Gambar Isteri-Isteri Salih Yaacob

Gambar Adik Beradik Neelofa Yang Cun Melecun

Gambar Taman Tema Legoland Malaysia Di Nusajaya, Johor

Syarat Permohonan Rebate RM200 Telefon Pintar 3G (Smartphone)

Syarat Dan Permohonan Geran RM1,000 Untuk Usahawan Online

Gambar 3 Lamborghini Kemalangan & Terbakar Di Lebuhraya PLUS

Borang BR1M

Sila Komen Dengan Berhemah

by Ezany-Kun in Blogger

Terkilan dengan sikap sebilangan kecil blogger yang tak berapa nak ikhlas ketika memberi komen. Isu ini dah selalu jugak la dipertikaikan oleh blogger lain. Tapi masih ada lagi blogger yang terus berkelakuan begini.

Contoh komen:

1) Nice entri
2) Bestnyer

Tak tau la kot memang dorang ikhlas komen macam tu. Tapi bagi aku memang meragukan la, ntah-ntah entri pun tak baca. Kalau setakat nak komen macam ni, tak payah komen pun takpe.

Yang kedua ni agak parah la jugak, baru-baru ni pun Kak Jie ada membebel pasal ni. Bak kata Kak Jie, “jangan tamak der”. Tolong la jangan komen bersertakan link-link entri bila komen di blog wordpress, konpem masuk spam nanti. Kadang-kadang tu sampai 5 link disertakan, motif?

Blog ni ada menggunakan plugin comment luv, setiap pengomen berpeluang untuk promote entri terbaru masing-masing. Kalau ada daftar comment luv, boleh pilih 1 di antara 10 entri terbaru untuk disenaraikan. Kalau nak promote 5 link, sila la komen 5 kali. Tapi pastikan setiap komen tu berhemah, ok.

Paling parah kalau sekali dua-dua dorang gabungkan. Dah la komen pun macam tak ikhlas, lepas tu paste link promote entri banyak-banyak.

Jangan ada sesiapa yang sentap pulak baca entri ni. Sekadar teguran sesama blogger. Jadikan perkara ni sebagai salah satu etika ketika berblogging. Banyak lagi cara lain untuk tingkatkan trafik blog.

p/s: tak jadi letak screenshot, takut ada yang terasa nanti..

Related posts:

  1. Perasmian Pembukaan Blog Ezany-Kun Versi WordPress
  2. Ini Statistik Belog Saya | Sep-Dis 2010
  3. Cari Fail Dalam Komputer Dengan Mudah
  4. Top 5 Twitter Artis Malaysia 2010
  5. Blog Kekasih Khairul Fahmi Popular Sekelip Mata | Gambar

{ 41 comments… read them below or add one }

Kamal Ahmad January 21, 2011 at 10:13 PM

baik bos, menurut perintah <– ini komen x ikhlas nie XD

Reply

Ezany-Kun January 22, 2011 at 3:56 AM

bagus2.. sila ikut ckp bos..

Reply

Kujie January 21, 2011 at 11:15 PM

kadang2 blogger lupa, dia sedang membina hubungan dengan manusia bukan robot engine carian – kita tak akan dapat kalau tak memberi.

bila dulu hubungan yang ikhlas – kejayaan tak datang bergolek… kita kena ada ilmu untuk buat apa2…walaupun hanya sekadar menulis komen kerana itu adalah peribadi kita.

kalau awal2 lagi dah serlah sikap pentingkan diri sendiri…..apa lagi yg nak diharap dari orang lain.

what you give, you get back

Reply

Ezany-Kun January 22, 2011 at 3:57 AM

itu la.. ramai yang ambil mudah perkara macam ni..

Reply

etomyam January 21, 2011 at 11:32 PM

aku pun kekadang rasa kasihan dengan pengomen2 yg tinggalkan 2 3 link…satu cukuplak kot hehe

Reply

Ezany-Kun January 22, 2011 at 3:58 AM

aah.. kalo 1 tu acceptable lagi..

Reply

cek chun January 22, 2011 at 12:43 AM

mungkin dia nak menyapa tuan rumah.
tapi dah takda benda nak taip, nice entry jer la yg paling tak bahaya pun :D
bab link tu memang tak bley blah. satu dah la kalau kat blogger. bila sampai 3 atau 5, tu melampau.

Reply

Ezany-Kun January 22, 2011 at 4:00 AM

kalo stakat nak menyapa kat shoutbox pun boleh kot.. :D

Reply

sweet January 22, 2011 at 1:21 AM

ouh. kt komen pon ade spammer jgk ek? ingt kt chatbox je pakai auto.

Reply

Ezany-Kun January 22, 2011 at 4:00 AM

hehe.. ade jer.. yang kena komplen ni spam manual.. kalo spam auto tu lagi la byk..

Reply

Fitrihadi January 22, 2011 at 3:57 AM

actually aku tak kisah komen diorang masuk spam sebab now average komen yang aku dapat dalam sehari takde ar banyak mana.. sempat lagi aku nak approve komen dari blogger yang masuk spam… yang membebenkan bila blog kita ada ramai gila visitor dan komen tentulah mencanak-canak.. so mesti bercampur dengan spam.. sebab tu blogger yang dikenali tak suka hal-hal yang bro tulis tu..

Reply

Ezany-Kun January 22, 2011 at 4:02 AM

komen blog ni pun xde la byk mane pun.. tp yg annoying tu bila dorg komen semata2 nak promote link entri jer..

Reply

RedBoys January 22, 2011 at 7:10 AM

aku rasa nak buat entri macam ni jugak tapi versi aku dan agak lain sikit. boleh tak? nanti aku linkback. pasal komen yang bro cakap, baru2 ni ada jugak blogger yang letak link dalam komen. sekali harung 5. aku approve jugak. tapi kalau boleh, takyah letak banyak2. dah pasang commentluv gunalaha sebaik mungkin. hoho.

Reply

Ezany-Kun January 22, 2011 at 9:15 AM

tulis aje.. hehe.. aku kalo dorang komen elok2 mungkin akan approve.. ni komen pun macam main2 jer.. contoh la kan.. tulis nice entri pastu letak 5 link.. tu blum campur ngan comment luv lg..

Reply

megat January 22, 2011 at 9:26 AM

rasanya pernah menulis mengenai perkara ni kat blog lama. kita mengharapkan si pengomen komen berkenaan dengan topik, tapi kadang-kadang jadi ruang iklan, lebih malang jadi ruang chat.

nak promosi blog masing-masing tak kisah, janji bukan dengan cara spam. jadilah orang yang berhemah. betul tak?

Reply

Ezany-Kun January 23, 2011 at 3:10 PM

yup.. berhemahlah ketika berblogging.. :)

Reply

lieya MI January 22, 2011 at 1:45 PM

hurrmmm, kalau tulis nice entry n tulis best tu, meragukan takperlagi…
ni ada org komen pendek, tp, tak kene, cam salah lahhhh…yg mcm nih, terang2 tak baca….huhuuu

Reply

Ezany-Kun January 23, 2011 at 3:11 PM

aah.. ade gak yang macam tu.. terkilan gak rasa..

Reply

admin January 22, 2011 at 2:24 PM

Ni komen ikhlas ni..
1-Apasal burung ni asyik ikut jer.. geram aku
2-Kadangkala kita nak komen tapi, dah ramai yg komen jd hilang akal jap apa isi yg nak dibuat.
3-Terpaksa juga tinggalkan jejak… maklumlah dah sampai.. kang kata mcm ‘pengundi hantu’ plak.
4-Nak tulis panjang2 takut terover la plak..

Hishhh.. nak tekan submit pun kene kacau burung tweet ni..

hi hi

Reply

Ezany-Kun January 23, 2011 at 3:13 PM

1) tak lama lagi nak bunuh burung tu dah.. :D
2) komen aje la ape nak tulis.. tak kiasah sama ngan org lain pun..
3) shoutbox ade.. hehe..
4) biar over asalkan ikhlas.. ;)

Reply

niesz January 22, 2011 at 4:41 PM

ha a..mmg pon..ade nmpk gak kadang2..kot ye pon mls nk bc, xyah la komen kalau satakat nk suh org tu komen balik..

Reply

Ezany-Kun January 23, 2011 at 3:19 PM

aah.. ade gak yg camtu..

Reply

mijae January 22, 2011 at 7:44 PM

bestnyer..nice entry =)

Reply

Ezany-Kun January 23, 2011 at 3:19 PM
zik January 23, 2011 at 4:00 PM

asal aku nak komen jer, mesti burung tuh turun kat sini..hehe..
mungkin kena study balik lah “what is blog commenting”…

Reply

Ezany-Kun January 23, 2011 at 4:09 PM

dah bunuh burung tu.. hehe..

Reply

donnyien January 23, 2011 at 9:32 PM

Mungkin depa rushing.. apapun komen mestilah kena ikhlas bukan dibuat2.

Reply

Ezany-Kun January 24, 2011 at 6:58 PM

kalo rushing sgt.. komen lain kali pun takpe.. hehe..

Reply

dnoBiz January 24, 2011 at 12:23 AM

aku pun selalu gak jumpa komen yang macam tu, mulanya ingatkan dia tak perasan wujudnya comenluv tu, tapi kalau dah sampai 3 link dalam satu komen memang dah paham dah apa tujuan dia…
Ps : tapi aku tak kisah sangat tak tau la kenapa :D , (dula masa dibanjiri dengan robot spam pun mula mula aku seronok layan tapi last last jadi hangi bila sampai hampir 1k masuk setiap hari)

Reply

Ezany-Kun January 24, 2011 at 7:01 PM

aku pun tak kisah sgt.. cuma malas la nak approve.. kena check satu2 kat spam..

Reply

Ali ridha January 24, 2011 at 1:13 AM

itu la kita ni bukan nak beritahu
banyak kali.kekadang tu manusia
ni hanya nak kejar trafik dan duit.

akhirnya jadi penunggang
yang membawa padah.

Reply

Ezany-Kun January 24, 2011 at 7:01 PM

sebab tu aku kata byk lagi cara lain nak naik trafik..

Reply

ieqa swetluv January 24, 2011 at 1:44 AM

entahla ek, kalo kita, tak kisah dia nak komen macam mana2 pun, yg penting ada la kaitan dengan entry. ni tidak, kadang2 kita lak pelik ape mnde org ni nak cakap sbnarnya ntah apa2 je nampak sangat tak baca pon promot diri je lebih haha.. biarla selagi diorg bahagia

Reply

Ezany-Kun January 24, 2011 at 7:02 PM

aah.. nak komen biar la ade kena mengena ngan entri.. penat tulis panjang2.. bkn kita paksa komen pun..

Reply

mekar January 30, 2011 at 1:37 PM

nasib baik kat blog saya xde orang buat macamtu lagi sebab diaorang lebih suka tinggal msg kat shoutbox je :-(
Tak apa, mungkin blog saya masih baru dan belum ada tarikan lagi. Saya akan usaha lagi :-)
Terima kasih ezany atas info yg ditulis di atas :-)

Reply

Ezany-Kun January 31, 2011 at 2:50 AM

nanti dah ramai pengunjung ade la tu yg spam.. :p

sama2..

Reply

minyak afiat February 27, 2011 at 10:58 AM

itulah asam garam korg blogger2 ni…tp b’pesan2 pd kebenaran & b’pesan2 pd kesabaran itu memg 1 tuntutan agama. oleh itu, sabor jelah ye..ikhlas @ x, nak promote blog ke hape ke, itu masing2 punya stand, prinsip & peribadi. Tuhan nilai & balas setiap yg kita buat. ada org pikir nak kejar traffic, tp lg bagus kalu kita selalu pikir nak kejar bnda yg kekal smpai mati….pahala

Reply

san francisco June 28, 2013 at 6:04 AM

Hello there, I found your blog by the use of Google while searching for a related topic,
your web site got here up, it seems great.
I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
Hello there, just was alert to your blog via Google, and located that it is truly informative. I’m going to watch out for brussels.
I will appreciate if you continue this in future. Many folks will be benefited out of your writing.
Cheers!

Reply

Anwalt in Mainz October 2, 2014 at 8:52 PM

Hmm is anyone else encountering problems with the images
on this blog loading? I’m trying to figure out if its
a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be
greatly appreciated.

Reply

Entrümpelung München October 9, 2014 at 4:13 AM

Hey There. I found your blog using msn.
This is an extremely well written article. I’ll make sure
to bookmark it and return to read more of your useful info.
Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

Reply

Beau August 19, 2015 at 3:52 AM

These new cameras got here in three editions:
black, silver and white.

Reply

Leave a Comment