Gambar Isteri-Isteri Salih Yaacob

Gambar Adik Beradik Neelofa Yang Cun Melecun

Gambar Taman Tema Legoland Malaysia Di Nusajaya, Johor

Syarat Permohonan Rebate RM200 Telefon Pintar 3G (Smartphone)

Syarat Dan Permohonan Geran RM1,000 Untuk Usahawan Online

Gambar 3 Lamborghini Kemalangan & Terbakar Di Lebuhraya PLUS

Borang BR1M 3.0 2014

Kadar Baru Kompaun Saman Trafik PDRM, JPJ & DBKL Mengikut Kategori Kesalahan

by Ezany-Kun in Berita

Pihak Kerajaan telah menyeragam dan menyelaras sistem pembayaran saman oleh PDRM, JPJ dan DBKL berdasarkan prinsip ‘The More You Delay’, ‘The More You Pay . Mekanisme penyeragaman kompaun ini adalah seperti berikut dan berkuatkuasa mulai 1 Mac 2011.

*klik gambar untuk paparan yang lebih jelas

Kategori Pertama : Kesalahan yang menjadi penyumbang utama kemalangan, keselamatan, pengguna, kesesakan lalu lintas dan perkhidmatan pengangkutan awam.

Kategori Kedua: Kesalahan berkaitan tingkah laku negatif pemandu dan kesalahan teknikal pada kenderaan yang boleh menyumbang secara aktif kepada kemalangan, kesesakan dan perkhidmatan pengangkutan awam.

Kategori Ketiga: Kesalahan teknikal pada kenderaan yang secara pasif boleh meningkatkan risiko kemalangan, kesesakan dan perkhidmatan pengangkutan awam.

Kategori Keempat: Lain-lain kesalahan selain daripada di atas yang tidak menyumbang kepada kemalangan, kesesakan dan perkhidmatan pengangkutan awam.

Related posts:

  1. Semak Saman Trafik Dengan Mudah
  2. Cara Memohon/Membeli/Menempah Nombor Pendaftaran (Plate) Kenderaan
  3. Bajet 2011 | Harga Rokok Naik | Malaysia Bakal Mengikut Jejak Jepun
  4. Bajet 2011 | Masih Ada Harapan 2 Bulan Bonus
  5. Barisan Nasional (BN) Bakal Perkenalkan Logo Baru

{ 47 comments… read them below or add one }

fatihah February 25, 2012 at 6:58 PM

kalau tak ade lesen..saman berapa?tarikh saman sya dh lbh awi kompaun….

Reply

epol amin May 23, 2012 at 1:08 PM

klu x pkai topi kaledar brapa plak..

Reply

frank August 7, 2012 at 11:28 AM

klu ubahsuai system ekzos brapa pula??

Reply

Zul September 15, 2012 at 1:32 PM

kalau tak ada rotek tamat tempoh bper bnyarnye pulaa……tlong jwab dgn segre….

Reply

farleyrossi October 3, 2012 at 10:04 AM

Knp sy kena byr 900 ats kslhan no flat kabur/fancy?pstu siap waran tgkp plak tu..

Reply

HERMAN BIN AMAN November 17, 2012 at 11:43 PM

LAW XDE LESEN,MATI ROTEK,XDE SIDE MIROR DAN XDE LESEN BERAPE KNE YE

Reply

eku87 November 19, 2012 at 11:19 PM

Org lain pkai kereta sya,dia kena saman sbb xpkai tali pinggang keselamatan..adakh saman nie dkenakan keatas individu sahaja @ saman individu & saman keatas kereta gk..jawab segera yg mungkin sebab sya nak renew road tax kereta sy

Reply

Baihaqiy January 28, 2013 at 1:54 PM

kalau gagal pamer L kt motor berapa..? RM40 ke..?

Reply

Hanif September 4, 2013 at 9:33 PM

yee 40 ja , tapi lesen L tuu dibatalkan tak ? kena buad lesen lagi sekali ka ?

Reply

yo February 15, 2013 at 4:38 AM

salam sejahtera,kesalahan saya gagal menunjukan lesen b2 dan terlebih tarikh kompoun belum bayar lagi.brapa kompound diknakan pada saya

Reply

intan March 24, 2013 at 7:32 PM

assalamualaikum nak tanya…saya kena saman atas kesalahan membawa kereta tanpa cukai jalan dan insurans? berapakah bayaran saman saya kena bayar? dan pemilik kereta juga kena saman…berapakah pula jumlah saman bagi pemilik kereta? saya kena naik mahkamah dan saya nak siapkan duit mengikut jangkaan jumlah bayaran saman?

Reply

marie October 23, 2013 at 9:12 PM

Same probs

Reply

ayyu December 4, 2013 at 1:36 PM

hihihi sy pernah melalui masalah yg sama.. ada abg polis nasihatkn sy g mahkamah je terus tp standby la duit… masa tu saman sy sepatutnya RM900 (xde lesen, insurans, memandu kenderaan bkn milikannya).. so pegi la mahkamah (selayang).. risau bkn men ag hah. bila nama kena panggil, kesalahan dibacakan, hakim tu tanya ada nk ckp pape x? sy kata sy mntak kurang saman sbb sy masih belajar ag.. die mntak kad pelajar utk pengesahan. terangguk angguk encik hakim tu tgk kad pelajar sy.. dr RM900 sy kna byr RM100 je.. dua kesalahan ag digugurkan. terbaekkkk tp blm setel ag sbb owner keta (abg sy) pn kena saman jgk sbb benarkn sy bawak keta die.. sy masih ingt ag masa kita org pegi mahkamah tu puasa yg ke-20. bila turn abg sy kna panggil jwpan logik dia bg.. mntak kurang saman sbb kne tanggung adk die blaja, anak ada 3 org, gj sikit.. hahaha hakim tu btl la baik at.. die caj RM100 jgk.. klau dikira total saman klau byr kaunter polis RM1200 tp aritu kena byr RM200 je.. jimat RM1k.. haha balik je dr mahkamah abg terus bwk ktorg g sopping brg raya.. jd nasihat sy, bwk je duit ikt nilai saman tp makesure kt mahkamah tu mntak kurangkan saman..

Reply

jayanthi April 26, 2013 at 8:20 PM

Lkm tamat tempoh… Berapa kena byr

Reply

paih May 22, 2013 at 12:38 AM

kalu keno saman keh roadtax maty..brape kene????!
xd tulis pom

Reply

kutan June 7, 2013 at 7:13 PM

Kadar kompaun Cekik darah ni tdk sesuai sama sekali dikuat kuasakan di sabah!! Gaji 800 kalau ambik 300 tinggal 500!!! Lagipun semua benda mahal kami sini Tetap mundur la!! Tukar ni undang2 please!! Jelas sekali tidak adil!!

Reply

ida June 15, 2013 at 11:47 AM

klu kna saman kes roadtax mati kna bayar berapa?roadtax motor saya nak masuk dua bulan dah tamat tempoh…so kena bayar kat mana?

Reply

izah July 5, 2013 at 12:35 PM

kalau rodtax mati kena bayar berapa eh

Reply

SALIM July 22, 2013 at 12:48 PM

saman parking rm 30 cukuplah

Reply

tia August 16, 2013 at 5:55 PM

saman parking berapa??
huhuhhu

Reply

mat July 23, 2013 at 12:46 AM

babi la mahal bodoh. dah la naik kalau lambat

Reply

fathiah August 16, 2013 at 5:54 PM

saman untuk parking berapa??
sy kena saman sehari sebelum raya…

Reply

mohamad azwan bin mohamed nor August 16, 2013 at 11:43 PM

kalau saye naik moto orang, roadtax dah mati 1tahun,,, brape kadar saman?

Reply

nurul August 22, 2013 at 12:34 PM

ingin jelaskan saman ? boleh email saya aien_mm99@yahoo.com

Reply

faizal August 22, 2013 at 7:38 PM

bln 10 tahun lps kereta saya mengalami kemalangan kecil disebabkan kecuaian pemandulain tp polis trafik mengenakan saman atas kesalahan cuai hingga mengakibatkan kemalangan jalan raya…brp jumlah saman yg perlu saya bayar?

Reply

rudie September 17, 2013 at 4:15 PM

Polis ni mmg pukimak..Aku paking kt area tertutup pin dia masuk cari saman jgk ye..Mmg pukimak anak haram punye polis gampang..Kalo xnpaking sana nak paking mana lg haa gampang?Mmg sumenorgbpaking kt situ la anak haram!!

Reply

Nur September 30, 2013 at 11:04 AM

Salam..

-Kpd membe2 y bmasalah utk renew insurans dan roadtax d-sbbkan saman polis/blacklist sy blh bantu utk settlekn saman pd harga diskaun.
-Juga khidmat renew insurans & roadtax hanya rm450
**Mengikut terma & syarat**

pm/whatsapp/sms 0198079210

Reply

Ana Fahana June 28, 2014 at 9:15 PM

Saya kena saman jpj.boleh tolong kaa

Reply

zack October 26, 2013 at 7:02 PM

klau xda duit cm na??

Reply

arina86 November 23, 2013 at 1:50 AM

Maaf..saya nk tanya ni..kalau saman tak ada lesen berapa ye??lain semua ada..saman ni dikeluarkan polis trafiq..

Reply

lalala November 23, 2013 at 6:18 PM

xde lesen moto ker lesen kereta. .?

Reply

dani December 1, 2013 at 1:47 AM

Kalai enjin tak endorsed, kantoi rodblok.. kne saman lg tak?

Reply

zai December 4, 2013 at 8:16 PM

kalau kesalahan memotong di sebelah kiri kena bayar rm 300 jugak???
xda discount untuk student rate??
mna nak cari rm300 dah lah duit bnyak habis bayar yuran pengajian cekik darah sehhh..?

Reply

Katherine December 18, 2013 at 6:15 PM

Berapa kena bayar untuk saman parking???

Reply

david December 27, 2013 at 4:02 PM

roadtax mati lebih 6 bulan kena sita dgn jpj

Reply

niaasfarilla binti che mat January 16, 2014 at 2:11 PM

Salam.nak tanye hari to sye kne saman pasal no flat fancy
Brape kne byar ya?

Reply

sue February 1, 2014 at 10:57 PM

Saya pelik dgn trafik kuantan.. knp tidak bertimbang rasa langsung… dengan keadaan parking hospital yg sesak di waktu kemuncak utk appointment pesakit luar di HTAA… jika keadaan kawasan parking di hospital telah penuh kenapa tidak pihak berkuasa bertimbang rasa dgn situasi pengguna yg parking di tepi jalan besar berhampiran hospital, seperti mana yg sedia maklum yg datang adalah pesakit.. bukan boleh jalan jauh…sedangkan tidak mengundang kesesakan lalu lintas dan kemalangan memandangkan jalan raya luas dan tidak sempit… ini menyusahkan rakyat kuantan..mohon bertimbangrasa dgn keadaan semasa,bukan dgn menyaman tanpa melihat keadaan lalu lintas di tempat tersebut..

Begitu juga halnya di parking kuantan prade pada malam tahun baru china di mana parking metro telah menutup kawasan parking pada pukul 8.30 mlm, keadaan jalan yg tidak sesak…knp perlu mengambil saman kerendaan di tepi jalan sedangkan situasi itu parking TUTUP,dan jalan tidak sesak…ia berlaku atas sebab parking metro tidak dibuka pada CNY, please bertimbang rasa…dan tgk situasi lalu lintas kalau betul2 ingin menyaman..

Reply

sofiey March 4, 2014 at 11:05 AM

kalau gagal papar road tax berapa?
urgent please ;(

Reply

Passby March 14, 2014 at 2:43 PM

This is outdated info. Please update or remove this post to avoid confusing the public.

Reply

putera March 24, 2014 at 1:24 AM

Kalau motor lebih 500cc macam mana plak… x kna saman ke?

Reply

AKU April 28, 2014 at 3:46 PM

2 hari lepas saya kena saman sebab tak lekat plat no dekat bahagian depan motor..hari ni pergi balai nak buat bayaran,kenapa saman sampai rm300…so, saya tak jadi bayar dan tunggu mereka cek semula…
boleh tak saman macam tu atau mereka yang silap

Reply

Adam Daud May 7, 2014 at 12:26 PM

saya ingin bertanya kawan saya bertugas sebagai pemandu disalah sebuah agensi kerajaan, dalam satu kejadian beliau telah diarahkan untuk membawa pegawai untuk urusan kerja luar lapangan, dan berlaku kemalangan dimana kenderaan yang dipandu telah terbabas mengakibatkan berlaku sedikit kerosakkan dan saman kompaun telah dikeluarkan disamping Laporan polis sudah dibuat bagi tuntutan insurance Persoalan saya adakah saman kompoun tersebut dibayar oleh pemandu atau majikan mohon penjelasan

Reply

gam May 20, 2014 at 10:03 PM

kereta kerajaan mana ada insurans..ada road tax je

Reply

cycy July 4, 2014 at 3:17 PM

kalau kena saman xde lesen n bawak motor org lain..tuan motor tu kena bayar saman gak ke???

Reply

fahmie July 19, 2014 at 5:19 AM

Saya kene saman pkai no flat fance moto..berapa kene iye??
Yg polis saman saya tu pakai no flat salah jgak no pelangi,kecik pulak tu..knp orang awam pakai tk boleh ngn polis pkai bleh..

Reply

sprm August 13, 2014 at 2:44 AM

Sapa yang still buat saman diskaun, sprm tidak teragak2 untuk menjejaki kamu sampai dapat

Reply

yoges August 23, 2014 at 4:53 PM

Encik saya nak Tanya. Says Ada kena saman jpj tidak insurance Dan expired. Road tax. Kalau. Macam. Ini. Berapa.

Reply

Leave a Comment