Gambar Isteri-Isteri Salih Yaacob

Gambar Adik Beradik Neelofa Yang Cun Melecun

Gambar Taman Tema Legoland Malaysia Di Nusajaya, Johor

Syarat Permohonan Rebate RM200 Telefon Pintar 3G (Smartphone)

Syarat Dan Permohonan Geran RM1,000 Untuk Usahawan Online

Gambar 3 Lamborghini Kemalangan & Terbakar Di Lebuhraya PLUS

Borang BR1M

Tambang LRT Dan Monorel DiJangka Naik Tahun Depan

by Ezany-Kun in Berita

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sedang mengkaji semula struktur tambang, kata Pengerusinya, Tan Sri Syed Hamid Albar.

“Sudah 10 tahun tambang tak pernah dinaikkan, jadi kadar tambang LRT dijadualkan akan naik tahun depan,” katanya.

Dengan tarif elektrik juga naik pada 1 Januari 2014, masih belum dapat dijangka berapa jumlah peningkatan yang akan dikenakan. Difahamkan bahawa tambang untuk perkhidmatan KTM juga akan dikaji semula. Syed Hamid Albar berkata kajian semula itu akan menyeluruh dan mengambil kira beberapa faktor untuk memastikan kenaikan itu tidak akan membebankan rakyat.

“Ia sebagai satu keadaan menang-menang antara kemampuan itu kepada orang ramai dan kemampanan industri kereta api, ” katanya.

Beliau berkata suruhanjaya itu juga akan memantau kos operasi dan penyelenggaraan bagi semua pengendali kereta api, termasuk komponen kos dan pelancaran operasi serta penyelenggaraan kos dalam industri.

“Kita sedar kenaikan bahan api dan kos tenaga boleh menyebabkan kesan negatif dengan bilangan penumpang yang rendah dan mengurangkan bahagian pasaran pengangkutan awam,” katanya.

“Pengendali kereta api akan terjejas kerana mungkin ada pengurangan dalam kualiti dan perkhidmatan prestasi yang akan memberi kesan kepada ketepatan masa, kebolehpercayaan dan penyelenggaraan . “

Syed Hamid berkata, sebarang keputusan yang dibuat akan memastikan jangka panjang industri kereta api, di mana pengendali kereta api akan menjadi kurang bergantung kepada sokongan kewangan kerajaan.

Related posts:

  1. Cara Mendapatkan Bantuan Khas RM500 DiUmum Awal Bulan Depan
  2. Bajet 2011 | Dasar ELV | Tiada Lagi Kenderaan Lama Di Jalan Raya
  3. Kad KTM Komuter 1Malaysia | Diskaun Tambang KTM Komuter Sebanyak 50%
  4. Harga Minyak Petrol RON97 Naik 20 Sen Mulai 2/4/2011
  5. (Gambar) Jiran Letak Ular Sawa Depan Rumah Kerana Dendam

{ 1 comment… read it below or add one }

dem December 11, 2013 at 2:22 PM

dah la elektrik kt rumah pn kami byr, lepas tu tambang pun korg naikkan plak sebabnye tarif naik. tu masalah kami jgk ke yg nk menanggung…kesian la kami yg byk tanggungan ni. semua bnde nak naik..mkn pasir jela pasni .

Reply

Leave a Comment