Gambar Isteri-Isteri Salih Yaacob

Gambar Adik Beradik Neelofa Yang Cun Melecun

Gambar Taman Tema Legoland Malaysia Di Nusajaya, Johor

Syarat Permohonan Rebate RM200 Telefon Pintar 3G (Smartphone)

Syarat Dan Permohonan Geran RM1,000 Untuk Usahawan Online

Gambar 3 Lamborghini Kemalangan & Terbakar Di Lebuhraya PLUS

Borang BR1M

Penjualan Rokok Elektronik (e-Cigarette) Menyalahi Undang-Undang

by Ezany-Kun in Berita

Menjual, mengedar atau menyimpan rokok elektronik (e-Cigarette) adalah menadi suatu kesalahan di bawah Akta Racun 1952 dan Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

Menurut Pengarah Kesihatan negeri, Datuk Dr. Zulkifli Jantan, pihaknya telah mengesan kehadiran nikotin di dalam cecair e-Cigarette dalam pelbagai kepekatan tertentu. Ini kerana nikotin merupakan bahan yang dikawal di bawah Akta Racun 1952 dan hanya dikecualikan dalam produk tembakau.

Penjualan dan pembekalan bahan yang mengandungi nikotin hanya boleh dibuat melalui ahli farmasi berlesen dan pengamal perubatan berdaftar. Pelanggaran akta ini boleh dihukum dengan denda tidak melebihi RM3,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-dua sekali di bawah akta sama.

Related posts:

  1. Bajet 2011 | Harga Rokok Naik | Malaysia Bakal Mengikut Jejak Jepun
  2. Ameng Spring DiHukum Penjara 8 Tahun Dan 10 Sebatan
  3. Software Ujian Undang-Undang JPJ
  4. Gambar & Video iPhone 5 | Spesifikasi, Harga Dan Tarikh Penjualan
  5. Khalimudin Che Din, Juruperunding Kejuruteraan DiDenda RM6,500 Miliki Mercun Dan Bunga Api

{ 3 comments… read them below or add one }

wayang je March 24, 2013 at 11:56 PM

Ckp la terang2 haram sebab cukai..
Susah Sgt ke nk terangkan…

Reply

tau xpa April 4, 2013 at 12:17 PM

sebenarnya kalau e-cigar ni berleluasa, penjualan rokok kretek akan menurun dan menyebabkan peniaga dan pengeluar xleh cari makan..apela puta belit kerajaan ni..

Reply

Eddie Corzova April 29, 2013 at 3:38 AM

Aku dah agak dah kerajaan Malaysia yang kaut untung berbillion dari cukai rokok akan buat camni one day… Aku memang dah test rokok e-cig 3 bulan, dan tak disangka-sangka dah berhenti merokok… kurang lagi sorang pembayar cukai rokok di Malaysia… Habis kalau merokok benda tu sekarang ni dah kira salah ke? apa ke yahudi sangat negara ni… kat rokok yang dah confirm2 ada tembakau tu? apa cerita? takpulak cakap salah… E-cig punya flavour ada macam-macam gak.. Yang takder nikotin pun berlambak2… haaa yang tu apa kes??? Nak kata salah gak kalau hisap? Bangunlah perokok2 e-cig sekalian dan bantah benda ni.

Reply

Leave a Comment