Gambar Isteri-Isteri Salih Yaacob

Gambar Adik Beradik Neelofa Yang Cun Melecun

Gambar Taman Tema Legoland Malaysia Di Nusajaya, Johor

Syarat Permohonan Rebate RM200 Telefon Pintar 3G (Smartphone)

Syarat Dan Permohonan Geran RM1,000 Untuk Usahawan Online

Gambar 3 Lamborghini Kemalangan & Terbakar Di Lebuhraya PLUS

Borang BR1M 3.0 2014

Rebat RM200 Untuk Golongan Belia Membeli Telefon Pintar (Smartphone)

by Ezany-Kun in Berita

Kerajaan memperuntukkan RM300 juta pada Baet 2013 untuk rebat yang layak diterima oleh golongan belia yang berusia antara 21 hingga 30 tahun dan berpendapatan kurang RM3,000. Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan Datuk Irwan Siregar Abdullah berkata individu yang layak boleh mendapatkannya melalui pembekal yang berdaftar dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM).

Persatuan Pemilik-pemilik Telefon Bimbit (Perbit) telah mencadangkan supaya individu yang layak menerima rebat telefon pintar RM200 hanya boleh mendapatkan diskaun itu melalui “pembekal terpilih” yang dilantik oleh  SKMM. Ini kerana Persatuan itu bimbang, bekalan telefon itu terjejas dan pengedar akan menjual telefon bukan asli dan menaikkan harga.

Walaubagaimanapun kemungkinan had umur bagi mereka yang layak menerima rebat telefon pintar ini akan dinaikkan sehingga umur 40 tahun setelah pihak menteri membuat rayuan.

Related posts:

  1. Baucer Buku RM200 Untuk Pelajar Universiti, Martikulasi, Tingkatan 6
  2. Simpan Makanan Dalam Bonet Kereta Untuk Jual Kepada Golongan Ponteng Puasa
  3. Minum Air Mayat Sebagai Ubat Untuk Merawat HIV Dan Ketagihan Dadah
  4. Cara Memohon/Membeli/Menempah Nombor Pendaftaran (Plate) Kenderaan
  5. Borang BR1M 2.0 Di Edar Bermula Bulan Oktober 2012

{ 57 comments… read them below or add one }

faidth November 19, 2012 at 7:46 PM

rebat rm200 untuk pembelian smartphone ni bila boleh digunakan??
kena isi borang macam BR1M ke, atau sekadar tunjuk K/P sewaktu pembelian??

Reply

Den anak Jumat December 29, 2012 at 8:56 AM

Ingin memohon rebit RM200 utk membeli hp 3g

Reply

eika March 26, 2013 at 9:07 AM

macam mne nak cetak slip..
saye terkeluar terlupa nak cetak slip

Reply

noname December 7, 2012 at 10:41 AM

yerlah..ape langkah2 eh??

Reply

ayu December 30, 2012 at 8:32 PM

macam mne nk isi borang nie?start wpe hb bru boleh isi?student ipts

Reply

shah January 3, 2013 at 8:23 AM

kena isi borang macam BR1M ke? boleh terangkan sepenuhnya tak tentang perkara ni?

Reply

tiatiana January 3, 2013 at 1:56 PM

saya dah isi borang tp saya lupa nk cetak n ambik no rujukan….macamana erk??

Reply

syahoney kitty January 3, 2013 at 4:59 PM

tiatiana amik kat mana borang tu?

Reply

miesha January 5, 2013 at 12:58 PM

borang ade kt laman http://www.skmm.gov.my

Reply

nixying January 3, 2013 at 5:20 PM

excuse me ..
boleh saya tahu di mana boleh saya dapat borong tu ?

Reply

Hasyimah January 3, 2013 at 6:49 PM
miesha January 5, 2013 at 1:00 PM

bila da isi form 2 and send..trus dpt no rujukan ker…brkali2 antr tp xder rujukn pn kna bg,huhu

Reply

maizaitul shima January 17, 2013 at 4:54 PM
maizaitul shima January 17, 2013 at 5:57 PM
maizaitul shima January 17, 2013 at 5:59 PM

P/S : Kalau beli telefon pintar 3G tidak melanggan perkhidmatan Internet, tiada apa maknanya. Ehem…

Reply

nurasyikin January 4, 2013 at 9:41 AM

cm ner nak apply yer????

Reply

notakanan January 4, 2013 at 12:52 PM

Panduan Permohonan Rebat Telefon Pintar RM200 bagi yang masih kabur mengenainya:

http://notakanan.blogspot.com/2013/01/panduan-permohonan-rebat-telefon-pintar.html

Reply

khairunnisa nasuha January 6, 2013 at 2:57 PM

kalo tok graduan yang da abis study tapi tak keje lagi camne?bole ke memohon?

Reply

NURUL January 7, 2013 at 11:40 AM

saya dah isi borang tapi lupa nak cetak… macammana saya nak buka balik nak cetak semula.?? sebab dah kena reject kalau isi semula,,,,,,,,,,,

Reply

nurul January 7, 2013 at 1:20 PM

salam… lepas isi borang kte boleh claim dkt penyelia perkhidmatan kan?? dkat mana ye boleh jmpe dkt pnyelia perkhidmtan tu?? dkt kedai celcom ade ke?? ke centre2 celcom shj

Reply

chandraganthan January 7, 2013 at 11:21 PM

apa langkah langkah untuk nendapatkan rebet 200 utk telefon pintar

Reply

Danny January 8, 2013 at 10:49 AM

Sy ada dapat result keputusan status pendaftaran.. cuma sekarang saya tgh keliru dengan 1 perkara jak.. mcm mana nk ambil ye? dlm slip 2 kata permohonan telah diterima. siap ada no.rujukan permohonan. adakah saya boleh gunakan slip penebusan rebat 2? tq..

Reply

encik ruffian January 8, 2013 at 8:18 PM

salam,,saya terlupa laa nak cetak lepas register rebate rm200 smartphone..mcm mana nak buat ek..sapa tahu bleh tlg jelazkan pada saya..terima kasih..salam 1 malaysia!!

Reply

fatihah January 10, 2013 at 8:50 AM

xde masalah… mse nk beli tu tunjuk ic/kad kuase/kad pelaja…… setle

Reply

faseha January 10, 2013 at 3:32 PM

jus like that ke? sy pun lupa nk print number pengesahan tu. jus pergi tmpt yg jual fon tu then bg ic n kd pljr?

Reply

notakanan January 12, 2013 at 11:10 PM

Jika tidak terima nombor rujukan, gunakan kad pengenalan. Rujuk di sini: http://notakanan.blogspot.com/2013/01/rebat-telefon-pintar-hanya-kad.html

Reply

aisyah January 9, 2013 at 8:35 AM

untung lah kepada sume2 yg dh dapt register tu..sy dh hampir seminggu..dr pagi smpai ke petang menunggu…dok loading jerk ..tp tk lepas2 ..
mane yg terlupe nk cetak tu….boleh call no ni….tp,nk call no tu pon sush jugak…
1800-88-4040…

Reply

fatihah January 10, 2013 at 8:53 AM

sy dri 1 january try…tp bru arini lepas… huhuhuhu tu pun mcm x sangke…. sy online kul 6 sengah…. lancar jek…. terus pendaftaran anda berjaya…. yipeeeeeeee… xpe aisyah usha tangga kejayaan…. hehehehhe

Reply

liyana January 10, 2013 at 10:50 AM

mcm mana nk dptkan no rujukan tersebut…
blh ke sy pergi ke perkhidmatan tersebut utk memdapat balik no rujukan itu.

Reply

notakanan January 12, 2013 at 11:09 PM

Jika tidak terima nombor rujukan, gunakan kad pengenalan. Rujuk di sini: http://notakanan.blogspot.com/2013/01/rebat-telefon-pintar-hanya-kad.html

Reply

aien January 10, 2013 at 7:35 PM

saya nak tahu…kedai mana yg boleh tebus rebat ni? and rebat ni valid sebulan dr tempoh mhon la ea? saya dah apply dah…tnggl nk beli jew…x fhm step2 nyer

Reply

fazdlie January 11, 2013 at 3:02 PM

Ni ada step nak dapat rebet tersebut :

1. Daftar dulu di skmm secara online.
2. Print slip yang dipaparkan selepas dafatr.
3. Bawa ic, slip pendaftaran dan slip gaji (setengah telco tak perlu slip gaji).
4. Setiap harga handphone tertentu akan diberi rebet RM200 (so kena tambah lah).

Untuk maklumat lanjut, boleh rujuk kat blog saya ni :
http://fazmas.blogspot.com/2013/01/rebet-rm200-handphone-pakej-komunikasi.html

Reply

Teoh ZW January 12, 2013 at 10:31 AM

pagi ni i baru boleh daftar..WTF?

Reply

mohd amirruddin bin mohd kamal January 13, 2013 at 2:18 PM

pagi ini baru nk daftar

Reply

kelvin January 13, 2013 at 8:53 PM

hari ini saya tanya dekat digi centre nak beli hp dgn dptkan rebate, tapi pekerje digi centre timesquare tu kate kena bawa cetakan baru dapat beli. Masalahnya saya terlupa cetak… ish..macam mana ni..????

Reply

tasya January 15, 2013 at 3:37 PM

salam..sy terlupa nk prin mcm mane nk dpt kn no dan borg tu balik..

Reply

APIEZ January 15, 2013 at 5:26 PM

TUAN DAN PUAN BOLEH EMAILKAN KEPADA komunikasibelia@cmc.gov.my SEKIRANYA ANDA LUPA PRINT OR SAVE..TQ..

Reply

waniy January 16, 2013 at 7:18 PM

salam saya nak tanya dekat mana saya boleh beli hanphone tu .. dengan mana pengedar tu mcm apa? blh bg example x.. then perlu bwk apa msa pergi beli

Reply

norhayati January 18, 2013 at 1:28 PM

kami isi borang rebate tuhh tp ta sempat nk cetak…cm na nie nk dptkn smula borang tersebut??kalo ta der salinan borang tu kita msih bole dpt rebate tu ka??by the wayy nk beli tuh kt mana n macam mana? help me…please

Reply

zulkarnain bin zulkipli ramasamy January 21, 2013 at 12:49 AM

rebat rm200

Reply

eddy January 21, 2013 at 11:15 AM

mcm saya penduduk di luar bndar mcm ner nak tebus boucher nie ???
jika hanya kedai2 terpilih sahaja aperkah tanda kedai itu blh kite menebusnye???

Reply

muhd ashraf January 30, 2013 at 10:27 AM

pelajar nk hk umur 21 hingga 30 tahun

Reply

ALDREEYAN January 21, 2013 at 1:12 PM

lupa la print or ambl no rujukan,cmna nak dapatkan balik no rujukan tu?isi smula tp x dapat2

Reply

Raihan Raihana January 22, 2013 at 2:18 PM

Assalamualaikum…Saya nak tny… kalau guna dua rebate untuk 1 phone boleh ke ? TQ

Reply

annual January 25, 2013 at 1:19 PM

Selain kiosk Digi dan Celcom cube kat kbmall k.bharu(belian berserta pakej data internet)kedai mna lg ya yg boleh beli phone saja..ada sape blh bb
ritahu.tQ

Reply

dayang syakilah January 29, 2013 at 10:14 AM

nak tnya borang tu ade 2, ,1 tuki borang pekrja n 1 lgi tuk borg peljar, ,but saya is joblees now, ,jdi nak mnta tolg lah ni. .borg mna yg hrus saya fil tuk dptkn rebat phone tu, , please, , ,

Reply

saraaaa January 29, 2013 at 4:35 PM

kpd sesiapa yg tak sempat print lepas isi permohonan tu, bole copy link ni then tukar ic number shj
https://komunikasibelia.skmm.gov.my/Public/Success?ic=900622******
done and print

Reply

pahan selamat February 3, 2013 at 4:19 PM

mcm mana nk tgk rujukan sbb xsempat nk print

Reply

fizlyn February 5, 2013 at 5:56 PM

salam,,saya nak tanya macam mana nak tebus rebat?
perlu ke syarikat komunikasi ke?

Reply

hazwani February 11, 2013 at 4:07 PM

nak tanya , br1m telefon bimbit ni kalau utk student yang umur 21 tahun boleh mohon ke ? kew untuk orang yang dah kerja umur 21 tahun ke atas sahaja ? TQ

Reply

zul February 12, 2013 at 2:40 PM

Saya OKU yang tidak bekerja dan tidak belajar.Adakah saya layak dapat rebat ini? KWSP dan KAD PELAJAR tidak ada.Saya berumur 27, OKU kategori terlantar,Minta penjelasan.

Reply

diyana March 1, 2013 at 7:30 PM

no,kad kuasa tu apa ?

Reply

afrizal March 8, 2013 at 4:08 AM

rebet 200 tu mcm mne nk isi?

Reply

syazita eta March 13, 2013 at 9:54 PM

Assalam..sy nak tnya..sy da print out borang yg berjaya tu..tp.bahagian maklumat pekerjaan yg saya isi tu x da plak bla print..so mcm mna yer? no rujukan kat atas tu ada ler..cuma bahagian maklumat perkerjaan tu ja yg sy isi jadi kosong bila sy print..hmmm (^.^)

Reply

falina June 9, 2013 at 9:54 PM

dh d lulus kan kh umur 40thn blh memohon….rebet 200.tq

Reply

ijman bin abdul raudin July 13, 2013 at 1:08 AM

sy gaji tak sampai 2000 blh dapat ke??

Reply

Fauzana Siti Zubaidah August 29, 2013 at 7:23 PM

saya just house wife…bole ke sy mendftar & mndapatkn rebet rm200 tu??

Reply

Leave a Comment