Gambar Isteri-Isteri Salih Yaacob

Gambar Adik Beradik Neelofa Yang Cun Melecun

Gambar Taman Tema Legoland Malaysia Di Nusajaya, Johor

Syarat Permohonan Rebate RM200 Telefon Pintar 3G (Smartphone)

Syarat Dan Permohonan Geran RM1,000 Untuk Usahawan Online

Gambar 3 Lamborghini Kemalangan & Terbakar Di Lebuhraya PLUS

Borang BR1M 3.0 2014

Video Adam & Hawa Episode 38

by Ezany-Kun in Adam Dan Hawa,Drama Bersiri

Adam & Hawa Episode 37

Keluarga Johan beri Ain masa 6 bulan untuk bersedia tapi apa pula hubungan antara Johan dan Azie? Apa pula dugaan yang akan Adam hadapi selepas ini.

Adam & Hawa Episode 39

Related posts:

  1. Video Adam & Hawa Episode 33
  2. Video Adam & Hawa Episode 32
  3. Video Adam & Hawa Episode 24 | Youtube
  4. Video Adam & Hawa Episode 20 | Youtube
  5. Video Adam & Hawa Episode 29

{ 120 comments… read them below or add one }

LOL October 30, 2012 at 5:42 PM

Sorotan ep 38 nampaknya azie yg suka kat johan . Biarlah diorg couple senang skit Ain bole balik kpd adam. I like…

Reply

minat adam October 30, 2012 at 6:04 PM

X sabar nak tgk episod 38. Ezany akak tunggu ezany upload. klu boleh cepat2 sikit ye……..thanks ezany

Reply

org kg.. October 30, 2012 at 7:34 PM

Rasanya epsiod 36-40..scene ulangan juga..luka lama tak dilupa sampai mati..dan tak percaya kwn makan kwn tp suami sndri yg dh jelas baik dan berubah tak dipercayai pula..mgkn mmg itu gambaran hidup dan perangai masyarakat melayu jd wahai org 2 melayu cermin2 diri kita…

Org kata drama ini hanya hiburan , pada saya ianya lebih dari sekadar hiburan tp sebagai wadah ilmu utk direnung dan difikirkan isi kandungan cerita. Perlu diterapkan scene yg lebih membina bukan tipikal yg biasa nya digemari penonton melayu esp..wanita (suka tgk watak lelaki kacak yg bersikap mulus)..

Watak Ain ni mgkn khayalan penulis atau mmg wujud? mgkn bolehlah dianggap perwatakan Ain ialah seorang wanita yg hilang arah hidup kerana sejarah silam. Ain mcm org yg tidak waras dan pendenam selepas itu..tp masih boleh tamatkan pengajian dgn cemerlang dan menjadi pensyarah..
Biarpun dia pergi umrah tp masih tidak dibuka hatinya utk merenungi apa yg berlaku adalah takdir tp sebaliknya perasaan dendamnya semakin membara..kenapa agaknya adakah dia tidak ikhlas pergi umrah? bukan apa lah sepatutnya kesan umrah tu bukan di Mekah sahaja tp kalau balik Msia pun ada lah tempiasnya..bukan balik asal atau terus tertutup hati..(dari segi agama)

Watak Am pun sama dah balik dari umrah masih juga ke PUB utk hilangkan tension..jd di mana letaknya perubahan diri itu? penulis novel atau skrip drama ni kena fikirkan juga rasional sesuatu peristiwa itu..jgn hanya nak sdapkan atau mudahkan cerita ja…

Reply

aMaIN October 30, 2012 at 10:06 PM

org kg-sebnrnya org cam am n ain ni byk kat kl..ini bukan sebab nak sedapkan cerita..ini pasal iman..cthnya ain,solat tak tinggal n balik umrah tp x redha dgn qada n qadar allah,masih dendam n x terima hakikat dia is3 am..am pulak balik dari umrah solat x tinggal tp still gi pub dlm masa sama bila balik umah still solat..mak am n mak ain lak..ikut je kehendak anak walaupun tau dari segi hukum mereka salah,sedangkan mereka tau hukum hakam agama…org cam ni byk skg ni..sebnrnya masalah ain n am ni blh selesai dgn mudah kalau hadis n al quran jd panduan..sebnrnya penulis nak sampaikan msg ni..pada persepsi saya la..

Reply

abady October 30, 2012 at 10:40 PM

btl kata ko aMaiN. sy setuju 100%

Reply

iR October 31, 2012 at 1:15 AM

setuju sgt!

Reply

misza October 31, 2012 at 9:49 AM

betul. ini realiti. ramai orang balik umrah tapi masih tak berubah.

Reply

dumdumcak October 31, 2012 at 11:37 AM

saya terpanggil untuk memberi komen…saya rasa takde satu pun mengatakan bahawa selepas pergi umrah kamu harus terus berubah dari SEMUA SEGI….ye mmg perubahan itu penting ttp kalau hati masih belum kearah itu nak buat macam mana…sekurang2 nya usaha ke Tanah Suci itu ada….mcm watak ain…dia dah mula bertudung walaupun tak sepenuhnya….watak am pula mmg dah berubah sebelum ke Tanah Suci lg…..sisi yang buruk tak usah di pandang…cara penyampaian yang santai jadi penonton pun ikut santai tak mcm sinetron yang terlalu agresif cara penyampaian nya..sehinggakan kita melihat muka pelakon pun tak suka…

Reply

mami November 1, 2012 at 11:24 PM

sori beb… jangan kata pergi umrah.. org yg baik haji pun sebulan dua jer berubah lepas tu back to perangai lama….dalam A&H ni pun dia org pun ada cakap.. pergi umrah buat tawaf shopping… pergi satu beg bawak balik kena tambah beg…. tak perasan ada ke tak dlm novel part yg tu… kita follow jerlah.. nama pun dramakan..

Reply

:) November 17, 2012 at 11:23 AM

oh .. 4 sure … sokong 100%

Reply

:) November 17, 2012 at 11:27 AM

bkn setakat kat kl … seluruh malaysia ade .. jgn kiter sgke … perangai camni kat kl banyak … padahal seluruh dunia ni berlambak … btw setuju jgk persepsi 2

Reply

hamidah October 31, 2012 at 2:17 PM

cerita ni agak unik dan romantis..cinta adam dan hawa agak keras tapi cinta azie dan johan adalah cinta yg lembut dan tampa sengaja..dan membuat hati rasa melonjak supaya mereka dapat bersama.

Reply

MILO October 31, 2012 at 11:52 PM

unik??????????????????????????????????????kesian

Reply

mak adam October 30, 2012 at 8:28 PM

sape gelfren aku lagi? dee ke..

Reply

anhfan October 30, 2012 at 8:37 PM

betul tu, org kg…….sy sokong sgttt…… sepatutnya… drama juga boleh menjadi salah satu cara mendidik generasi muda hari ini….. petunjuk yg diperoleh kesan drp umrah tu…..sepatutnya tidak diperlekehkan……. tujuan pergi umrah adalah untuk menyucikan hati dan perbuatan…… but sorry to say. ……nampaknya adam, ain mahupun azie tidak dapat apa2 pun daripada umrah itu……

Reply

Sha Aisha November 5, 2012 at 9:10 AM

Betul dah tu.spatutnye die cuba berubah jd lebih baik.xpi x.mgkn betul die pergi umrah xpi masih tidak memahami erti umrah yg sebenarnya.

Reply

Ishhh October 30, 2012 at 8:43 PM

Dalam novel tak ada pon citer pasal scene lelaki misteri nie… Dah agak dah sebab mungkin nak panjangkan citer dorang buat scene2 yang tak penting nie…

Reply

abady October 30, 2012 at 8:47 PM

episod mlm ni mendebarkan. siapa lelaki misteri yg bg amaran kat am. mesti org suruhan dee.

Reply

ha..haa October 30, 2012 at 9:30 PM

Kelakar la production drama AnH Kalau. “jangan ganggu girlfriend aku” kot ya pun pelakon extra cari la yang smart clean cut, ini dgn rambut dgn raut wajah yg garang. Boyfriend saper laki-laki ni, AIN kan? Am pun tak caya yang isteri dia ada bad taste. Dee sengaja nak naya Ain pd hal orang tu ada kat kampung. Kantoi si Dee bedebah ni.

Reply

abady October 30, 2012 at 10:43 PM

boyfriend dee la. bkn lelaki misteri tu tp org lain

Reply

aMaIN October 31, 2012 at 4:07 PM

bf dee dah mcm lgbt (gay) jambu gilew..patut la dee gilakan am..haha haha kena kata lg bazir minyak dtg umah am..kudi

Reply

Yop October 30, 2012 at 9:36 PM

Aku pon nak tergelak sama. Agak2 la kalau nak gempak Am mestilah boyfriend Ain lebih handsome dari Am kalau tidak pun sama handsome. Bukan nak kutuk, tp realiti Pensyarah kalau ya pon nak ada boyfriend mestilah ada sytle sikit, jangan tangkap muat jer.
Laki2 misteri tu layak jd peraih buah rambutan kat kebun Ain la.

Reply

adeq October 31, 2012 at 7:39 AM

btol3x…sokong

Reply

shamzie October 30, 2012 at 9:48 PM

layan jer…best jugak citer nie

Reply

nill October 30, 2012 at 9:52 PM

Salam sumer. Gua heran ngan si Azie tu boleh suka2 pegang tangan Johan. Aku rasa Azie ni pun desparador macm Dee. Masa makan rambutan tak ingat semput ha…kan dah kena. Johan tu semakin JAMBU

Reply

farah October 30, 2012 at 10:04 PM

npe x leh tgk~~

Reply

Azlina October 30, 2012 at 10:13 PM

Ada ke perempuannya seego Ain ni. Cakap ikut suka dia je. Nasihat maknya langsung tak mau dgr. Geram pulak tgk episod 38 ni.

Reply

adeq October 31, 2012 at 7:43 AM

ain 2 mmg giler,kjp nk,kjp xnk…dia igt mke dia 2 cantik sgt…sakit ati ak tgok mke dia 2…klu la ak yg dpt am 2 kn bgos….

Reply

Murai October 31, 2012 at 8:14 PM

Oi ADEQ pON… kau dah mula kutuk muka orang ko cantik ke bLahhh.
KITA KAT SINI KOMEN PASAL DRAMA JE MUKA ORG TAK MASUK PAHAM??

Reply

Azlina October 30, 2012 at 10:22 PM

Kelakar tgk pak we Dee marah am suruh Jgn kacau Dee .am cakap beri free pun dia tak mau si Dee tu. Nasihat pak we Dee cari perempuan lain.

Reply

Ikin October 30, 2012 at 10:34 PM

salam, baru habis tenguk ep38. Si Azie ngan Johan sah bercinta, tp azie yg lebih2. Yg best dialog Am pd boyfriend Dee : Dee tu kau bagi free pun aku tak nak. Ha…Sabor ye kawan2 tunggu kul 12 nanti. Selamat menonton

Reply

Suke lahh October 30, 2012 at 10:38 PM

Yeay.. Ain da kne basoh ngn eja.. N mak die.. Dgn keras mak ain ckp ‘mak nk am yg jd mnantu mak’.. Hihihi suke2.. Yg paling sweet.. Lps tnjk am solat subuh rse nye.. Ain pon br lps solat jgk.. Mcm da nk dkt je scene am da start nk tackle wife seniri.. X sbr nyeeee… Ngeeee.. I loike..

Reply

Mawi junior October 30, 2012 at 10:45 PM

Bila Am nak call ain? kita suka tenguk diorang berbaik. Lepas kereta rosak baru Ain betul2 bercinta sakan ngan Am. Bila la episode kereta rosak ni nk tayang?
Papa kita pun suka tenguk Ain

Reply

Bohsia Genting October 31, 2012 at 2:53 AM

nk tanya kat sesapa yg da baca novel ni…last skali adakah adam mati n hawa nyesal gile ??

sbb selalu novel semua end up dgn sedih….

bleh tlg bagitau tak ?

Reply

ADAM MUKHRIZ GALESSPIE October 31, 2012 at 5:26 AM

Dlm ending novel dorang hdup bhagia brsma dpt ank nma arisa nurasyikin :) dlm drama xtau la..

Reply

steelsdragon November 5, 2012 at 5:15 PM

End je macam ni ko juga la..dulu nick sedap lastly..jadi bohsia..

Reply

abady October 30, 2012 at 10:46 PM

tengah tgk episod 38. lucu tengok boyfriend dee.

Reply

sanyboy mnjg October 30, 2012 at 11:03 PM

…wow “amazing”….. diam2 both good frienz, dh mula jatuh hati,,,watak azie & dear johan,,,di ep 38,,,is a romantic senerio di wad hospital,,,,itu pertama kali, sejak saksi A & H ni..watak si azie going to fall in love,,,mungkin kah org yg riang dn amat peramah kalo jd serius gini jdnya,,,especially bab ‘feeling’….nnti tonton lah lg di next ep,,,sy prnah lalui gini,,mungkin aku ni lelaki trlalu pramah kut di opis kut, walo pn “gagal”mcm,,di lagu “Teman Pengganti” Black ft Malique,,,hehehe napa,,,coz “CARING is SHARING”,,,sleep tight

Reply

farah October 30, 2012 at 11:13 PM

korang blh tgk ke..

Reply

sanyboy mnjg October 30, 2012 at 11:24 PM

…dear cik farah, slow sgt le, tgh loading, cuaca dan ramai tgh nonton kut, jd lebab mcm towel lembab,,,well jst wait ye, k

Reply

Jaja October 30, 2012 at 11:21 PM

Episod 39 mcm mana lah pulak??? Apa pula hal ain nanti? Siapa tahu mcm mana episod ke 39 besok? Tak sabar la nak tahu….plzzzzz

Reply

eedachan October 30, 2012 at 11:37 PM

Bile nak upload?

Reply

sanyboy mnjg October 30, 2012 at 11:40 PM

…ha x silap ep 39, rasa family johan dh mula merasai kelainan tingkah laku anak mereka,,,johan pn dh mula merasai sesuatu antara dia dn azie,,,azie lebih merasainya walo pn x trdaya meluahkn,,tp johan boleh mmbacanya,,,ain pula dh mula mngesyaki azie ada mnjalin perasaan dgn johan,,,itu la dulu dikasi peluang bg kuar dgn si johan,,,skrg best women win,…semua tu mengikut novel tu,,,tp jln cite mungkin sama kut, azie dn johan telah membajai perasaan mereka,,,nntikn hasilnya..
tp di ep awal2 dulu semasa both study kat negara kangaroo tu,,masa mereka mula bertiga brtemu,,,azie ada mention,,handsomenya mamat tu,,aku nk takle la,,,tp johan lebih meminat ain, pasal caring juga ain pn menaruh hati. Tu yg azie “give way” kat kwn dia,,,,

Reply

deeyana horlick October 30, 2012 at 11:46 PM

lawak lerrr…. Next episod si ain akan sedar bahwa azie mmg main cinta dgn johan. Sms cinta johan kat azie yg buatkan kantoi.. Tp yg best time ni la ain tau bahwa am adalah pendengar yg sentiasa. Kat sini cerita dah best. Johan tu mmg handsome. Johan a.k.a dazrin tu anak Yang Dipertua Majlis Perbandaran Alor Gajah. Rupanyerr…bapak tak handsome langsung….anak macho giler

Reply

aezar October 30, 2012 at 11:58 PM

Sempat kau nyah kelaaaaasss..!

Reply

kakibuku October 31, 2012 at 12:25 AM

hmm..bukan episod kereta rosak dulu ke baru azie ngan johan kantoi with the sms?? Rasa jugak macam ada episod akan ditambah where am tunjuk ‘rumah mereka’ pada ain (dalam novel ada mention sekilas lalu masa am hantar ain bailk lepas dating after kereta rosak…ain minta am hantar balik and am tanya ‘balik rumah kita ke?’ masa ain dapat tahu pasal johan n azie n minta spend time ngan am pun, am suruh jumpa kat ‘rumah mereka’…)

Reply

kerabu mangga October 30, 2012 at 11:54 PM

deeyana horlick..Johan tue macho giler???…sy rasa baik awak pi fokuspoint check mata…

Reply

mama adik October 31, 2012 at 12:10 AM

kerabu mangga…setujuuuuuuuuuuuuuu…tang mana machonye????

Reply

kakibuku October 31, 2012 at 12:28 AM

setuju!!! macam girlie sikit kot…;)

Reply

Crazy Habis October 31, 2012 at 12:09 AM

“beauty lies in the eyes of beholder”……tak cantik pada pandangan kita tapi lain buat others. So hormati lah cita rasa org lain. Sesiapa pun boleh jadi handsome giler & cantik giler pada seseorg.

Reply

flys October 31, 2012 at 12:16 AM

Crazy habis Johan tu bukan macho, tapi JAMBU gitu

Reply

Mah October 31, 2012 at 12:14 AM

Kerabu mangga…sy setuju sgt la dgn komen awak tu..Johan macho??adoiyaiii..control macho adela

Reply

aezar October 31, 2012 at 12:16 AM

Aku terbaca komen kat sini adalah menyatakan benda2 tentang pikiran org Melayu yg kebanyakannya negatif belaka. Kita adalah apa dan bagaimana kita lihat diri kita sendiri. Masih byk benda2 yg dicapai oleh org nelayu yg patut kita hargai dan banggakan. Tapi kita lebih taksub nak fokus kpd keburukan org2 melayu. Bila sesuatu yg baik dicapai org melayu kita ragui..bila sesuatu yg bruk melibatkan org melayu…mcm2 kutukan sindiran kita lemparkan pada diri sendiri. Mcm bila kita bertepuk air di dulang terpercik di muka sendiri. Bak kata arwah nenek aku ‘musuh org perempuan adalah org perempuan sendiri’. Mungkinkah musuh org melayu juga adalah org melayu sendiri.

Reply

zimmy October 31, 2012 at 12:24 AM

nmpak gayanya gua lagi yg last diupload si ezany ni, smlam kul 1 lebih gua tggu…hukhukhuk

Reply

fezza October 31, 2012 at 12:28 AM

hmmm walaupon leh tgk tp lekat2 line xclear hmmmmm

Reply

minat adam October 31, 2012 at 12:33 AM

Sabarla ezany tengah upload tu

Reply

holahola October 31, 2012 at 12:33 AM

hentahhhhyeee. johan tu jambu?! omajayyyyy.. tak langsunggg

Reply

peminat ezany October 31, 2012 at 12:40 AM

belajarlah menghormati pendapat orang lain
belajarlah adab dalam memberi komen supaya tidak menyinggung perasaan orang lain
belajarlah bercakap bila perlu atau diminta pendapat
belajar untuk tidak buat personal attack
kita bercakap di alam maya ini melambangkan pemikiran kita dan tahap pemahaman kita pada sesuatu melainkan kita ada split personaliti
bukan kena bagi komen yg bagus saja yg saya maksudkan tapi saya maksudkan adab kita sesama manusia..

Reply

esiana October 31, 2012 at 12:47 AM

setuju dgn peminat ezany..papepun mata dah berat..esok je la lawat semula page ni..

Reply

minat adam October 31, 2012 at 12:52 AM

Setuju gak ezany buat semua ni untuk kita sama-sama berkongsi menonton A&H ni. jgn jadikan medan ini medan kutuk mengutuk. Hormatlah Ezany yang banyak menolong kita. Ini nasihat akak okey. apapun x sabar nak tgk episod 38 ni bila agaknya ezany akak setia menunggu ni suami, anak-anak dah tidur suami kata esok je tengok tp akak nak tgk mlm ni gak.

Reply

Am jr. October 31, 2012 at 1:02 AM

Semangat nyer akak…sian kat hasben..

Reply

Am jr. October 31, 2012 at 12:48 AM

Johan jambu??? Jambu batu kut…tp pls laaa jgn emo sgt.. Dh nama pun cerita…manusia yg reka…jdik kita sbg penonton layan ajer laaa…yg penting kualiti lakonan watak yg dipersembahkan pd kita sbg penonton…so far yg gua rasa mmg natural Ain Hawani laaa…cuma watak atau skrip adik dia Eja tuh agak kurang logikal nya skit sbb semacam dia lebih makan garam dari kakaknya…and watak si Jambu Batu Johan yg agak control ensem…watak abang Gua not bad laaa and watak Azie pun agak menceriakan…yg pling best skali mak Ain tuh slalu dh belakon drama dan mmg agak natural dlm setiap watak yg dia pegang tp smpai skrang gua masih tak tau nama betol dia apa …hahahahah layanzzz

Reply

yanie October 31, 2012 at 1:06 AM

nk tnye , u upload drama dalam hati ada tmn tk ? teringin nk tgk, tk smpt tgk kt tv.

Reply

ZZ October 31, 2012 at 1:12 AM

Am jr..nama pelako watak mak Ain itu adalah Fadilah Mansor..

Reply

hafiqain October 31, 2012 at 1:16 AM

dan apabila da pukul 1 maasih lgi status nya uploading n suami pn da menegur suh tgk esok je…maka ny saya tido dlu la… dosa lawan ckp suami….sllu ny klu diabaikan apa yg dia ckp msti ada something wrong nnti..silap2 ny still dpt jgk tgk cite ni smpi kul 2 pgi..haha..dari wat pedih mata n dpt dosa free baik sy turut kn je kata suami.. nite sume.. ^_^

Reply

yeaahh.. October 31, 2012 at 1:18 AM

yeah…. 38 otw…. :)

Reply

peminat setia October 31, 2012 at 1:22 AM

admin upload kul2 mcm smlm kot..
xpe..sy setia menunggu..hehee..

Reply

Gegurl October 31, 2012 at 1:56 AM

Selesai nonton episod 38…zzzzz time, tq ezany ;)

Reply

iR October 31, 2012 at 1:57 AM

belom sampei2 nya lagi labu….?????

5 minit lagi kul 2 ni…haishhh…esok kul 9 nak g library lagi..kul 6 nk bangun subuh nak masak bubur anak, nak kemas barang bagai…xley tdo plak tgu ep 39 ni…

tp da nk masuk 40 episod da..hampir separuh…terima kasih bebanyak la kat ezany. mesti income blogging die riban2 pas ni…brape ramai dok hit die pny blog ni…sume AH pny psl…

share sikit…=P

Reply

Salmi Zack October 31, 2012 at 1:59 AM

terimakasih…Ezany-kun

Reply

Ratu Malaya October 31, 2012 at 2:10 AM

thank you so much Ezany-kun….
tggu esok pulak…
episod dah semakin menarik nih….

Reply

dadidu October 31, 2012 at 3:13 AM

thanks ezany..guys..ni cuma drama je..tak yah la komen lebih2 sgt..kita tgok kita enjoy..yg mana baik jadikan tauladan yg mana tak baik jadikan sempadan..

Reply

anita October 31, 2012 at 3:22 AM

siapa lelaki hansom yg jd boifreind Dee tu..kalau itu yg bw watak johan..ok lah ..

Reply

Abdullah October 31, 2012 at 4:50 AM

Saya dah tahu ending cerita ini…

Reply

rusnita October 31, 2012 at 5:14 AM

ha, br lepas tgk episod 38. best jugak, terharu tengok ain kena marah dengan mak dia and eja. br sedar sikit kot. setuju dengan dadidu, tak yah komen lebih2. suka tengok, layan. x suka tengok, tutup tv. mana2 yang baik jadikan tauladan, mana2 yang x baik jadikan sempadan. x yah la nak kutuk sana-sini, ok. episod 39, am call ain kul 2 pg tu kot and ajak dinner sama2. episod keta rosak next wk rsnya. lps tu br kisah ain tahu pasal affair johan dgn azie. hehe… ending kalau ikut novel, mmg best. tp x thlah pulak kalau drama ni nak dibuatnya sad ending. huhu… kalau sapa baca novel, mungkin berdebar jugak 1, 2 page pertama tu – part yang am kt “tggu abang balik”. masa tu am pg london. ingatkan ending dia am mati flight terhempas, tapi rupanya x. am balik dengan selamatnya…. hoping that drama ni pun happy ending. kalau sad ending, x jadilah beli cd bila astro keluarkan. hehe. thanx a lot to ezany.

Reply

makcunjer October 31, 2012 at 12:05 PM

saya pun setuju dgn pendapat dadidu tu, kita tengok dan layaaan nyeeeer,
enjoy gak, eh suami korang x jeles ke ha!!!!!!!!

Reply

Kutin Bubuz October 31, 2012 at 6:49 AM

Lahhhh…apasal tak abis cerita ni…spoil lahhhh…

Reply

Mr. Engineer October 31, 2012 at 7:38 AM

I second that Johan is jambu LOL.

Reply

english teacher October 31, 2012 at 6:31 PM

he is a meterosexual.. a clean shaven guy with too soft a character.. wonder how girls would fall for him..

Reply

Leez October 31, 2012 at 8:10 AM

Johanx3 rambut ko dari australia sampai kl cam tu je 8 tahun tak tukar . Ko kerja apa lepas grad. Ko tak ada kawan pompuan lain selain azie ke, sampai boleh jadi kawan makan kawan.
Ini satu lg scene yg menyatakan bahawa “BEST FRIEND” dah tak ada nilai. SO kepada yg ada Best Friend, jaga-jaga dan jauhi suami, isteri , GF atau BF anda dr ‘best friend’ anda.

Reply

Fika October 31, 2012 at 8:28 AM

Sedih Leez. Apa yg you tulis tu pernah terjadi pada I, ni bukan BoyFriend tapi husband. sanggup Best Friend i bercinta ngan husband sampai nyaris nk kawin tp syukur tk jadi sbb anak. Tak yah citer sini nanti diorng perasan.
Ingat pesanan no such word of BEST FRIEND zaman sekarang. Best Friend tak tak ujud dlm dunia sekarang. Percayalahxxxx

Reply

SEriHani October 31, 2012 at 8:22 AM

“tadi citer lain..ni citer lain..tak paham la korang ni….” sakit ati dengar words ni mulut Ain …x paham2 org cakap..adoyaiii

Reply

mak orang October 31, 2012 at 9:12 AM

mmg pun, korang yg dia maksudkan tu termasuk mak dia sekali, bangang punya ain…yg tak faham2 tu ko, dah bini org tu, bini org la, ada hati nak kawin ngan org lain pulak, kalau nak jugak tunggu la bercerai dulu…sorry emo sikit, nak lepaskan perasaan geram kat ain ni….hah..baru lega …..

Reply

Ain Bosan October 31, 2012 at 2:19 PM

Tah hapa2 si Ain ni. Dia sibuk sgt dok fikir pasal Am dah jatuhkan maruah dia. Tapi dia lupa ke kalo dia bercerai dgn Am semata-mata sebab nak kawen Johan orang akan pandang dia lebih hina lagi. Lain la kalau Am tu mmg lelaki yang jahat yang kaki pukul ke, isap dadah ke kaki mabuk ke. Dah tu, bukan ke lepas dia kawen tu, terus je dia pegi Ostolia then dok sana 8 tahun. Kalo org kampung hina dia pun, bukan dia nampak atau dgr. Mak dgn adik2 dia yang tanggung. Dia dok oversea elok-elok je, siap boleh habiskan master degree pastu boleh jadi lecturer, masih nak marah kat Am. Tak faham betul. Lain la kalo Am tak izinkan dia sambung belajar ke, tak bagi dia kerja ke atau kongkong ke. Logik gak nak dendam. Perangai yang ntah hape2 macam tu pun lelaki nak rebut. Aku rasa Azie dgn Johan kalo derang nak bercinta pun takde masalah. Tak timbul pun kawan makan kawan. Sebab Ain pun bukan rapat sgt pun dgn Azie. Banyak je berahsia dgn Azie. Dalam masa yang sama Ain pun tamak. Azie nak suh kenen dgn Am pun dia taknak kasi. Ish… Geram aku dgn skrip drama ni. Apa pun, Nadiya nisa pandai berlakon.

Reply

ibu mithali October 31, 2012 at 8:26 AM

dah selesai tengok cita ep ni… pengajaran yang boleh saya dapat adalah.. sebagai seorang ibu.. walau sebagai mana degil dan keras hati pun anak .. ibu akan tetap menasihatkan anaknya… walaupun anaknya berjawatan tinggi dan berpelajaran,, tapi tugas ibu adalah mendidik anak… tak semestinya anak yang berjaya dalam pelajaran mereka juga berjaya mengharungi cabaran kehidupan.. contohnya watak ain ni.. seorang yang berpelajaran tinggi.. tapi tak dapat nak berfikir secara “matang ” sebagai seorang muslimah atau isteri.. sebaliknya watak eja..pula walaupun masih belajar tapi dari segi kematangan berfikir memang lebih baguss dari ain…dalam menghadap liku liku kehidupan..walaupun dari segi pelajaran mungkin kakaknya (ain) lebih bagus dari eja…kesimpulannya kejayaan seseorang dalam pelajaran dan berjawatan tinggi itu tidak meberikan jaminan mereka akan pandai juga mengharungi,,masalah kehidupan seharian..
apaapapun pujian diberikan pada scene masa emak ain dan eja marah ain dan nasihatkan ain.. ain memang tak pandang muka emaknya.. orang degil memang macam tu.. kalau dah salah tak pandang muka orang yang memarahinya..dan nasib baik ada adik macam eja.. sentiasa bersabar dan berikan nasihat pada kakaknya..akhir sekali watak emaknya memang penyabar gila… yang baik jadikan tauladan buruk jadikan sempadan,,,,

Reply

dauz October 31, 2012 at 8:32 AM

suka baca komen ibu mithali. Saya setuju. Ibu ada anak brapa?

Reply

kerabu mangga October 31, 2012 at 8:39 AM

kita bukan kutuk johan tue…cuma komen jer..ada org kata dia macho giler..tapi pada kita biasa jer…kita hormat komen dia..cuma kita menyuarkan pendapat kita pula…ini just pendapat…tak semestinya pendapat perlu persetujuan ramai…anyway tq kat ezany kerana setia upload cerita nie…

Reply

opor pahang October 31, 2012 at 8:43 AM

bile watak kak long nak kuar ni….member rindu nak tengok kak long tuh..hehehe

Reply

kerabu mangga October 31, 2012 at 8:46 AM

setuju pendapat Leez..kita kena hati2 pada best friend..zman kini byk yg berlaku.sahabat baik amik suami sahabat baik sendiri…ini berlaku depan mata saya sendiri.berlaku di opis saya.jgn terlalu percaya kan kwn baik..kalau berkwn berpada2 lah..jgn terover percaya..jadikan contoh tauladan …citer nie.kawan baik kadang2 dia dah tahu byk citer kita..dan kadang cuba amik kesempatan atas kita..hati2…

Reply

esiana October 31, 2012 at 9:02 AM

kalau tikam belakang kawan..tu namanya kawan tak baik..

Reply

kerabu mangga October 31, 2012 at 8:47 AM

opor pahang tahu tak kak long tue adik beradik dengan erma fatimah…

Reply

azwa29 October 31, 2012 at 10:04 AM

episod dah makin byk nie.. dh x lama lg episod Am ngan Ain nk berbaik2… x sabo rasa nya nk tunggu masa keta Ain rosak msak kt U nnti… msti best …. huhuhu lambat tullll…..

Reply

kaira October 31, 2012 at 10:16 AM

emmm…..hihi … ‘ human being ‘ …..

Reply

sanyboy mnjg October 31, 2012 at 11:36 AM

,,,,mai abg bg comment sikit pasal Johan tu,,,,,rambutnya memang cantik, nk tgk, Type kat Google “David Cassidy” David Bruce Cassidy (born April 12, 1950) is an American actor, singer, songwriter and guitarist. Di era dia,,,ramai wanita giler kat dia, smasa show dia kat Tokyo,,ada wanita yg baling pakaian,,,emm kat pentas,,,,cari kat U tube….
Beauty lies in a different view of individu,,,sampai ada ppn yg kat Os (M raja lwk) handsomenya siap cari blkg pentasm , letih Pak guard ,,,masa dtg mnjg buat show lwk…ha tgk!!!!

Reply

nak adam jdi mnntu October 31, 2012 at 11:43 AM

huhu ssah btul ada ank keras kpala mcm ain nih..betul tu ibu mithali ank yg degil ni klu kiter marah mmg x nak pandang pun kat muka kiter fuhh klu saya jadi mak ain rsenye cam x leh nak sabar cam tu kott..

Reply

MAMA7 October 31, 2012 at 12:08 PM

kadang2 mcm sakit hati gak tgk watak ain yg sentiasa x hormat pd ibu dia sendiri bile bercakap hal ADAM..ADAM tu dh la lame giler menanggung seksa zahir dan batin dr AIN…tp bini wat x tau jer…mmg kejam la watak si AIN tu…!!!ntah2 AZIE tu dh kene upah ngn ADAM tak??!!utk tackle JOHAN…sbb episod yg lepas ADAM ade ckp ngn mak dia nk mintak tlg AZIE..?haaaaa….sbb tu AZIE x kisah kalu JOHAN nk kene tangkap khalwat ngn AZIE…(mase dia ckp kt hospital dlm episod 38 td….mggu ni abis separuh episod A&H ni…aku cume nak tggu ADAM dan HAWA tu berbaik jer…lepas tu dh ok dh jiwa aku yg kacau ni bile setiap kali nk tggu episod A&H ni….aku x sabar nk tgk A&H dating jer..

Reply

english teacher October 31, 2012 at 12:49 PM

i feel that this story is going downhill, focus on one simple minor incident is just too long, especially at the orchard and in the kitchen.. their banters with one another somehow lighten up the otherwise slow and dragging episode.. I prefer if Johan acts more manly, his character is just too meterosexual..

Reply

ibu garang October 31, 2012 at 1:11 PM

catatan ibu mithali menarek sekali. nak jadi seorang ibu bukan senang. sorang ibu akan beruntung jika anak dia bijak dalam pelajaran dan bijak dalam mengendali kehidupan harian. watak buruk ain ni dia seorang anak yang pendendam, kasar dan berani meninggi suara pada orang tua. sifat dendam dia terhadap lelaki idaman malaya amat tebal dalam dirinya KERANA pada mulanya dia sukakan lelaki itu. cuba lihat kembali episod 1 am terpaksa buat pura2 pada dee yg di tadika ada massalah, pada hal ain telah memandang am dengan pandangan yang lain, yg mana am pun telah faham akan pandangan gitu maklumlah orang play boy. tetapi oleh kerana peristiwa hitam itu telah mendahului perasaannya itu yang menyebabkan dia kesal, di tambah dengan maruah dia yang telah tercalar kerana am membisu tidak membelanya. konflik ini yg sedang di perangi ain. biarkan dia memerangi dan membuat keputusannya sendiri, kerana keputusan yang di buatnya sendiri adalah lebeh baik bagi dia. jika ada anak kita berperangai macam ain baru lah kita tahu prasaan puan normah bagaimana rasanya. wahai ibu sayangilah anak kita dengan nasehat2 yg baik.

Reply

Yan nz October 31, 2012 at 1:34 PM

Best giler la…nape la si Ain nie ego sangat..Am setia menunggu..Johan n Azie..will be a nice couple..Betul kata Eja..Hawa diciptakan untuk Adam.
Thanks Ezany..x sabar nak tengok episod 39……..

Reply

makcunjer October 31, 2012 at 2:01 PM

ha….saat2 ni baru best nak tgk, baru lah ada thrill skt knnn…nampak caranyer cinta di ain dah mula nak berputik, kawan2 di ASIA pun dah tk sabarr nk tggu the next episod mmmmm.

Reply

hami October 31, 2012 at 2:09 PM

bagi free pun x nak…..

Reply

Tok mama October 31, 2012 at 2:43 PM

Tok mama nk pesan sikit pada kau org ni…jgn lah asyik merengek kat ezany supaya upload cepat2.Malu la kat dia…dia dh beri kita tengok prcuma jgn lh paksa2 dia supaya cepat2 upload. Bagi yg dh brsuami/bristri jgn tunggu sampai pasangan sound suroh masok tido. Esok2 pun boleh tengok juga …paling2 tidak bangun pagi2 lepas solat suboh duduk nengok kejap ,hanya 20 minit aje…..bukan nya lama pun drama ni setiap episod….faham tk ckp tok mama ni? Jgn bising2 lagi ok? Tok mama sayang peminat2 A&H ni.

Reply

english teacher October 31, 2012 at 6:29 PM

yes, agree with tok mama, i watch early in the morning sometimes at 5 am sometimes after my subuh prayer. but then again, i don’t think ezany mind at all when these people pester him to upload the drama..i believed he loved being pestered, yes ezany? the more u guys pester, and click at his blog, the more money he is making….

Reply

Tok mama October 31, 2012 at 2:50 PM

Ibu garang…pendapat saya pun mcm puan. Ain marah sngt pada Adam kerana tidak mmbela dia masa pristiwa pahit tu…seolah2 dia benar2 telah melakukan prbuatan keji sehingga kena tangkap khalwat.

Reply

nur alin October 31, 2012 at 2:56 PM

sonok tgk ain dh mcm nk balik kt adam..mlm ni mst lg best…

Reply

Bohsia Hongkong October 31, 2012 at 5:51 PM

harap2 jalan cerita ni berakhir dgn kematian si adam ….semoga penyesalan si hawa ni kita dapat tgk ..sape setuju angkat kaki ramai2

Reply

Bohsia Korea October 31, 2012 at 7:42 PM

Bohsia hongkong…saya stuju..lepas Ain menyesal dia pun jd bohsia Jepun..

Reply

MURAI October 31, 2012 at 9:31 PM

APALAH BOHSIA2 SEMUA, CAKAP BAIK2 SIKIT CUKUP AWAK JER JD BOHSIA JANGAN NAK LIBATKAN AIN PLAK DIA HANYA BERLAKON IKUT SKRIP
BOHSIA MEMANG TAK DE ADAB KE????

Reply

Tok Mama October 31, 2012 at 6:36 PM

Bohsia HongKong…tok mama tak suka sad ending……biarlah ending dia mcm dlm novel tu….Adam & Hawa hidup dbawah 1 bumbung dan ada anak .

Reply

basri41 October 31, 2012 at 7:13 PM

aku rasa jatuh cinta kat eja dia lagi matang dari ain.adam jom kita bebiras..

Reply

adam nak eja October 31, 2012 at 8:29 PM

cantek betul eja tuh..lg berisi dr kakak die..nmpk matang je..lau aku jd adam aku pilih eja..hahhaha..

Reply

mell syg rd October 31, 2012 at 11:11 PM

sy rasa eja lg matang dari ain tu…

Reply

MILO October 31, 2012 at 11:59 PM

TOLONG LA….ANNOYING….XPAYAH LA NAK BUAT MCM SINETRON…..LEMAS KOT…XDE IDEA LA TU….PUIH ……PUIH….PUIH……MALU INDUSTRI JE….MAKE IT SHORT AND SWEET……SO SAD….

Reply

omak ain November 1, 2012 at 9:46 PM

MILO – aku perhati je komen2 ko ni milo. gaya ko mmg xsuka kan? tp tgk juga. kalau x suka jgn tgk weh. main jauh2. aku rasa drama yg amik dari novel, Adam & Hawa je stakat ni yg ok. sebijik2 ikut novel. ko xtgk lg drama Bicara Hati. itu pun dari novel gak..jahanam cerita tu tau. pi komen kat sana. senang ckp..kalau xsuka JGN tgk.

Reply

mayraira November 1, 2012 at 4:54 PM

Lama sgt ain main tarik tali dgn am…. marah2 x hilang2 tp ok je layan am… booring….

Reply

erghh November 11, 2012 at 1:44 AM

geram geram geram . bia jela dye nak kawen ngan johan . bia dye menyesal sikit . nak sangat kan!!!!!!!

Reply

miss ngodit November 24, 2012 at 3:16 PM

kihkih..ada ke org mcm hawa ni? nk jd keras hati mcm dia jg..xnk lembut ati sgt..

Reply

yati December 4, 2012 at 3:03 PM

kenapa video tersekat sekat ? :(

Reply

julia April 23, 2013 at 2:54 PM

ishhh… naper gelap gelita pulak ni.. cume dengo suara je.. dh mcm dengo drama radio dulu2 plant….

Reply

julia April 23, 2013 at 5:25 PM

ishhh… naper gelap gelita pulak ni.. cume dengo suara je.. dh mcm dengo drama radio cam dulu2 plak..

Reply

Leave a Comment