Gambar Isteri-Isteri Salih Yaacob

Gambar Adik Beradik Neelofa Yang Cun Melecun

Gambar Taman Tema Legoland Malaysia Di Nusajaya, Johor

Syarat Permohonan Rebate RM200 Telefon Pintar 3G (Smartphone)

Syarat Dan Permohonan Geran RM1,000 Untuk Usahawan Online

Gambar 3 Lamborghini Kemalangan & Terbakar Di Lebuhraya PLUS

Borang BR1M

Tips Jimat Minyak Kereta

by Ezany-Kun in Tips

Tips jimat minyak petrol ni sepupu aku yang bagitau. Mungkin ada yang dah tahu, mungkin ada yang belum tahu. Mungkin juga ada yang dah tahu dan dah cuba, mungkin juga ada yang dah tahu tapi tak berani nak cuba. Anda tergolong dalam kumpulan yang mana?

Aku sendiri dan keluarga pun baru cuba kaedah ni dalam jangka masa setahun lepas hingga la sekarang. Mengikut kata ayah aku memang berkesan la sebab dapat jimat minyak lebih kurang 20%. Selain tu spark plug kereta pun lambat kotor dan pick-up kereta bertambah.

Bila nak bagitau tips?

Hehe, nak bagitau la ni. Tak menyempat betul! Senang jer caranya, guna ubat gegat. Rasanya mungkin ramai yang dah tau la kot. Sukatan yang aku guna 2 biji ubat gegat untuk setiap RM10 minyak petrol. Masuk jer dalam tangki minyak tu masa tengah isi petrol.

PeneranganLubuk Petua Warisan

Phenom

ubat gegat tu bertindak sebagai mempercepatkan lagi pembakaran dlm sistem bahanapi. sebagai contoh,…kita ambil secawan petrol tanpa ubat gegat…dan secawan petrol lagi dgn ubat gegat. cuba nyalakan lighter dari jarak sekaki…secawan petrol tanpa ubat gegat tx kan menyambar api yg dinyalakan oleh pemetik api itu….cuba nyalakan pula kepada secawan petrol yg dah bercampur dgn ubat gegat dlm jarak yg sama…sekaki. pastinya api menyambar terhadap petrol yg bercampur dgn ubat gegat itu.

so,…kesimpulannya disini ialah ubat gegat ni bila bercampur dgn petrol akan mengeluarkan gas yg boleh menyambar percikan api.(api drp plug).
secara logiknya,…petrol akan dapat dijimatkan kerana berlaku pembakaran yg cepat dan tiada lebihan petrol yg tinggal dlm sistem pembakaran.(bakar habis) power dan pickup pastinya bertambah jika semua ini berlaku.

aku rasa penerangan ini boleh membuatkan korang paham bagaimana ubat gegat itu berfungsi.

TestimoniLubuk Petua Warisan

Fizie

memang jimat..aku pakai ubat gegat plain jenama fantes tu..memang berkesan. Aku masukkan 3 biji setiap RM10 minyak. Kalau tangki penuh Myvi aku aku masukkan 24 biji. RM80.00 petrol masukkan 24 biji le..Perghhhhh dia punya pergi lancar..selalu 400 km sahaja tangki penuh..dah pakai ubat gegat boleh pergi sampai 700 km lebih…itu pasal pelesit….lebih 110 km/j…kalau bawa 80km/j aku rasa jauh lagi boleh pergi….

Morazz

aku dah cuba kt keta aku dan keta bini aku. mmg jimat dan terbukti! ubat gegat x mendatangkan kesan sampingan! ramai yg x tahu psl kelebihan ubat ni. pada mulanya aku x percaya. memandangkan harga petrol dh naik dan membebankan rakyat skrg, aku xde pilihan dan terus guna ubat ni.

Mohmad Hussin

Memang betol pasal kawan saya dan saya dah bertahun2 mengunakkannya..Mula saya x percaya,tapi mmng dia tiap kali balik penang dari melaka dia masokkan 2 biji dalam 4 wheel dia.Saya x slalu long distance tapi skali2 saya gunakkan.Tak der pon meletop.Very effective untuk long distance.

Peringatan

Agak-agak kalau tak berani atau tak percaya, baik jangan cuba. Mana tau kot takut meletup pulak kan. Tapi alhamdulillah selama aku guna ni masih selamat lagi. Lagi satu kalau kereta tu masih baru jangan la guna cara ni jugak. Sayang tu, kan masih dara lagi. Aku guna kereta buruk jer sebab tu tak kisah sangat. Selamat mencuba. Berani buat, terima padah. Kalau tak sedia, ucap syahadah.

Related posts:

  1. Harga Minyak Petrol RON97 Naik 10 Sen Mulai 5/1/2011
  2. Guna Internet Secara Percuma | Wifi Booster
  3. Hafiz AF7 Kemalangan Kereta Langgar Pokok | Gambar
  4. Malique Feat Najwa – Senyum | Lirik Dan Lagu
  5. Malique Feat Lah Ahmad – Cuba Lagi | Lirik Lagu

{ 39 comments… read them below or add one }

niesz January 17, 2011 at 9:22 PM

xpe ke. xrosak ke kete nnti?

Reply

Ezany-Kun January 18, 2011 at 2:32 AM

ntah ek.. cuba tny abg perodua.. :p

Reply

Kamal Ahmad January 17, 2011 at 9:48 PM

ape kata try tuka minyak petrol dgn minyak masak? bole jugak…kekeke

Reply

Ezany-Kun January 18, 2011 at 2:33 AM

cehh.. guna air terus lg bagus..

Reply

Kamal Ahmad January 18, 2011 at 9:21 AM

jgn lupe gne air suling, mau lebih umph? tambah cket air bateri…mencanak2 poei nyo

Reply

Ury January 17, 2011 at 9:50 PM

Tak mudarakkan kreta ke?
Takut jga tengok banyak kes kereta terbakar skrg ni, kot2 dia bubuh ubat gegat kot…

Reply

Ezany-Kun January 18, 2011 at 2:34 AM

tak pasti la jangka masa panjang camne.. tak wajib cuba pun.. hehe..

Reply

RedBoys January 17, 2011 at 11:42 PM

boleh ke ni? kang terbakar pulak kereta tu. huhu

Reply

Ezany-Kun January 18, 2011 at 2:36 AM

takde terbakar pulak kete aku buat masa ni.. akan datang xtau la kan.. :D

Reply

yoy January 17, 2011 at 11:43 PM

peh macam xcaye..macam nak caye..abeh la naik pulak harga ubat gegat nnti..haha

Reply

akubiomed January 18, 2011 at 12:47 AM

Ubat gegat pun dah mahal harganya

Reply

Ezany-Kun January 18, 2011 at 2:40 AM

mahal ker? hehe.. selalu org lain yg belikan.. :p

Reply

Ezany-Kun January 18, 2011 at 2:38 AM

haha.. terpulang la nak caya tak..

Reply

akubiomed January 18, 2011 at 12:43 AM

Sudah tentu kereta bau asap ubat gegat :-) . Kalau kereta lama boleh cuba untuk buat eksperimen.

Anak saya pengidap G6PD dan ubat gegat adalah yang yang perlu dipantang

Reply

Ezany-Kun January 18, 2011 at 2:42 AM

yup.. kete baru jangan la ngengade nak cuba pulak.. hehe..

G6PD tu sakit ape? kronik x?

Reply

zik January 18, 2011 at 1:45 AM

erm nak try tak nie… aku try kereta control aku lah :-P

Reply

Ezany-Kun January 18, 2011 at 2:43 AM

silakan.. lolz..

Reply

sweet January 18, 2011 at 2:16 AM

apasal terdesak sgt? hahah
xnak laa boh ubt gegat kang rosak x pasal2 jer..
biar la mnyk naik harga sket je pon :p

Reply

Ezany-Kun January 18, 2011 at 2:47 AM

haha.. takde la terdesak.. kena paksa guna.. :p
ok.. xyah la bubuh.. kang tetiba kete zura rosak kat karak nanya jer.. haha..

Reply

mie January 18, 2011 at 7:13 AM

eh!!!
xbahayaakan kereta ke?
ehehee

Reply

Ezany-Kun January 18, 2011 at 10:06 PM

tak pasti.. :D

Reply

niesz January 18, 2011 at 1:55 PM

owh, pndai ek nk kena kan niesz..hahahaha…

Reply

Ezany-Kun January 18, 2011 at 10:07 PM

hehe.. gurau2 jer..

Reply

Gerrard January 18, 2011 at 7:15 PM

hmm tau pasal ni, tapi tak pernah cuba..masa untuk mencuba atas keprihatinan bro ^_^

Reply

Ezany-Kun January 18, 2011 at 10:08 PM

selamat mencuba.. :)

Reply

Afiq Ruzme January 19, 2011 at 4:30 PM

Minyak asyik naik saje…janji tinggal janji…

Reply

yeen March 31, 2011 at 12:27 AM

tip tu boleh cuba…tapi belum sampai tahap untuk aku cuba pada inspira aku….kang tak pasal2 iinspira dgn mivec aku terbakar….

Reply

zul December 1, 2011 at 9:43 PM

dari tips itu tadi,aku rasa baik korang jgnlah gunakan.sebab aku penah letak ubat gegat dlm tangki minyak rxz aku dulu.korang tau apa hasilnya?tank motor aku sampai bocor siut betulla.sejak tu aku terus tak letak lagi.nasib baik tak meletup masa aku tgh rempit.aku nasihatkan korang lebih baik jgnla.nanti bocor pulak tank kereta korang.silap2 kalau berlanggar boleh meletup.jgnla try.

Reply

dukun_gegat May 11, 2012 at 10:41 PM

ak ltak ubt gegat kt tank yamaha pekak ak ok je…..
tmbh pickup lg de laaa….haha

Reply

Pak Malau August 8, 2012 at 1:33 PM

letak ubat batuk 3 sudu pun ok gak. Keta jalan lancar jer

Reply

abg pomen sg siput sedut August 29, 2012 at 4:31 PM

bagi gua, bnde ni mmg akn wt kete lju.myk trbakar power skit,tp bnde nie xkurang mcm korang pkse krete boleh pg lg kaw pdhal lau ikut limit kete x leh than laju yg overlimit.lebih kurang mcm usain bolt amik dadah laa.lagi laju n xelok utk body

Reply

Minamanja October 2, 2012 at 8:25 PM

Ini prank ke saja nak tgk kereta org jahanam …

Reply

kakikuku November 8, 2012 at 10:37 PM

sebenarnyer nie semua dah dibuat sejak zaman perang dunia ke dua lg, kat negara omputih untuk penjimatan penggunaan minyak. minyak kita pun ade 1% naftalena/ mothball/ubat geagat jd untuk jdkan additive minyak kereta kita, digalakan letak, tp nisbah ialah 15liter : sebijik ubat gegat. Jgn lebih2. pasal ubat gegat juga menghasilkan carbon. Jd kalo lebih2 enjin boleh rosak untuk jangka masa panjang. Jd kesimpulan sebenar ialah elok letak untuk jimat minyak. Seeloknyer hancurkan, tp takpe je masukkanje. Ini salah satu reference http://www.hho4free.com/additives/naphthalene.htm

Reply

Fizz February 17, 2013 at 4:19 PM

Kalau try kat moto dulu bleh ke

Reply

aq bha ni June 30, 2013 at 2:21 PM

erm, kalau minyak diesel dak ble ka ltak ubag gegat nie??? Ok x?? Kreta dah diguna slma 23 thun..

Reply

Hafiz September 3, 2013 at 10:19 AM

mcm teori mentos dgn coke je.. tp, bnyk ckp ok… Terbaik la… berserabut kepala engineer

Reply

Hafiz September 20, 2013 at 9:51 AM

motorsikal boleh guna tak ?

Reply

mamud December 12, 2013 at 9:41 PM

alhamdulillah selama aku guna dah lebih 3 tahun masih selamat lagi.penjimat minyak terbaik.sebungkus rm3 jer….

Reply

Khairi April 2, 2014 at 4:16 PM

hal ubt gegat ni dh lama aku guna. biasa la nk beli octane booster xmampu sbb mahal. lps race dlm 10 lap, bukak block tgok ats piston berkilat2, mmg ada bau tengik sikit tp berbaloi. pickup brtmbh, wlwpun cuaca panas bila time stat enjin masih keluar wap air dr ekzos, complete combustion pd enjin wira berumur 10tahun tiada sbrg overhaul pernah dibuat.. lecturer aku kt INSTEP pernah ckp psl ni. Ubat Gegat sebagai OCTANE BOOSTER

Reply

Leave a Comment