Gambar Isteri-Isteri Salih Yaacob

Gambar Adik Beradik Neelofa Yang Cun Melecun

Gambar Taman Tema Legoland Malaysia Di Nusajaya, Johor

Syarat Permohonan Rebate RM200 Telefon Pintar 3G (Smartphone)

Syarat Dan Permohonan Geran RM1,000 Untuk Usahawan Online

Gambar 3 Lamborghini Kemalangan & Terbakar Di Lebuhraya PLUS

Borang BR1M 3.0 2014

Tarikh Tutup Pendaftaran Bantuan Rakyat 1Malaysia 2.0 (BR1M 2.0)

by Ezany-Kun in Berita

Kerajaan Malaysia menetapkan bahawa pendaftaran Bantuan Rakyat 1Malaysia 2.0 (BRIM 2.0) akan ditutup pada 15 Mac 2013, menurut Menteri Kewangan Kedua iaitu Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah hari ini. Sehingga kini sebanyak 7.3 juta permohonan telah diterima.

“Kami beri tempoh sebulan lagi supaya mereka yang belum memohon akan dapat membuat permohonan. “Falsafah kerajaan dalam konteks BR1M ialah untuk memastikan semua rakyat yang layak, mendapat BR1M,” kata Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah kepada pemberita.

Ketika menjalankan proses untuk menentukan kelayakan individu yang mendapat BR1M 2.0, pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) mendapati terdapat pemohon yang memohon dua kali. Bagaimanapun hanya satu permohonan sahaja yang akan diproses.

Sejumlah RM3 bilion telah diperuntukan oleh kerajaan untuk tujuan ini. Objektif utama BRIM 2.0 ialah untuk membantu seisi keluarga yang berpendapatan RM3,000 ke bawah dengan peruntukan sebanyak RM500 dan individu bujang berumur 21 tahun ke atas yang berpendapatan bawah RM2,000 sebanyak RM250.

Related posts:

  1. Senarai Lokasi Kaunter Bantuan Rakyat 1Malaysia Mengikut Negeri (BR1M)
  2. Tarikh Daftar Bantuan Wang Tunai RM500
  3. Download Borang Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia BR1M (RM500)
  4. Borang BR1M 2.0 Di Edar Bermula Bulan Oktober 2012
  5. Cara Mendapatkan Bantuan Khas RM500 DiUmum Awal Bulan Depan

{ 46 comments… read them below or add one }

Sugumaran Krishnan February 8, 2013 at 1:03 PM

Since Datuk Seri Najib Tun Razak became Prime Minister, he has done so much good things for our Nation.

He’s the perfect man for our country and we MUST continuing support him and his team Barisan for better living standard and peace.

He also not forgetting to bring up our country status to stand equivalence to other grown countries.

He’s a very caring and Loving personal.

He’s not RACIALIST. He support and care all people in Malaysia.

As a good nation we should remain him as a our Leader (Prime Minister) until he himself hand over in kind to the next Leader.

ON BEHALF OF ALL INDIANS IN MALAYSIA I ASSURED THAT WE WILL CONTINUING SUPPORT DATUK SERI NAJIB TUN RAZAK.

ORE MALAYSIA
ORE MALAYSIA
ORE MALAYSIA

Reply

NOROLKIMISUHAIDA BT HAMDAN March 11, 2013 at 2:23 PM

Saya ingin bertanya adakah saya dapat bantuan brIm 2.0, saya sudah online tapi sehingga sekarang tiada jawapan. No. 6,Jalan BK 4/1C, Bandar Kinrara, 47180 Puchong, Selangor. I/C 870601-06-5870.Terima kasih.

Reply

Siti Darwina Othman May 14, 2013 at 11:54 PM

Saya Siti Darwina bt Othman (871116-14-6022) dr Bukit Beruntung ingin mengetahui status permohonan br1m saya samaada diterima atau tidak? kerana sehingga ke hari ini saya belum menerima apa2 jawapan. Sekian terima kasih.

Reply

Kathiravan a/l sinniah February 18, 2013 at 12:36 PM

Bantuan 250 bil tutup tarikh

Reply

Amarjeet singh February 22, 2013 at 8:39 PM

Encik,

Tolong terang kami atas bantuan yang kerajan bagi kepada mesyurakat.
Terima kasih

Amarjeet Singh
Tel no 0127339410

Reply

cj March 10, 2013 at 4:49 PM

pe la belajar cam mana nak tulis dan buat ayat sebelum bertanya soalan

Reply

mazuin mohd saibon February 24, 2013 at 4:02 PM

hai…sya nk tnye..tuk mohon borang br1m bujang bukak lg ke…ade lg ke kt online…sy dh try xblh pn…hrap blh tlg ye…

Reply

Suhaimi bi Abd Wahab Arbi Bashah February 27, 2013 at 10:11 PM

Saya hendak bertaya, adakah saya layak menerima bantuan brIm RM500.00 pendapatan saya RM800.00 sahaja. IC : 620410085789. terima kasih..

Reply

Sarina bt Md Yusoh February 27, 2013 at 10:23 PM

Saya ingin bertanya adakah saya dapat bantuan brIm 2.0, saya sudah online tapi sehingga sekarang tiada jawapan. No 11 lrg 40 tmn Inderapura 25150 Kuantan. I/C 730320065490. terima kasih

Reply

Mohd Sarudin bin Md Yusoh February 27, 2013 at 10:31 PM

Saya telah online bantuan br1m 2.0 tapi sehingga sekarang tiada jawapan . IC 750316-06-5197. alamat : 8 Lrg 40 Tmn Inderapura, 25150 kuatan. terima kasih.

Reply

Mohd Sarudin bin Md Yusoh February 27, 2013 at 10:36 PM

Saya ingin menyemak adakah saya layak menerima bantuan br1m 2.0 tapi sehingga sekarang tiada jawapan . IC 750316-06-5197. alamat : 8 Lrg 40 Tmn Inderapura, 25150 kuatan. terima kasih.

Reply

Goh Weng Keong February 28, 2013 at 12:43 PM

ic no 830930-14-5779

Reply

Siti Huzaimah Binti Kiran March 2, 2013 at 12:14 PM

Saya Siti Huzaimah, no. kp: 631207-08-5330, penerima BR1M 1.0. Untuk BR1M 2.0 saya masih belum menerima baucer tersebut. Tolong semak permohonan saya.

Reply

norazman bin ishak March 2, 2013 at 8:45 PM

salam saya ingin menyemak status permohonan saya adakah telah diterima NO IC 800821125771 kerjasama pihak tuan amat2 saya hargai..

Reply

Siti Aminah Binti Abd Kapi March 5, 2013 at 4:24 PM

assalamualikum.saya dah buat pendaftaran br1m 2.0.tetapi salah tarik lahir.saya jumpa ketua kampung dan die mohonkan permohonan baru.saya check status permohonan saya bertindih dan tidak layak terima br1m.tolong selesaikan permasalah saya.. no ic 900614016212.

Reply

WAN ZULKIPFLI BIN W.ISMAIL March 7, 2013 at 6:55 PM

ASSALAMUALIKUM..SAYA DAH BUAT PENDAFTARAN BRIM 2.0 TETAPI SAYA BELOM TERIMA APA APA SURAT,PERMOHONAN SAYA DI TERIMA ATAU TAK SAYA NAK TAU..NO I/C810121065009

Reply

jungin@jayfredlay mandis March 9, 2013 at 11:15 AM

check my application please

Reply

abu hanifah bin saidon March 10, 2013 at 2:41 AM

tolong check status saya.. abu hanifah bin saidon… ic no 810414086733… tq..

Reply

Muhammad Hafizuddin Bin Mustafa March 11, 2013 at 3:56 PM

Saya masih belum dapat BR1M2.0. Boleh saya tahu apa status permohonan saya. Samada lulus atau gagal. Traikh hampir tamat tetapi nama saya belum keluar lagi.

Reply

Muhammad Hafizuddin Bin Mustafa March 11, 2013 at 3:57 PM

Saya masih belum dapat BR1M2.0. Boleh saya tahu apa status permohonan saya. Samada lulus atau gagal. Traikh hampir tamat tetapi nama saya belum keluar lagi.

Nama : Muhammad Hafizuddin Bin Mustafa
IC No : 870118-15-5059

Reply

MOHD HUSAMUDDIN BIN MOHD NOOR March 18, 2013 at 3:26 PM

Salam 1Malaysia saya terlewat mendaftar BR1M2 dan saya baru saja mendaftar melalui online pada 17.03.2013.Saya ingin tahu apa status permohonan saya samada lulus atau gagal sebab saya takut tarikh sudah tamat kerana BR1M yang pertama saya tidak mendaftar sebab pada masa itu saya baru berumahtangga dan sekarang saya sudah ada 2 tanggungan anak serta isteri.Saya amat berharap bantuan BR1M2 ini berpihak pada orang macam saya.TERIMA KASIH PADA PM KITA..Sekian terima kasih.I MOHD HUSAMUDDIN B. MOHD NOOR..I/C 860423-02-5665..017-4730366

Reply

kasmawati bnt sennang March 20, 2013 at 9:52 AM

Ada kah saya terima BR1M atau tidak,,,sebab sampai sekarang saya belum dapat keputusan lagi,,,saya Kasmawati Binti Sennang I/C 770327-12-5376,H/p.0122670294..

Reply

wong choi hong March 20, 2013 at 3:28 PM

kenapa aku permohanan/daftar BR1M Dec 2012 tapi tidak dapat surat..

Reply

khairul anuar March 21, 2013 at 11:45 AM

dah tepon x nak jawab… makan gaji buta ke???

Reply

Aurawhite Stokis March 21, 2013 at 11:51 PM

..

Reply

mohd shamsull March 22, 2013 at 11:40 AM

Saya ingin menyemak samada saya layak atau tidak menerima BR1M 2.0 kerana sehingga kini tiada jawapan atau surat yang menyatakan permohonan saya layak atau tidak. Saya berpendapatan bawah RM2000/bulan..
Terima kasih..

Reply

Kopong bin Olla March 26, 2013 at 11:59 AM

Mohon kepastian agar permohonan 540811-12-5227 dimaklumkan sama ada dapat atau tidak, sekian mohon jawapan.

Reply

Wee Bee Yian March 29, 2013 at 11:06 PM

Saya ingin Tanya megapa Saya tidak lulus menerima BR1M 2.0 RM250, Saya Belum Kahwin , pendapatan bawah RM2000/bulan…….. Sila Bagi memohon sekali lagi . 751110-13-5246 .thank you

Reply

mrs rasli April 1, 2013 at 10:40 AM

mohon di pertimbangkan semula permohonan saya…

Reply

Kelvin Tan April 1, 2013 at 11:35 AM

860217-43-5639

Reply

azmi bin ramli April 5, 2013 at 9:28 PM

mohon di pertimbangkan semula permohonan saye….

680702-04-5185

Reply

hamadi diwa April 10, 2013 at 11:55 PM

770925126109

Reply

chin mau hoi April 12, 2013 at 8:58 PM

Saya ingin bertanya adakah saya dapat bantuan brIm 2.0, saya sudah online tapi sehingga sekarang tiada jawapan. 148 jalan jeruju taman kota sungai rambai 42600 jenjarom selangor. chin mau hoi 800826145093

Reply

ain hawani April 15, 2013 at 6:44 PM

kerajaan mmg prihatin terhadap rakyat Malaysia.

Reply

FARHAN April 17, 2013 at 11:42 AM

ADAKAH SAYA BERJAYA. 880304025089

Reply

Jaiganesh April 18, 2013 at 4:51 PM

Saya tak dapak register macam mana register?

Reply

CHIN SIEW MAY April 23, 2013 at 7:31 PM

NAMA : CHIN SIEW MAY
IC : 660723-10-6700

SALAM SEJAHTERA ~~

Sebelum 2 hari saya mendapat surat dari (BR1M) 2.0 sudah diluluskan,tetapi surat ini tiada menulis tempat mana mengambil dengan tarikh sampai bila ???? Sila jawab ….TQ

Reply

Mohaizan b. Mohamad Anuar April 24, 2013 at 5:08 AM

Tolong semak status br1m saya sama ada berjaya @ tidak…??saya daftar dr akhir tahun 2012 lagi.tetapi hingga kini tiada surat jawapan dari L.H.D.N .. No ic 750709-10-5647 alamat 5-2-14 GUGUSAN SEMARAK,JALAN CAMAR 4/1,SEKSYEN 4,KOTA DAMANSARA,47810 PETALING JAYA,SELANGOR bantuan tuan /puan dapat meringankan kehidupan keluarga saya….. Terima kasih,wassalam

Reply

Jamaliah bte Yusof April 25, 2013 at 10:41 AM

Tolong semal status br1m saya sama ada berjaya @ tidak. sy xdpt surat jawapan dr L.H.D.N. NO.i/c sy 590617-08-5060,Alamat No.8, Jln TRJ 2/2A, Tmn Rahmat Jaya, 48050 Kundang, Rawang. Terima kasih

Reply

muhamad azli bin abu hashim April 26, 2013 at 9:53 AM

saya muhamad azli bin abu hashim..i/c no 821016-02-5201,
saya nak tahu status saya macam mana..saya dah buat
rayuan tapi tidak ada perkembangan apa pun.
saya ingin minta tolong semak status saya kembali
dapat ke tidak bantuan brim..

Reply

intan April 27, 2013 at 11:11 PM

Salam 1 Malaysia .
Saya tak dapat pun BR1M . :-(

Reply

norhidayah April 29, 2013 at 10:26 PM

Saya nak tolong mak abah lah

Reply

wan May 10, 2013 at 7:07 AM

bile pemohonan bru d buke..? sbb time bln mac sy x cukp umr 21 lgi, 29, 4 bru cukp umr…hrp ade jawpn

Reply

Siti Darwina Othman May 15, 2013 at 12:06 AM

Saya Siti Darwina bt Othman no ic 871116-14-6022 alamat A5-6 Apartment Kekwa,jln kekwa 4a,bukit beruntung,48300 rawang in in mengetahui status permohonan br1m saya. Sekian terima kasih.

Reply

siti rahayu May 16, 2013 at 8:27 PM

saya dh dpt terima kasih PM harap2 dpt lg thn dpn…insya allah…..tq PM….

Reply

Mohd May 20, 2013 at 4:18 PM

salam,
saya dapat surat permohonan lulus bulan 4 ,tapi tidak di nyatakan tempat & bila untuk ambil.Bila call 1300- stlah berhempas pulas beberapa hari dapat cakap -kemudian disuruh untuk menelepon BR1M cawangan selangor..

malangnnya tak pernah di angkat….sudah hampir sebulan call tak di angkat..
rasa dah macam pengemis pun ada..kenapa har susahkan org macamni..???
macam minta 250 juta..!!please lah bekerja tu amanah sikit…angkat phone.!!!

Reply

Leave a Comment