghyir (mengubah), maka mereka tetap dengan status asal jantinanya. Walaupun seseorang perempuan selepas pembedahan telah menjadi seorang lelaki, namun Islam masih memandangnya sebagai seorang wanita. Dari itu apa sahaja hukum-hakam berlaku ke atasnya sebagai seorang wanita, bukan lelaki. Samada hukum-hakam mengenai warisan, aurat, perkahwinan dan sebagainya.

ii. Takmil, maka mereka berstatus dengan jantina selepas proses bedah dijalankan. Segala hukum-hakam berjalan menurut status tersebut.
kes ni kita takut klu tanam jenazah ashraf tak terima bumi mcm mana tu ? ulama kena bersuara utk tidak mengelirukan masyarakat..fikir-fikirkan..

Reply

naimulfirdaus July 20, 2011 at 10:52 PM

betul ke dia khunsa?

Reply

hamba allah July 21, 2011 at 2:09 AM

emm…betul ke die khunsa,saya saya rasa die bukan khunsa disebabkan die mempunyai alat sulit lelaki sahaja seperti artikel diatas tetapi cenderung perwatakan sebagai seorang wanita..tukar jantina@mengubah anggota badan dan bukan disebabkan mudarat ,adalah HARAM tidak diterima islam( kecuali ada syarat tertentu)….die tetap dikira lelaki walaupun mengubah diri jadi wanita sekalipun…statusnye nanti bile meninggal jadi tanye tnye nak tanam 2 ikut wanita ke lelaki..time nak solat 2 dah jadi masalh…

Reply

kembara sufi July 21, 2011 at 5:07 AM

janganlah hanya pandang sebelah mata saja,fahami dulu dan kaji dulu sifat yg ada dlm diri ashraf itu..,memangla diakui tidak mudah mempunyai naluri seperti ashraf dan saya yakin orang diluar sana pun smpi bila2 x akan memahami dan x terdaya untuk memahami naluri seperti ini..,nak kata mereka tidak pandai berfikir?,ada yg terdiri dr doktor,engineer,lawyer,pensyarah,..si ashraf itu sendiri pun graduan perubatan,..apakah ini kehendak mereka?inilah yg dnamakan ujian…bayangkanlah jika ujian seperti ini terkena pada anda sekalian..adakah anda semua tegar untuk menghadapinya(especially yg selalu duk kutuk n hina dia n org2 mcm ni)? jika mereka benar2 berjaya melalui dan menempuhnya dgn kesabaran..insyallah jihad lah namanya..

Reply

mardhatillah July 21, 2011 at 12:56 PM

JIHAD amendanya 2??? hukum ALLAH tlh mnetapkn y mnukr jantina i2 adlh HARAM. adkh mlnggar hkum ALLAH i2 dnamakn JIHAD wahai kembara sufi??? walau ap pown sifat y ad dlm dri ashraf 2. dya x spatotnya mngmbl kputusn cmney. BERDOSA.. ashraf spototnya bjihad n busaha utk menghilangkn sift2 prempuan dya 2. ALLAH x akn mngubh nasib ssuatu kaum mlainkn dya mnubhnya sndiri. dktkn dri kpd ALLAH. mohon agr dberikn ptunjuk.. sesungguhnya Allah mndgr prmohonan hmbaNYA. INSHAALLAH, ALLAH akn beri.. bknnya dgn cr y hnya akn mngundang kmurkaan ALLAH. dsbbkn ashraf 2 plajar prubatn lh dya spototnya lbh tahu tntang hukum2 ALLAH ney krn dya seorang y tpelajar..

Reply

hamba allah July 29, 2011 at 8:52 PM

allah melaknat golongan lelaki yang menyerupai perempuan dan golongan perempuan yang menyerupai lelaki bukti jelas ada dalam al quran.tetapi kita seharusnya berhikmah dalam menasihati sesama muslim

Reply

ace82 July 29, 2011 at 9:07 PM

Memang xblh tukar jantina,,jgn menghalalkan apa yg haram..rasanye semua disini xsuka perbuatan dia,,bukan kutuk tp kita terlalu mrh dgn org mcm nie,,,xperlu nk nasihat,,mak ayah dia pn xredha n dia xpeduli nasihat org tua..islam galak kita ambil tahu akan pekara yg mungkar mcm nie..xblh dok diam jer..nk ke nnt ank kita jd.mcm ni….fikirkan la.

Reply

melor July 30, 2011 at 11:17 PM

bila bace tentang die ni, aku agak marah kot ngan die, sbb da mengubah tubuh die, dan meminta untuk menukar namanya dalam IC. tapi, bile dapat tau die da meninggal dunia, cam sedeh lak die mati dalam kekufuran, ngan tubuh cam tu. tp kire Alhamdulillah la kalo di saat2 terakhir die nak menghembus nafasnya, die bertaubat, tapi kalo x sempat langsung, ianya sangat2 memilukan.
aku x mo komen banyak pasal bende ni, tapi aku cume nak cakap, pada sesape yang da mengubah tubuh cam arwah ashraf ni, @ de terniat nak wat cam ni, cepat2 la bertaubat. kalo leh, sekarang gak bertaubat, sebab kite x tau bile kite akan meninggal. bayangkan kalo korang meninggal cam die. sangat2 memilukan. dan timbul cam2 komplikasi bila nak uruskan jenazah die ni. mmg susah nak lawan naluri tu, tapi seboleh2 nye, jangan sampai tukar jantina. sbb tu de pepatah, “kalo ikot kan hati, mati, kalo ikotkan rasa, binasa”. amik la iktibar dari kisah ashraf ni. (aku x nk slash kn mne arwah sbb die dilahirkan dengan fizikal lelaki, name pon lelaki, dan bile meninggal die tetap seorang lelaki. x de sesape pon leh mengubah fakta tu.)

*p/s: yg sebuk2 nak menang kan arwah tu, diam je la. nampak gaya cam satu spesis ngan arwah je. hehehe. maaf, aku bergurau je. tp kalo nak menang kan ashraf jgn la sampai nak membenarkan pe yang arwah wat. seolah2 ko menyokong kehendak arwah. Allah s.w.t da cipta manusia ni sebaek2 mahkluk, jadi x perlu nak tuka2 lagi jasad pemberian Allah s.w.t tu, sebaliknye kene bersyukur.

Reply

fikri eryn August 3, 2011 at 9:54 PM

saya sokong 100% melor…

Reply

milah July 31, 2011 at 6:48 PM

Alhamdulillah…. sistem mahkamah mbuat kputusan yg benar.
Kematian arwah adalah patut disyukuri oleh umat Islam kerna ditakuti tindakan dia & pembela guam arwah yg bijak mgatur kata mbenarkan penukaran nama akan mjadi ruang kepada golongan “mak Nyah” untuk mengikuti jejak beliau. Lgpun, arwah pun ckp rela mati klu hasratnya tidak kesampaian, nah!!! Allah SWT dah nyata2 ambil nyawanya kerna jalan sesat itu mmg dilaknat tuhan. Sekiranya khunsa, arwah berhak memilih jalan die ttp masih salah kerna mlakukan pbedahan mnukar ciptaan Allah. Terima kasih Allah, kau telah lenyapkan umatMu yang kufur & diharapkn keampunan untuk semua golongan Islam di dunia ini. AMINN….

Reply

rajawalimustfly August 1, 2011 at 3:07 PM

korang ni bodoh berceramah pasal org yg dah x der apsal…
ALLAH tuhan die..ALLAH yg jadikan dia..dn ALLAH juga yg bagi hukuman..
korang suma x tau ape yg berlaku kat SANA nnt…
dah x payah nk berdebat…dia salah ke betul ke x de hak nk cerita…korang nk tanggung dosa ke…dh lah…baik kita doa kan aje die…kan senang…
*p/s:aku x menangkan sapa2…dari kita dok berdebat isu nie baik korang pk camner nk naik kan ekonomi islam,servival org islam yg masih hidup..bukan cerita pasal org yg dah x der..sekian assalam..jemaah rajawaliputih sepang

Reply

anonymous August 2, 2011 at 4:50 AM

“korang ni bodoh berceramah pasal org yg dah x der apsal…”
-x de orang yang berdebat kat sini cuba menghina dia. dia yang menghinakan diri dia sendiri.
”ALLAH tuhan die..ALLAH yg jadikan dia..dn ALLAH juga yg bagi hukuman..
korang suma x tau ape yg berlaku kat SANA nnt…”
-kita yang berbincang disini bukannya nak jadi tuhan(Allah).tp arwah jelas melanggar hukum islam yang tertulis dalam al-quran sendiri iaitu mengenai jantina. Allah sendiri berfirman dalam Al-quran bagaimana dia melaknat golongan yang menukar jantina melainkan ”khunsa”
”dah x payah nk berdebat…dia salah ke betul ke x de hak nk cerita…korang nk tanggung dosa ke…dh lah…baik kita doa kan aje die…kan senang”
-rasanya semua orang doakn kesejahteraan arwah.Mengenai hak nk cerita tu, Al quran ada menyuruh org islam untuk “amal maaruf nahi mungkar” salah satu jalan untuk amalkn adalah untuk bercerita dan mengingatkan umat tntg hal nie
“dari kita dok berdebat isu nie baik korang pk camner nk naik kan ekonomi islam,servival org islam yg masih hidup..bukan cerita pasal org yg dah x der”
-dalam islam ada konsep yang dinamakan “aula’iyat” bermaksud KEUTAMAAN, konsep ini bermaksud org islam patut memperjuangkn hal yg lebih utama terdahulu atau mudah sebelum yang kurang utama atau sukar
FIKIR-FIKIRKANLAH

Reply

da'wah June 7, 2013 at 11:19 AM

doa,supaya allah beri dia hidayat,

Reply

Leave a Comment