Gambar Isteri-Isteri Salih Yaacob

Gambar Adik Beradik Neelofa Yang Cun Melecun

Gambar Taman Tema Legoland Malaysia Di Nusajaya, Johor

Syarat Permohonan Rebate RM200 Telefon Pintar 3G (Smartphone)

Syarat Dan Permohonan Geran RM1,000 Untuk Usahawan Online

Gambar 3 Lamborghini Kemalangan & Terbakar Di Lebuhraya PLUS

Borang BR1M 3.0 2014

Tinggi Dan Berat Badan Yang Ideal | BMI

by Ezany-Kun in Kesihatan

Index Jisim Badan / Body Mass Index (BMI)
BMI ialah ukuran statistik terhadap skala lemak badan berdasarkan kepada tinggi dan berat ideal. Ia terdiri daripada 5 kategori seperti berikut:

Cara pengiraan Index Jisim Badan (BMI)

1) Pengiraan secara manual.

BMI = Berat(kg) / [Tinggi(m) x Tinggi(m)]

Contoh:

BMI = 45 / (1.50 x 1.50)

= 45 / 2.25

= 20 (normal)

2) Pengiraan secara automatik, sila gunakan aplikasi di bawah.

Contoh:

bmi calculator

Nota:

1) Kebuluran / Kurang berat

Anda tidak mempunyai jumlah kalori yang cukup diperlukan oleh manusia atau mempunyai penyakit tertentu seperti cacing dalam badan, AIDS dan mungkin juga terlalu banyak minum minuman beralkohol atau ubat-ubat terlarang serta jadual permakanan yang tidak teratur.

2) Normal

Anda mempunyai tinggi dan berat badan yang ideal. (Tahniah!)

3) Berat berlebihan / Obesiti

Anda mempunyai jumlah pengambilan kalori yang berlebihan daripada kadar tenaga harian yang diperlukan dan berisiko tinggi mendapat penyakit merbahaya seperti serangan jantung, tekanan darah tinggi, diabetes, asma, barah, strok dan lain-lain lagi.

Adakah anda tergolong dalam golongan yang ideal, kurang ideal atau terlebih ideal?

Related posts:

  1. Tanda-tanda Awal Kanser
  2. Sinopsis Putri Yang DiTukar
  3. Tukar Struktur Permalinks Tanpa Rosakkan Link Yang Lama | Broken Links
  4. One HD Saluran Terbaru Astro | Channel 393
  5. Aaron Aziz DiJangkiti Virus Kencing Tikus

{ 13 comments… read them below or add one }

afnie December 18, 2010 at 9:30 AM

budaya pemakanan kita sndri kn ubah….tp…tp….dugaan byk woooo….restoran sana baru bukak…restoran sini sedap….restoran situ murah….

Tepuk dada tanya akal…

Reply

Izzat Aziz December 18, 2010 at 1:01 PM

aku normal.. tapi 19.. aku target nak tambah berat badan bagi jadi 20 ke.. bari ideal..hehe

Reply

Affan December 19, 2010 at 12:56 PM

kena tambah lagi tu, kang tergelincir kat kategori kurang kang. huhu

Reply

syahrilhafiz December 18, 2010 at 6:49 PM

aku normal lagi kot..hehe
satgi calculate balik..

Reply

sweet December 19, 2010 at 1:32 AM

alhamdulillah normal :)

Reply

zik December 19, 2010 at 3:43 AM

kurang ideal… mahu tambah berat badan nie..

Reply

oktant December 19, 2010 at 11:41 AM

Alhamdulillah… setakat ni normal. Tapi nak kekalkan tu bukannya senang gak. Perlu jaga makan dan senaman yg konsisten.

Reply

Affan December 19, 2010 at 12:55 PM

hoho. dah lama tak cek.
dulu 21 camtu. skg pun lebih kurang gak kot, sbb berat tak byk beza.
cek2 kat scale atas ni, masih dalam kat. normal.

Alhamdulillah :)

Reply

zool December 21, 2010 at 11:02 AM

BMI aku 27.. kena exercise la lepas ni

Reply

Melor September 5, 2011 at 9:18 PM

Alhamdulillah masih ideal..but takut tergelincir gark tu..

Reply

wany September 22, 2011 at 9:26 AM

yeaayy!!BMI sy 21..normal la..hehe:)

Reply

benmayat March 8, 2012 at 7:53 PM

klu tinggi 157 kne kre 1.57×1.57 kn?kn?kn?

Reply

engku efna June 20, 2013 at 11:44 PM

alhamdunilah,,,sy normal
berat 50 tinggi 160
BMI sy 19.5

Reply

Leave a Comment