Gambar Isteri-Isteri Salih Yaacob

Gambar Adik Beradik Neelofa Yang Cun Melecun

Gambar Taman Tema Legoland Malaysia Di Nusajaya, Johor

Syarat Permohonan Rebate RM200 Telefon Pintar 3G (Smartphone)

Syarat Dan Permohonan Geran RM1,000 Untuk Usahawan Online

Gambar 3 Lamborghini Kemalangan & Terbakar Di Lebuhraya PLUS

Borang BR1M

Video Adam & Hawa Episode 60

by Ezany-Kun in Adam Dan Hawa,Drama Bersiri

Adam & Hawa Episode 59

Kehadiran Dee di majlis Am dan Ain di ketahui oleh ibu Am. Adakah kehadiran Dee akan memusnahkan hubungan Am dan Ain?

Promo Adam & Hawa Episode 61 – 64

Adam & Hawa Episode 61

Related posts:

  1. Video Adam & Hawa Episode 52
  2. Video Adam & Hawa Episode 58
  3. Video Adam & Hawa Episode 48
  4. Video Adam & Hawa Episode 45
  5. Video Adam & Hawa Episode 36

{ 178 comments… read them below or add one }

Marsya December 6, 2012 at 2:41 PM

Awh Ain dan Adam ! Saya suka saya suka !

Reply

wahida December 7, 2012 at 2:52 AM

org baru kat sini…:)
suke tgk adam hawa..rmantik…:)

Reply

honey December 6, 2012 at 2:56 PM

saya suka sgt AA dan NN. Lakonan yang mantap mmberi impact yang cukup terkesan di hati peminat A&H.keep it up.

Reply

mrak kayangan December 6, 2012 at 3:14 PM

takutnya dpt amk mertua mcm makcik Ostolia…tak friendly langsung

Reply

Ostolia%^ December 7, 2012 at 4:18 PM

Betul betul ish ish makcik ostolia nih ntah apa apa hmm sesuai lhaa sesangatt dgn si rebonding man tu. Menyampah bebeno nengok rebonding man tu drpd dulu lg. Pegi la buat treatment pendekkan rambut, macho ler skit. Dah sampai episod 60 tinggal 20 episod ja lagiiiiiii

Reply

EJA December 6, 2012 at 3:25 PM

hahaha betul tu mrak kayangan. msuk umah org pun x bagi salam..men pakat serbu jek.

Reply

Sony Silverian December 6, 2012 at 3:30 PM

scene perang mulut adam n hawa akan bermula….. sama2 kita tunggu…..

Reply

idaaaa December 6, 2012 at 6:20 PM

k same2 kita nt mlm ni

Reply

Ani December 6, 2012 at 3:40 PM

Dee nie tak rase malu betul lah…..Am dah taknak, masih terhegeh2……Ngeri gak apa lagi Dee nak buat tok huru harakan rmhtgga Am & Ain. Sbb dia der kata “Ain U watch out. Aku akan huru harakan idup kor”. Takutnya pompuan cmne….

Reply

yan December 6, 2012 at 3:58 PM

Awatnyee aien ckp bleh kr aien hidup bahagia ngam am…adohhhh

Reply

Lanirah December 6, 2012 at 4:27 PM

Ni yg tak best perang mulut Ain n Am dh nak mula lagi, harap jgn lah berpanjangan pulak ya….apa2 pun thanks Ezany for uploading

Reply

mrs. 123 December 6, 2012 at 4:31 PM

bestnyaaa!

Reply

nenek fa December 6, 2012 at 4:45 PM

kalau ikut buku lepas ni am n ain akan bergaduh semula
am pergi london x bagi tau ain
ain sakit (alahan mengandung)
johan yang datang tolong dengan azie

Reply

zara aina December 6, 2012 at 4:56 PM

ye la kan lanirah, baru nk berbunga2 hati ni, dah nak perang dingin pulak…huhuhu…dah la lama kita tunggu smpai episod ni baru nak mesraaa…ni dah x best balik…huahua….menci menci sy….hehehe

Reply

Muzaffar December 6, 2012 at 7:14 PM

Cuba letakn diri u kt tmpt Am….8thn bersabar,berusaha dn berubah ddgn ikhlas semata2 nk memenangi hati Ain(isteri)…tak cukupkah semua itu??? Kenapa si isteri masih mempersoalkan kejujuran dn keikhlasan sang suami????

Reply

zara aina December 6, 2012 at 9:04 PM

muzaffar, mmg x dinafikan Tahap kesabaran AM begitu tinggi dgn pengorbanan utk memenangi hati isteri..tapi as husban AM juga perlu lebih berterus terang dan share apa shj berlaku dgn ain…x nak sembunyi2 n buat ain tertanya2….jika segalanya dikongsi bersama pasti tiada lg kejujuran dan keikhlasan akan dipertikai oleh sang isteri…cewah cewah..jiwang lak i…..pendapat i je ni..saje nk berkongsi perasaan…heheh..bkn nak gaduh2 tau…..sharing is caring…

Reply

Muzaffar December 6, 2012 at 9:16 PM

Setuju dgn pendpt u wahai zara….
Sebagai isteri ain pun kena muhasaah diri jgk…brapa lama dia berkwn dgn Johan???? Prnh tak Ain berterus terang dgn Am ttg Johaan smpai kt Mekah dia ada sebut, ‘I dh ada org lain…’. Prnh Am ungkit perkara tu???
Watak Ain dlm AH mmg suka berprasangka dn membiarkan sesuatu isu berpanjangan.
Sebagai isyeri

Reply

zara aina December 6, 2012 at 9:25 PM

ada sambungan ke tu..mcm tergantung je..hehe..ke tersubmit…x sempat??? betul, i pun setuju dgn u…tu la.kemelut rumahtangga mcm dlm AH ni mmg realitinya berlaku kan..kdg2 suami bole sabar dan selalu beralah dgn isteri, tapi isteri pulak slalu pertikaikan itu n ini begitu jg sebaliknya..so citer ni elok sgt dibuat pengajaran buat semua..yg baik jadi contoh, buruk buang jauh2..kan…

Reply

Muzaffar December 6, 2012 at 9:26 PM

Sy prnh sebut sblm ni, “tell her no lies”. Bkn bermaksud utk sembunyikan sesuatu dr isteri ttp kdg2 sesuatu perkara (spt Dee yg tergilakn Am tp Am mmg xda hati pun kat Dee) rasanya xperlu la diceritakan kpd isteri.
Zara….perlukh sy bgtau isteri klu ada awek sms nak bwrkenalan tp sy xberminat lgsg krn sy lbh syg dn cintakn istwri sy. Dn apa akan terjadi klu sy ceritakn kpd isteri??? Ttu ianya mnjd suatu isu kan???
Dn Ain aepatutnya bertanya dgn caa yg plg baik…..

Reply

zara aina December 6, 2012 at 9:34 PM

ahem..(berdehem)….klu tanya i as isteri la kan…i lebih suka if my hubby cerita everything to me…walaupun u kata u x nak layan awek yg ngurat u tu..tapi as wife she shld know everything, jgn sampai dia tau darinorg lain or manatau kot2 terbaca sms awek yg suka kt u..lagi haru sbb dia x tau ujung pangkal, u x citer…jadi perang pulak..ni kita dua dah conquer borak kt sini..jgn la org marah lak….takut ni…hehe..ampun kawan2 lain…

Reply

Muzaffar December 6, 2012 at 9:58 PM

Zara…. I delete msg tu lps.baca hehehe

Reply

NISA December 7, 2012 at 12:08 PM

Yup..sy as a wife pun prefer hubby citer sumer klo bley.. Tp I know lelaki slalunyer benda2 remeh gitu die xnk citer tkt dipnjg kan citer. Pompuan plak benda2 remeh 2 ler kekdg jd isu besr x pasal2… So,kt cini dua2 kene main perann rsnyer.. Setan memg ske bab2 gaduh ni..

Reply

Scorpio84 December 7, 2012 at 12:27 AM

org lelaki x suka ungkit or kenang kisah lama..tp org pompuan mmg suka ingat benda2 lama yg akibatnye menyakitkan hati sendiri..itu mmg lumrah…:)

Reply

macik adam December 7, 2012 at 8:40 AM

setuju dengan scorpio. orang lelaki mmg tak suka ungkit cerita lama. tp sbenarnya lelaki ingt kisah2 lama tu. cuma lelaki tak kecoh mcm perempuan tanya itu ini. ..

my hubby pun mcm tu. love A&H. hehe

Reply

Zarima December 7, 2012 at 1:22 PM

kalu dah tau lumrah begitu,kna phamla….org laki mmg tak suka citer bab-bab ni,tp org pompuan nak tau.Jika si suami jujur… apa salahnya bg tau…yg pompuan pun , bila dah bg tau… terima jela…tapi kalu suami tu tipu….dia yg berdosa….ye tak….apa yg pasti Allah tau… isteri tanggung ke dosa suami tu?

Reply

Lanirah December 7, 2012 at 12:05 AM

Betul tu :(

Reply

Ulfah December 6, 2012 at 5:10 PM

emm… zara & lanirah… hu hu hu kita tak dapat nak sambung angau dalam episod ni :( .. banyak adengan suspen… mak am beriya-iya menyoal am dan am cool menjawab.. dalam keta pulak ain persoalkan kebahagiaan mereka.. emm… suspen… then ada pula adengan mak cik ostolia kat pintu…. ain dalam keta…

Reply

zara aina December 6, 2012 at 9:09 PM

ye la ulfa..ke’angau’an kita terpaksa dikorbankan kejap demi nk menyelesaikan apa yg terbuku kt hati memasing tu..a’ah mmg suspen nk tengok adegan makcik ostolia tu..mntak2 dah cool la dia n can accept situation kan..bole kita sambung angau kita balik lps tu…huhu..suspen

Reply

Ulfah December 7, 2012 at 11:37 AM

adengan am dan ain kat bilik tidur dan am baca diari mengubat sedikit kegersangan ke ‘angau’an

Reply

dieyb December 6, 2012 at 5:20 PM

“i am happily married. Dee!”
oh yeah~

Reply

omak ain December 6, 2012 at 11:59 PM

tang “oh yeah” tu aku suka..haha..

Reply

capt am December 6, 2012 at 5:27 PM

Apa2 pun utk episod 60 malam ni, jgn le am dan ain bergaduh pjg. Harapan saya ain tetap pindah masuk ke rumah suami tercinta. Buang yg keruh ambik yg jernih ye. Hidup berumahtangga memang la ada pahitnya tapi mesti tau give and take. maafkan suami dan jgn simpan dlm hati utk perkara yg remeh temeh.
Ok cayalah utk A&H ni. Drama terbaik 2012.

Reply

Egon December 6, 2012 at 5:38 PM

Egon pun rasa suspen jugak ni…. Akan ada banyak scene yg ditokok tambahnya nanti…. Yer la… Kalo ikut kan novel, firasat Egon 2-3 episod lagi dah boleh habis kan dah citer ni…… Tapi kita masih ada 20 lagi episod yang berbaki…..
Mungkin lepas ni am ngan ain bertekak sbb si ain Pulak yang jadi tukang provoke Nya… Yer la… Kalau dulu si am Suka provoke and cari pasal bila diaorg bertekak…. Skarang ni Giliran ain la Pulak….. Baru la si am Pulak yang merajuknya… ain yang tukang memujuknya pula… Baru adil kan…

Reply

Amy December 6, 2012 at 5:48 PM

Best2.. Tapi byk gak suspen.. Harap2 am & ain ok la..adat berumahtangga..memang ada pasang surut

Reply

Soulreaver December 6, 2012 at 5:53 PM

Kalau ikut novel, Am & Ain akan bertekak pasal dee lam keta. Then Am cam marah & merajuk ngan Ain. Lebih kurang 2 or 3 weeks gak Am x contact lansung. So plan Ain nak pindah ke rumah “kita” (hehehe) terbengkalai…. Ain tau Am pegi london pun dr mama.. Then time nie pun Ain dah start having pregnancy symptoms… Nanti ain akan byk menangis coz Am xde & tak kesahkan dia….kesian kalau baca dlm novel..la. But since yg ujung2 nie dh lari sket dr novel…x tau la plk camne… Kita saksikan je lah.. Drama nie pun best gak…!!!!

Reply

english teacher December 6, 2012 at 6:02 PM

if i were azie, i would just dump johan.. he can go and fly kites or do whatever he wants with his life. i wouldnt wana end up my life with a person who cant really make up his mind on such an issue, a person who is not able to make decision.. azie, johan doesnt deserve you, okay? .. now im getting emotional.

Reply

Muzaffar December 6, 2012 at 7:09 PM

Hrp ckg bykkkkk bersabar…..
Org hercinta ni emosional,sensitif…..maklumla dlm hati ada taman. Klu direnung pun byk kebencian sebenarnya berpunca krn terlalu sayang…ckg fhm ke sy tulis dlm BM ni?

Reply

chelsy December 6, 2012 at 8:22 PM

hehhehehe….tapi tapikan, betul jugak cakap cikgu BI tuh sebab JOhan macam xde pendirian utk memilih isteri, bukan cam beli baju yg boley main tukar2 dalam sekelip mata..ishk ishkkkk, I pun xnak kalau ada boyfren cam Johan tuh walaupun syg separuh mati….:)

Reply

zara aina December 6, 2012 at 9:40 PM

a’ah..hai cikgu english..lama x bersuara, tertungu2 i…lawak la muzaffar..cikgu tengok AH, x kan x paham u tulis BM kot..hehehe..bole masuk maharaja lawak tu…kot ada rajalawak kita masuk nak……menang dak?

Reply

Muzaffar December 7, 2012 at 12:11 AM

Zara: u masuk raja lawa…. Sy masuk raja lawak

Reply

english teacher December 9, 2012 at 6:54 PM

zara dear, i have been busy, its school hols alright, but im tied up with marking exam papers.. thats y i have been silent for quite a while.. dear muzaffar, of course i do understand our first language, and of course i can speak and write equally well in both languages. i cant stand seeing azie crying and hoping for johan to call her. There r many characters like this out there, and too many women harboured their love on this kind of men, and they suffered a lot..poor gals.

Reply

nurin December 6, 2012 at 6:29 PM

ish tak best la malamni perang mulut dah jadi ish tak guna punya Dee (Deelawati)

Reply

iReNe December 6, 2012 at 6:42 PM

Hmm.. Xnk komen pe2.. Just nk tgk jek episod mlm ni..

Sakit pala.. Xleh nk komen…

Reply

Ulfah December 6, 2012 at 7:57 PM

minta laluan, nak layan lagu ni… moga-moga ain akan teringat detik-detik manis bersama am .. pengorbanan am dan tak soalkan kejujuran am teruk2… hu hu hu

Muara Hati Hafiz feat Dato Siti Nurhaliza
Cinta terpisah ruang waktu
Tetap cinta bersatu dalam hatiku
Walau raga kita tak mungkin bersama
Ku yakini hati dan tetap setia
Ku percaya ke mana pun kau berjalan
Suara cinta menuntun mu kepada ku
Kerna bila cinta sudah bersenandung
Takkan terpisah hati
Demi cinta dalam hatimu
Ku yakin engkau untukku
Meski jejak pisahkan kita
Cinta kan bawa kembali… padamu
Aku ada kerna engkau ada
Tercipta hatiku hanyalah untukmu
Jalanku berhujung padamu
Kemanapun kan pasti kembali ooo
(‘cut & paste’ dr admya.blogspot)

Reply

NN mmg SWEET December 7, 2012 at 11:07 AM

Bile dgr je lgu ni hati rase tersentuh sgt2….watak yg dibw oleh AA&NN menerusi A&H mmg benar2 mnynth & membuai perasaan pnnton..kalo dgr lagu ni je (xkire kt mne2 pn) terus terbayg2 wjh AA&NN…gandingn yg ckup ideal & mantap…mcm real plak…two thumbs up utk AA&NN…

Xsabar rsenye nk tonton drama ANUGERAH DENDAM YANG TERINDAH di mna mereka skli lg digandingkan…msti best kn…all the best AA&NN…

Reply

Ulfah December 7, 2012 at 11:35 AM

samelah kita… bila ada lagu ni je, pasang radio kuat-kuat…

wah! ada gandingan AA n NN… drama ADYT tu bila tarikh dan kat channel mana?… tq NNmmgSWEET for giving the info… look forward..

Reply

NN mmg SWEET December 7, 2012 at 12:00 PM

Hai Ulfah…details untuk ADYT tu sye sndri blm psti…yg pastinya before end of this year…blh like ADYT kt FB…nnt mst diorg update pnye…xsbr2 rsenye nk tgk…hehe…brdsrkn kleksi gmbar ADYT, NN pkai tudung jgk dlm drama tu…Cantik sgt…manis je…Drama tu ternitan Global Picture gak…:)

Reply

zara aina December 7, 2012 at 3:19 PM

oo..ada cerita baru lagi diorg 2 org ye…thanx la info tu..bagus ramai kwn2 kat sini..byk infoa dpt…appreciate sgt2…

Reply

NN mmg SWEET December 7, 2012 at 3:34 PM

Ur welcome zara aina…sedap nme awk…k, sme2…betul tu…bgus ramai kwn kat cni..blh share info…xpclly ttg AA & NN kn….really enjoy their collaboration…

Reply

Ulfah December 9, 2012 at 10:33 AM

tak sabar ! tak sabar! … ok saya akan g like ADYT… terima kasih lagi sekali NNmmg SWEET… daaa

Reply

WAHEDA December 7, 2012 at 4:52 PM

Bila agaknya drama baru tu…..terubat la rindu kat AA dan NN mereka adalah pasangan yang ideal macam Shah Rukh Khan dan Kajool gituu….cuba tengok cara mereka…..NN ada aura tersendiri…sweet dan lemah lembut …..dia pun boleh bawa watak komedi harap-harap ada pengarah filem gandingkan NN dan AA pasti filem tu meletup tau…..

Reply

sukamemerhati December 6, 2012 at 8:26 PM

2day terpaksa tgk yg download aja… sib baik walaupun jauh beribu-ribu batu masih dpt tgk…..
#muzaffar…
sy pun ada jugak kwn english lecturer tp xdelah smpai ckp omputeh aja… hehehe…. jgn marah ye english teacher… i think it is not appropriate 2give comments in english as this is a purely malay drama n produce in M’sia…
bangga diriku disini kerana mat salleh cuba bercakap melayu bila mengetahui aku anak malaysia… rupanya dia pernah dtg Malaysia… aku anak malaysia… bangga..bangga…

Reply

chesly December 6, 2012 at 8:32 PM

**sukamemerhati – :)

Reply

Kakak A & H kat Canada December 7, 2012 at 12:58 AM

Akak rasa BM ke omputih ke tak jadi masalah. It’s just a medium of communication. It should be deemed appropriate if its within the context of what is being discussed ie. Adam & Hawa, be it in BM or English.

Dalam cerita and novel pun, dah bercampur Melayu and omputih. Tapi tu tak bermakna yg kita tak bangga menjadi orang Melayu.

Reply

One December 6, 2012 at 8:28 PM

Alaaaa.. dah gaduh2 balik ke! Baru aje ok dan dah la kita org tggu utk Am n Ain sweet sweet, dah bertengkar balik..alaaaaa xbestnya…takut2 nti xjadi plak Ain pindah ikut Am..sob sob….plz Ain sikit2 dah le xyah marah2 Abg Am tuh sgt, dah 8 tahun dah dia tggu Ain xkan masih sangsi lagi dgn keikhlasan dia..

Reply

ray December 6, 2012 at 8:38 PM

salam. Perang mulut am ain saya rasa ok, nampaklah yg Ain ada perasaan jealous dgn dee, itu baru logik sbb ain tahu siapa dee. Kalau tak ckp Am ingat ain ok jer. Ini pendpt i tk betol sorry.

Reply

kak fat December 6, 2012 at 8:40 PM

Nie apa yg ada dlam novel. Bukan I type tapi cut n paste dari adam n hawa facebook fan page. Juz utk berkongsi dgn mereka yg tak baca novel Adam n Hawa.

.. ni part mama Am marah…

Pakej empat hari tiga malam di rumah mentua menjanjikan kedamaian dan kegembiraan yang tidak pernah aku rasakan sepanjang hidupku. Hanya di saat2 akhir kepulanganku, kegembiraan ini bagaikan tercemar sedikit. Sebenarnya aku sendiri tidak sedar apa sebenarnya yang berlaku tetapi bila mama mengajukan pertanyaan pada Am aku turut sama ingin tahu jawapannya. Semua gara2 gambar Dee terpanpang di salah satu gambar yang diambil ketika kenduri tempoh hari.
“Mama tak pernah suruh Am jemput Dee datang. Did you invite her?” Rupa-rupanya mama tidak menyedari kehadiran Dee dirumah ini semalam.
Semua mata tertumpu ke arah Am. Termasuk juga saudara mara yang tidak pernah mengenali Dee. Am selamba membelek gambar2 di hadapannya.
“I’m asking you Am. Did you invite her?” tekan mama.
“I did not Tapi kalau jemput pun, apa salahnya”
“Memang tak salah. But you have to ask Hawa’s permission whether she likes it or not. Am dah lupa ke macam mana perempuan ni buat Am dengan Hawa selama ini?” tegur mama di hadapan sanak saudara yang ada disitu.
Aku membisu seribu bahasa. Ternyata Dee masih menjadi masalah pada hubungan kami.
“Kalau tak pasal Dee, Am tak kahwin dengan Ain” balas Am, tetap bersahaja,
Ya benar kata2 Am. Tapi ada sesuatu yang pelik disini. Ada sesuatu yang mula mengigit perasaanku.

Dalam perjalanan pulang, aku memberanikan diri bertanyakan tentang kehadiran Dee. Jika sebelum ini aku seperti tidak mengendahkan langsung hal itu, tetapi bila ia sudah dibangkitkan adalah wajar utuk aku mengetahuinya.
“Abang marah ke bila mama tanya pasal Dee tadi?”
“No!”
Sepi. Aku rasa tidak selesa dengan keadaan itu. Aku boleh merasakannya. “So, abang ajak Dee ke rumah?
Dia mengeluh. Tapi tetap memandu dengan tenang “I didn’t invite her. I invited another friend. Tapi Dee datang dengan dia.
“Oh dengan lelaki tu ya, siapa namanya? Muzafar? Lelaki tu ke?” ku meminta kepastian.
Dia mengeluh panjang
“Dee masih mengharapkan abang ke? Cara dia pandang abang… macam masih simpan perasaan aje”
Am mendengus. Wajahnya terselah rasa tidak senang.
“Jangan fikir yang bukan2. It’s not good for both of us. Yang penting sekarang kita baru nak berbaik, Don’t think of other people”
“Tapi tak salah kalau Ain nak tahu kan?”
Am diam sahaja. Rasa tidak enak ini semakin menghimpitku bila melihat dia tidak semesra pagi tadi.

Entah mengapa hal tentang Dee masih menjerat ketenanganku. Perbualan kami sebentar tadi tentang kehadiran Dee tidak banyak membantu meredakan perasaanku.
“Abang rasa, boleh tak kalau Ain nak hidup macam orang lain juga. Rasa gembira, bahagia?”
Muncul satu persoalan yang agak terkeluar dari landasan perbualan kami ketika itu. Tetapi bila diamati persoalanku ini, secara tidak langsung berkait dengan kejujuran kami.
“If we trust each other”
Aku menarik nafas panjang. Aku berpaling ke arahnya yang terus memandu.
“Do you trust me?” dugaku
Am segera memandangku. “Soalan apa ni?”
I’m sorry”
Jari-jari kami bertautan. Aku pula bermain-main dengan lengannya.
“Sejak abang kenal Dee dari hari pertama lagi, dia bukan yang istimewa untuk abang”
Am mampu membaca apa yang tersirat dalam fikiranku rupa-rupanya. Aku kembali menatap wajahnya.
“Tapi abang peluk dia, abang biarkan apa saja dia buat pada abang. Bukan setakat Dee, tapi dengan mana-mana perempuan pun macam tu jugak. Abang tak fikir ke cara abang tu boleh disalah anggap?”
Wajahnya serta merta berubah. Apakah dia kurang senang dengan teguranku?
“Ain tak suka” Aku berterus terang.
“Itukan cerita dulu”
Aku mengeluh. Tapi bila Ain kenangkan balik perangai abang macam tu, Ain tak suka”
“Do you trust me? Soalan itu diajukan pula kepadaku.
“Pasal Dee datang rumah pun, abang macam ada sesuatu nak sorokkan daripada mama dan Ain”
“Oh jadi sekarang pasal Dee pulaklah ni?”
Aku diam
“Abang ingatkan hal Dee dah selesai”
Aku sengaja mengunci mulut dari terus berkata-kata
“Apa yang Ain nak tahu pasal Dee ni? Tell me”
“The truth is I don’t like her”
Am ketawa kecil “Jadi Ain kenalah jaga abang baik-baik. Jangan biarkan abang asyik seorang diri aje”
“Tapi betul ke abang dah benar-benar berubah?”
“Kalau abang tak berubah sayang… pertama yang abang tak buat ialah kahwin dengan Ain. Kan abang dah kata, abang nekad untuk ambil Ain jadi isteri sebab Ain selalu tunjukkan diri Ain yang sebenar. Ain natural, Ain cakap apa yang Ain nak cakap. Sebaliknya, abang pulak yang kena berhati-hati bila bercakap dengan Ain”
Aku tersenyum lagi. “Banyak yang perlu kita belajar”
Am mengangguk.
“Ain tak kenal lagi hati budi abang. Abang pun tak kenal hati budi Ain sepenuhnya.
“Kenapa cakap macam tu? Takut kalau ada sesuatu yang Ain tak berkenan dengan abang. Ain nak tarik diri ke?”
Aku tersenyum hambar. “Nak tarik macam mana lagi? Kita dah bernikah. Dah kahwin. Abang suami Ain. Mana Ain nak lari lagi? Sejauh mana Ain lari jauh daripada abang pun, abang masih kejar Ain”
“Haa! tau pun dia!” seru Am sambil mencubit pipiku
“Jadi kenapa fikir soal Dee, soal trust, soal hati budi ni?”
Di sebalik keceriaan yang ditunjukkan kepadaku, aku tahu dia tidak senang dengan perbualan ini.

“Tengoklah tu, dia tunjuk muka boring tu lagi”
Aku melepaskan tawaku akhirnya. Sekadar membuang resah nama Dee diungkit oleh mama.
“Is Dee married?”
Am memandangku lagi “Apasal ni?”
“I told you, I don’t like her”
“Hmmm.. perempuan macam Dee mana boleh kahwin?”
Aku tersentak. Maknanya Dee masih single? Masih bujang dan terus jadi pemburu? Memburu suamiku?
“Selama kita hidup asing-asing sebelum ni, Dee masih contact abang ke?”
Tanpa berfikir panjang. Am mengangguk. Dia berlaku jujur terhadapku.
“Dia tak tahu ke abang dah kahwin dengan Ain?”
“Tahu. Nada Am bersahaja.
“Habis, kalau dia tahu, dia tetap contact abang, maknanya dia masih suka dengan abang. Abang layan dia lagi ke? Abang masih keluar dengan dia?”
Am mengeluh. Nada keluhannya itu kasar. Riak wajahnya benar2 tidak senang dgn persoalanku itu.
“Apa banyak sangat soalan ni? Soalan macam nak gaduh aje”
Aku terkejut dengan reaksi Am. Tidakkah dia tahu, bila ada wanita lain yang cuba mendekati suaminya pasti perasaan cemburu itu timbul.
“Kenapa abang cakap macam tu? Salah ke Ain Tanya? Atau abang sengaja tak mahu beritahu hal sebenar?
Am mengeluh panjang. Dis semakin tertekan.
“Apa hal pulak abang dengan Dee? Ain tak percaya dengan abang ke? Kalaupun Dee ada hati dengan abang, apa yang kita boleh buat, sayang? Kita ada kuasa nak hentikan perasaan dia ke?”
“Kalau abang tak layan dia, mustahil dia terus setia tunggu abang walaupun dia dah tahu yang abang dah kahwin” Aku sengaja mengacah.
Am mendengus lagi. “Kalau dia nak tunjukkan kesetiaan dia sampai sepuluh tahun lagi pun, pedulikan! Itu tak ada kena mengena denga kita berdua”
Aku memandang Am, bingung. “So selama ni abang layan dia? Just say yes or no! itu aje yang Ain nak tahu.
Am ketawa. Sinis sahaja bunyinya.
“Ya, dia masih call abang. Once in a while, dia jumpa abang di ofis. Puas hati? Atau ada lagi nak tahu? Suaranya sungguh mecengkam perasaaku. Tajam sehingga menusuk luka jiwaku.
“Sampai sekarang?”
“Astaghfirullahalazim. Can you stop asking me about Dee? Abang tak pernah fikirkan Dee selama ini, kenapa Ain pulak sibuk2 ungkit pasal dia ni? Why? Are you jealous? Ain tak nampak ke selama ini, perempuan mana yang abang tunggu? Suaranya kedengaran cukup tegas dan lantang.
Aku tersentak. Keliru dengan keadaan sebenar. Kenapa dia perlu marah jika aku mencari kebenaran? Kenapa perlu dia berasa tidak selesa jika memang benar Dee masih menyimpan perasaan terhadapnya?
“I’m trying to build my trust in you, and now you treat me like an idiot!” balasku spontan dengan suara yang senada dengannya. “Trust jenis apa kalau cara abang cerita tak dapat menyakinkan mama apatah lagi Ain? Setengah mungkin benar, setengah lagi susah nak percaya. Mana2 perempuan pun kalau dilayan cara macam ni, pasti terasa panas hati. Jangan abang fikir abang seorang saja yang boleh tahu apa Ain buat, dengan siapa yang Ain keluar” marahku lagi, tidak puas hati.
“Inilah dia akibat bertanyakan hal Dee tak habis2” Aku mengetap bibir. Menahan sakit dan marah. Am tidak berlaku adil terhadapku.
“Kalau abang rasa abang betul, kenapa tak berterus terang bila mama tanya? Kenapa perlu abang buat orang lain tertanya-tanya sama ada apa yang abang cakap tu betul atau tidak. Abang suka ke buat orang curiga pada abang?”

Am ketawa. Sinis bunyinya. Hatiku semakin terbakar.
“Ain dah kata, kita belum kenal jauh diri kita. Kita berpisah lebih lama dari berada di sini masing-masing. Jadi abang kena ingat, kalau orang lain tentu mereka dah tahu cara dan sifat pasangan mereka. Tapi kita masih banyak yang kena belajar. Banyak lagi yang perlu Ain tahu tentang abang. Salah ke kalau Ain cuba memahami kehidupan abang selama ni? Abang suami Ain. Air mataku menitis tanpa dipinta.
Mengapa tidak aku mulakan hidup baru dan menerima Am sebagai suamiku sahaja? Hatiku sudah lama terbuka untuk dirinya sejak dia mengimamkan jemaah tempoh hari. Am dihadapanku adalah lelaki yang aku cari2 selama ini. Setiap orang ada kesilapan masa lalu. Setiap orang ada kelemahannya kerana manusia yang dijadikan Allah tidak akan sempurna sesempurna diriNYA.
Aku rasa jauh hati kerana Am tidak mengerti kehendak dan perasaanku ini.

Reply

chelsy December 6, 2012 at 9:26 PM

wohooo…. tq kak fat,

Reply

Kakak A & H kat Canada December 7, 2012 at 12:41 AM

Terima kasih sesangat! Appreciate it!!!

Reply

alind December 7, 2012 at 7:42 AM

Tq k fat.

Reply

notygurl December 7, 2012 at 8:24 AM

thk you kak fat… best citer nih… wt sy x sbr2 ngk citer nih selasa nti… love u all…..

Reply

adi December 6, 2012 at 8:42 PM

over lah english teacher..cakap omputeh katenye

Reply

Dewi December 6, 2012 at 9:08 PM

Tetiba nak tanya .. Ada tengok citer rahsia hati tak? Mmg best giler citer tu… Marathon dari episod 1 hingga 40… Aaron aziz mmg talented.. Sedih sungguh citer tu.. Tapi dalam adam ngan hawa nie aaron berlakon cam tak berapa nak feellah… Adakah kerana heroinnya.. Atau ceritanya yg terlalu panjang… Entahlah kan… Just saying..

Reply

zyme December 6, 2012 at 10:47 PM

Dewi, yesssss i tengok citer tu baru2 ni slps gila kan citer A&H ni. Marathon 2 mlm berturut2 yg menyebabkan the next morning tak jadi pergi pasar tani nak beli barang dapur sbb mata bengkak menangis….mmg keje gila i buat … rasanya penghayatan AA untuk watak tu mmg kellaasss. Arash pun ok. Rasanya dari episod 20 tu dah start nangis…now bila fikir rasa mcm buang tabiat pulak i jadi mcm tu sbb sblm ni susah nak nangis setakat tengok citer drama or filem…hehehe

Reply

zyme December 6, 2012 at 10:53 PM

dalam A&H ni, lakonan NN yang mmg ‘hidup’ tapi AA yang kurengg sikit..tapi apa pun i memang gilakan NN & AA.

Reply

Cik adik December 6, 2012 at 11:29 PM

Kat mane bole tgk biarlah rahsia?

Reply

Cik adik December 6, 2012 at 11:31 PM

Eh sorry.. I mean rahsia hati

Reply

zyme December 7, 2012 at 12:22 AM

youtube ada

Reply

Dewi December 7, 2012 at 4:36 PM

True indeed kan zyme? Bukan nak cakap yang hawa tu tak cantik tapi nak bezakan penghayatan AA je… Apa2 pon citer nie mmg best kan?

Reply

adamain December 7, 2012 at 1:13 AM

Saya dah cdgkan kpd adik saya utk tgk cerita “Rahsia Hati” sementara A & H cuti 3 hari… mmg citenya feel habis… ndak2 masa Shamer rindukan Lia masa dia bawa diri di kpg Sara… AA sbg Shamer menangis sbb rindukan Lia dgn bersungguh-sungguh membuatkan saya pun ikut menangis tersedu-sedu. Saya rasa nak pegi dekat dgn Shamer utk tenangkan dia… kesian sgt. Sambil saya taip komen ni pun bergenang airmata saya bila mengenangkan hancurnya hati Shamer. Dahlah kelelakiannya diragut… dlm keterpaksaan perlu melepaskan org yg amat disayangi kepada sahabat baik sendiri… akhirnya Shamer tersungkur juga di atas pelamin Amar & Lia kerana mengalami konplikasi hati… namun hati Shamer tetap hidup bersama-sama kekasihnya Lia kerana hati Shamer ada pada Amar.

Reply

kak long ain... December 10, 2012 at 1:30 PM

Kak long baru abes tgk rahsia hati…haduiiii you touching sggh la citer…I think I pun setuju yg penghayatan AA utk citer tu lbh baik..sbb Kak long Smpi nanges tgk part2 yg syhdu tau…gandingan AA ngn arash Sgt ngam Smpi btol2 mcm kwn baek…sgt meninggalkan Kesan dlm ati…masa nk tackle pon best…masa tgh sedey pon best…tgh susah pon best…idupla citer tu…smooth je..xlA BYK celam celom mcm AH ni…apa2 Kak long folo je klu AA yg blakon…

Reply

umat December 6, 2012 at 9:19 PM

salam. Cik dewi bru je izany warn jgan ckp tk elok, tp awak mcm saja jer nk kata NN tu tp guna bahasa yg berlapik. You boleh tak “just saying” cerita yg terlalu panjang, tk payah involve NN. You nak AA feel mcamana lg??? Rata2 org dlm blog ni kata AA ok you plak rasa kureng fell. Mungkin you ni yg ada masalah dgn perasaan you sendiri. Kalau tk feel tk yah tenguk buang masa ko jer….

Reply

siti saariah December 7, 2012 at 3:55 PM

yup!! betol tu!

Reply

Umat adam December 6, 2012 at 9:22 PM

ha..ha..ni perang apa plak? Sudah2lah korang. Respeklah perasaan org lain. Kesian …kat org yg dimaksudkan tu. FAHAM TAK???..

Reply

siti wan kembung December 6, 2012 at 9:42 PM

Wahai rakan2, adik2, anak2 sume … Mari le kita nikmati saja drama ni … Apapun kekurangan pelakon or wardrobe or kecantikan .. abaikan je … Sapa dpt feel mqka hangau la mcm mak Iti ni… Sapa tk dpt feel bleh buat pilihan tgk citer lain … Kita kat sini chat2 sronok2 luah perasaan kita tentang drama ni … Sharing is caring .. tak yah le timbulkan pa pe situasi di luar kawasan … ;-)

Reply

Soulreaver December 6, 2012 at 10:00 PM

Kalau lam novel pun Am tu memang romantis, nakal2 sket + suka main mata. And am memang cakap dia slow2 and suara ada garau2 sket. Tu yg buatkan ain jatuh hati ngan am especially pandangan mata am. So aku rasa AA memang berjaya visualize kan am.. Pendapat aku la.. Jgn marah.

Reply

siti wan kembung December 6, 2012 at 10:08 PM

Setuju setuju setuju … Tu yg mak Iti hangau tu … Muka ala tomey tomey …

Reply

nurin December 6, 2012 at 10:10 PM

Tengah tengok A&H syok habis kot kebestan tidak terbatas agaknya apa lah pengakhiran A&H pasti semua bersatu tahu sgt cerita melayu agaknya harini ape jadi hihihihihi tah best ke tidak Harap Best…….. peace

Reply

Soulreaver December 6, 2012 at 10:20 PM

As of now, nampak cam lari sket dr novel. Patutnya diorang dah bertekak sket bila cita pasal dee. X pe , sambung layan… Dh start balik…

Reply

zara aina December 6, 2012 at 10:29 PM

bikin suspen je soulreaver ni..mcmana la gamaknye citer yg lari skit dr novel tu ye…citer la skit…x sabar ni…

Reply

Soulreaver December 6, 2012 at 10:31 PM

Memang Am & Ain bertekak cam lam novel. Am skg tgh marah, bila dee called, lagi mengamuk.. Hahaha…Am akan ke london….next week makcik ostolia morayan gila… Siap ugut Ain kalau x pulihkan keadaan…. rumahtangga Ain akan malapetaka… Parah2

Reply

Soulreaver December 6, 2012 at 10:39 PM

Satu lagi yg kelakar… Masa dee called, Am ckp jgn ganggu dia lagi pasal dia kan dah happily married. Am suh dee kawin ngan muzaffar..then dee tanya am jeles ke? Kakaka… Am kata takde de die jeles and drop the call… Am ckp sorang2 yang kalau dee kawin ngan monyet pun dia x jeles lah… Hahaaha.. Tgh marah pun buat lawak lagi….

Reply

zara aina December 7, 2012 at 9:59 AM

thanks ya soulreaver, bagi jln citer…baru dpt tengok…takut tengok makcik ostolia jegelkan mata kat ain..apa la nak dibuatnye dgn ain sampai nk di ‘malapetaka’kan umahtangga ain tu ye…byk sgt konflik jadinya citer ni..si azie dgn johan, am dgn ain dah tentu la, mak johan pun sama x mau beralah..aduuhhh..bagi la kita ni releks2 skit enjoy the sweet moments am n ain tu…apa nak kata..citer org kan..kita tukang nengok je…hihihi

Reply

Muzaffar December 6, 2012 at 10:44 PM

Msh ada lg isu heroin AH??????
Ni pndpt aku…
Sebenor-benornya,org Melayu ni dh terbiasa dgn cerita dongeng dimana heo mesti plg hensem dn heroin mesti plg cantik jelita. Tak kesah la waaupun cerita gadis kampong tp heroin mesti muka pan Asia….ada ke muka pan asa kt kmpg pendalaman..klu ada dh tentu mak budak tu kena halau sbb dituduh membuat onar dgn org luar. Mentaliti org kita mmg camtu kannn. Knapa kita tak bincang disini ttg watak2 yg ada…ambik yg bauk jd kn teladan ygteladan dn sempadan.

Reply

Soulreaver December 6, 2012 at 10:50 PM

Muzaffar…aku sokong… Boring dah crita2 pasal issue heroin nih… Dah nak abis drama nih masih ada “suara2″ sumbang. Jeles kot… Bila NN prove memang dia hebat!!!

Reply

zyme December 6, 2012 at 11:05 PM

NN mmg dah buktikan dia pilihan yg betul untuk pegang watak Ain. Very realistik and natural cara dia bawakan watak tu..Saya pun tak faham kalau ada orang nak komen NN just becoz of wajah dia kononnya tak cantik .. Saya sbg perempuan , saya rasa dia cantik and sedap mata memandang….

Reply

chelsy December 6, 2012 at 11:18 PM

yeap me too…. A &H sudah ke episode 60 pun, masih lagi dorang bising fasal pelakon2nya….give it a break plz, NN so natural…pretty and talented too, i likeeeee:)

Reply

One December 6, 2012 at 11:14 PM

Mentaliti sesetengah orang Melayu macam tuh sebab dorang terpengaruh dgn citer2 dari Bollywood yg biasanya gitu..asal heroin/hero mesti lebiy lawa or handsome dari yg lain2 LOL…dan terbawa2 sampai ke alaf sekarang..

Reply

Muzaffar December 6, 2012 at 11:51 PM

Korang sure prnh tgk film Love Story kannnn..

Heroin tak la cntk sgt tp disbbkn lakonan mntp dh lbh 40 thn msh jd sebutan. Korang tgk tak drama Ajaibnya Cinta…..mntp beb lakonan NN

Reply

Muzaffar December 7, 2012 at 12:21 AM

Isu NN xcntk dn Isu AA xromantik dlm SH ni sebonarnya raise by Aronators….
Klu blh dorang tu nk heroin tercantik,terseksi dn tergedik sbb dorang perasan yg heroin tu adalah diri dorang. Kan…kn..kan…

Reply

Virgo December 6, 2012 at 10:59 PM

Nak cari stanza cinta lah sementara tunggu ezany upload. I love NN. She is very talented…no doubt!

Pelakon2 tambahan juga berbakat dan lakonan mereka semua berkesan di hati even warga tadika pun telah berjaya membawa watak masing2.

Ingin sangat nak jumpa NN & Rozie Rashid in person. Adore Rozie Rashid semenjak beliau mula berlakon dulu…masa dia muda2….sampai ni wajah dia tk bnyk berubah….cuma dh berisi lebih sikit…hehehe…jgn marah ya Rozie…..

Reply

R.Joko December 6, 2012 at 11:08 PM

Saya setuju pendapat Dewi, AA dalam drama ni tak berapa feel, tak saperti drama lain yg dilakonkannya, mungkin heroin Nya dah bersuami kot, Ada terbatas sikit, tapi saya rasa satelah Terpisah 8 tahun bila bertaut kembali mesti lah Mesra Dan romantic , ni macam takut2 aje heroin Nya, nampak kaku, lain Kali pilih heroin solo, macam ombak rindu….tu. or macam drama rahsia hati…dgn Rita Rudani berkesan menontonnya, pada peminat extreme AA jgn le marah, ini Hanya pendapat saya aje….

Reply

Marry me December 6, 2012 at 11:35 PM

Very much agree with you…:))

Reply

Muzaffar December 7, 2012 at 12:08 AM

Mentaliti dh byk sgt dipengaruh Bollywood dn Hollywood…..
Kena fhm latar blkg cerita atau paksi cerita ni..cinta yg berpaksikan ketuhanan…

Reply

layan je laaaa December 7, 2012 at 12:27 AM

pendapat saya pulak.. walaupun terpisah 8 tahun tapi tak semestinya terus romantik dan mesra sebab sebelum terpisah dulu dorang tak pernah bercinta pun.. keluar dating pun tak pernah except time nak beli alat tulis and masa tu kita nampak ain mmg malu2.. budak lagi.. may be baru ada crush dgn am… lepas tu terpaksa kawin.. so time berpisah tu mmg perasaan ain tgh marah je.. she’s not even his girlfriend.. bila nak baik semula sekarang ni logik la baru nak belajar2 romantik.. episod 59 dgn 60 dah nampak agak mesra..

Reply

lia December 7, 2012 at 8:38 AM

Ha.. aku setuju yg AA tue mcm kaku je.. bab masa dia kluar bilik air ari tue.. ‘ kenapa cium baju tue.. cium la org yg belikan.. baru best..’. Agak pelik jgk ayat dia tue.. aku plak yg geli geleman.. hahahahah.. poyo je aku nie..

Reply

dieyb December 7, 2012 at 9:43 AM

hahaha. same2. mungkin nada die nyebut tu jadik mcm geli-geleman. hahaha. tp bile am kenyit mata lepas die ckp tu..ilang rasa geli. cm sweet plak. hohoho

Reply

JJ December 7, 2012 at 9:15 AM

Salam,
Satu je nak cakap. Setelah 8 tahun berpisah, akhirnya bertemu semula, kalau org yg mmg bercinta, mesti rindu dendam habis2an kan. Kalau suami kita gi outstation or wife gi outstation. Bila balik layanan 1st class sebab rindu punya pasal.
Masalah AH ialah, mmg berkahwin 8 tahun tp macam mak Am cakap, Am rasa ke 8 tahun kahwin tu? Itu la Keywordnya tuan2 dan puan2. Lama tidak menjadi ukuran. MEreka x pernah bersama sebelum ini. Tak pernah bercinta pun. Tak kenal hati budi masing2. Ain x tau Am jenis, campak baju merata2 ke, picit ubat gigi tengah2 tiub ke… Tak pernah hidup bersama. Kiranya mcm org dulu2, kahwin atas pilihan keluarga. Diaorg kahwin atas sebab mangsa keadaan…. Jgn imagine diri korang yg dah bercinta sebelum kahwin…. Mmg le lepas kahwin loving habis sebab dah halal. Or org yg memang x bercinta tp suka org yg dia nak pinang tuuuu. Dan org tu pun suka dia. Mereka berdua ni masih kekok dgn each other sebab itu la watak mereka. Rasanya nanti banyak la flashback scene Ain & Am gaduh dlm kete tu…. Sebab kita baru tengok sikit jeeee.

Ini cuma pendapat saya yg saya rasa agak logik. Org lain mungkin lain laaaa

Reply

EJA December 6, 2012 at 11:13 PM

alamak blum ade lagi ke??? x sabar nak tengok ni……

Reply

adam&hawa December 6, 2012 at 11:42 PM

xde lg ke????

Reply

layan je laaaa December 7, 2012 at 12:18 AM

baru habis tengok.. tak sabar nak tengok next week.. apa keje la mak cik ostolia tu..

Reply

rose putih December 6, 2012 at 11:41 PM

salam perkenalan……sy dah lama ikuti perkembangan blog ni,suka sangat baca u all punya komen2. Ada yg negatif n juga yg positif….gara2 amukan badai A&H…so dah 2 hari dah I tak berpeluang menonton A&H secara live di mustika hd coz ada urusan kerja di luar…cuma blog inilah peneman setia I utk ikuti perkembangan cerita n juga membaca u all punya komen…utk pengetahuan jika u all nak tengok cerita ini 1 jam awal selepas siarannya langganlah astro on the go pasti boleh…….sbb I cuba tadi dan tengok episod terbaru dah upload 1 jam selepas siarannya….

Reply

chelsy December 6, 2012 at 11:42 PM

EEee..nape dgn Makcik Ostolia tuh? Aduyai, bukanke lebiy baik dia betulkan keadaan dan kesilapan anak dia JOhan drpd mengugut dan marahkan Ain siap warning Ain lagi? Ishkkk….

Reply

Virgo December 6, 2012 at 11:50 PM

* chelsy : oh ya ke mak cik faridah warning ain? kesian nya ain…am ada tk masa tu….tulah asyik cari salah org aje…salah anak sendiri dh tk nmpak….kalau mcm ni susah lah nak settle,kalau dia muhasabah diri tentu tk jadi mcm ni kan. ‘Mua’ kan sangat anak tu. Bertambah 2x lah meroyan budak johan tu.

Reply

Jejaka Hensem December 7, 2012 at 12:09 AM

Bagi aku NN cantik….aku syok tengok cerita ni pun sebab syok tgk lakonan NN……Semoga NN success dan blh jadi pelakon terbaik suatu hari nanti……Aminnnn…..

Reply

layan je laaaa December 7, 2012 at 12:17 AM

ingatkan Dee yg nak kacau rumahtangga am dgn ain.. rupa2nya mak cik ostolia pun sama… errkkkk….

Reply

ehem December 7, 2012 at 12:17 AM

nak tye, sebenarnya ikot dalam novel, apa y am sembunyikan tu? mcm ade rahsia lg je ngan dee tu..heeee…xsbr nk tau..hihihi

Reply

nida December 7, 2012 at 12:18 AM

i like Muzaffar komen tu….hahahahaha…
Muzaffar bila nak nikah dgn dee?
jangan komen jek eh, nikah cepat2 tau tapi hati2 dee ada niat tak baik tu…
Muzaffar seperti nama diatas yg emosi dengan komen…hehehe

Reply

Muzaffar December 7, 2012 at 12:43 AM

Nida…
Terima kasih. U doakn la ek moga dipercepat jodoh i ngan Dee. Inn sha Allah i akn bimbing Dee mnjg muslimah sejati dn isteri yg Solehah dn ibu mithali pd zuriat kami yg bakal lahir nnt.
Ttu nida ni seorg ibu kan…dn doa ibu yg plg mustajab

Reply

adamain December 7, 2012 at 1:24 AM

Sampai hati Dee kata dlm hati… You orang tua tak sedar diri. Duit you dia nak… patut la Am kata kalau Dee nak kawin dgn beruk pun Am tak kesah. Kesian dekat you Muzaffar… lepas kawin nanti bimbinglah dia sbgmana janji you di blog ni… ewah2 cam betul2 pulak.

Reply

zarina intan December 7, 2012 at 12:19 AM

Salam….ala naper tersekat2…xbest tol la xleh nk tgk semlm line ok je ari ni bt hal plak….waaaaaaaaaaa,,,,,,,huhuhuhu

Reply

izmaida December 7, 2012 at 12:20 AM

Kesian ain….makin ttekan ngn sikap m.cik ostolia tu..igt dh settle tp sbliknya yg blaku..klu la ain pegi ngn am msa jmp mcik ostolia tu mgkn bnda ni xjd….huhu

Reply

ija December 7, 2012 at 12:24 AM

thanks ezany!!!!

Reply

Virgo December 7, 2012 at 12:25 AM

Hiiii menakutkan aje mak cik faridah ni tau! siap warning2 Ain pulak ” klu tk porak peranda rumah tangga kau!” Kesian nya Ain, Mengada2 betul si johan ni
tau.

Betul2 suspend for next week episod. Tungguuuuuuu….

Reply

Jejaka Hensem December 7, 2012 at 12:40 AM

Mulut makcik Astolia ni mcm tong sampah…..siap boleh ugut plak tu…apa punya mulut jambam……Apa2pun Ain dan Am pasti dapat mengatasi segala masalah ni….

Reply

rock December 7, 2012 at 12:42 AM

sebab minat kat Ain aku sampai cari ring tonei phone dia. Finally dapt gak. “Marimba”
Aku rock tp jiwang skit ngan Ain ni. haaa.ha..@acting dia lah

Reply

rock December 7, 2012 at 12:46 AM

aku minat sgt kat Ain aku cari ringt one i phone dia. finally dpt. ‘Marimba”
Aku rock tp jiwang skit tenguk lakonan Ain

Reply

Muzaffar December 7, 2012 at 1:01 AM

Rock Will Never Die…..
Dalam Hati Ada Taman….
Sama la kita hihihi

Reply

khalisyameryn December 7, 2012 at 12:56 AM

Ape la erk makcik ostolia tu ugut2 plak..report polis kang…,mak dgn anak same2 mengong….

Reply

Anjung Nani December 7, 2012 at 1:01 AM

Ain, Ain kau bukan lawan Makcik Ostolia… Kau ingat boleh betul kan keadaan ke dengan bersemuka empat mata? dia siap sumpah rumah tangga kau lagi… sepatutnya kau yg bertegas dan beritahu Makcik tu yg dr mula kau kenal Johan kau memang tk beri harapan pun sbb status kau, hanya Johan saja yg bertepuk sblah tangan susah sangat ke nk tegas (lagi baik hantar Eja mcm ni) slalu cakap tk serupa buat di kg kata dng eja nk bawa Am! Dah tahu suami mcm mana marah pun dia akan tolong kau hai tk faham lagi ke prangai suami kau tu? Kita org ni yg bukan isteri am pun dah faham! Nasib baik Makcik Ostolia tu tk ganyang kau Ain… Kau ni betul cari bala’ tunjuk tegas salah tempat dng suami boleh melenting-lenting dan pekik2 dng org yg tkde kena mengena ni kau nk hormat ish geramnya dng budak Ain ni… (Eh apasal aku emo sngt bila sampai part ni eh slalu relax aje ini mesti geram sbb dah elok2 lihat Am dan Ain bersatu ada saja dugaan dan cubaan yg tk habis2 apa nk buat dah jln cerita mcm tu ya… Steady… Aku boleh buat kata Azie ..kalau Azie boleh relax aku pun boleh… He he)

Reply

Soulreaver December 7, 2012 at 9:53 AM

Hahahahahah… Emo tul tu…

Reply

Dee December 7, 2012 at 1:08 AM

Owh beruk kawin lah dgn aku …hahahahahha

Reply

english teacher December 9, 2012 at 7:02 PM

even a beruk will think twice before marrying you, dee..haha

Reply

Kucing Gemok December 7, 2012 at 1:11 AM

Tq ezany kun krn mengupload seawal mungkin n x jemu2 mengupload hingga ke episod 60… luv u lahhh…

Reply

SOMIaInHAwaNI December 7, 2012 at 1:26 AM

dah nek meluat dgn makcik Ostolia..dia bleh mrh2 bini aku..anak sendiri yg meroyan..deelillah@deelawati pun x abih abih meroyan jugak nak aku berbahasa german ngan india..BARU dia nak FAHAM……
Bini aku pun satu hal…pasal deelillah@deelawati pun nk gaduh…sat agi ungkit psl dia dok keluar dgn anak makcik ostolia kt perth baru tau…aku x pernah ungkit pun benda tu sume…
yang pasti bini tersyg tgh kandung ‘baby’ aku…aku pegi london saja x nak bagi tau..biar bini aku rinduuuuuu pd aku….
aku balik dari london nanti..aku nak pegi PENAMPAU MAKCIK OSTOLIA n anak dia biar nama baik2 JOHAN jadi NAIB JOHAN….puiiiiii…sabar sabar…..

Reply

fiza December 7, 2012 at 1:39 AM

apa la makcik ostolia ni..nama ja org tua,tp fikiran mcm budak2..dia sepatutnya bimbing johan tu supaya jgn kacau rumahtangga org ni tak p ugut ain tu buat apa..dia pn dah merisik si azie apa lagi yang dia xpuas..hurmm….

Reply

Anggerik December 7, 2012 at 1:49 AM

…..emm..nak tergelak….mak am pakai tudung, skaf dalamnya senget….. pelek sangat…..ni kehendak skrip ke atau tak perasan……..naik bengkak hati tengok m.cik ostolia over meroyan…..berlebih nak cover anak sendiri dan nak salahkan anak orang lain….kot-kot bulan tengah mengambang so menjadi-jadi laku tebiatnya…..tapi episod 60 rasanya tak ada watak azi….. apapun meremang bulu roma scene romantik am dan ain….

Reply

nida December 7, 2012 at 1:58 AM

Muzaffar….
nida belum kawin lagilah…
dahlah tak nak lah emosi2 ya….
baguslah niat suci muzaffar tu… :)
apa pun, komen muzaffar selepas ni kira hanya dalam kisah lakonan sahaja…hehehe

Reply

Mimizaza December 7, 2012 at 2:02 AM

Dear cik ezany,
If u read this.
ehem…smua video dh cuba kt dailymotion apps, ac lain tp episode 60 mmg i xdpt tgk. Sorrylah nk request jasa baik u.napa ipad i harini xbleh tgk ni. Episode sblm ni smua i dpt tgk….sgt sgtlah musykilnyer i

Reply

mrak kayangan December 7, 2012 at 2:04 AM

Ain nie pun satu..gi la ngan Am jumpa Makcik Ostolia tu……

Reply

Si QeChix's December 7, 2012 at 3:16 AM

alahai , nsib baek dpn aku nih skrin lappy…
kalo la cite nih btol2 realiti dpn mata…
1st skali , mmg berkicap muke si johan tuh aku kerjakn…
setel anak , mak dye aku musnahkn… hape pnye org tau pown x tau la…
last skali , da tntu2 si dinawati… lenyapkn dorg tros dri cite nih da btol da…
huhuhuhuhuhuh :) !!

x sbar tgu next month , nk tgk pe makcik faridah tuh nk buat…
hape pown x bole ar ~~

Reply

London Eastham December 7, 2012 at 3:44 AM

salam,
bg satu Ain jenis pompuan yg xreti nak bersyukur, nape nak diungkitkan kisah2 yg lepas????? kan menyeksa diri!!!!!!

Reply

London Eastham December 7, 2012 at 3:44 AM

*saya

Reply

Muzaffar December 7, 2012 at 3:45 AM

Assalamualaikum semua….
Mlm ni bertugas meronda SRS…
Ni br pas ronda.dpt gk 4biji durian. Kenyang gak mkn ngan roti canai + reh tarik
Terima kasih kt semua kwn2 yg mengomen…tak terasa masa brlalu…hilang mengantuk bl leka bc komen korang semua…
Nida…camna la aku blh sangkut ngan Dee….

Reply

peminat ah December 7, 2012 at 8:55 AM

srs tu apa?

Reply

zara aina December 7, 2012 at 9:29 AM

tu la AES tau la…ada dah dpt surat..huhuhu..

Reply

Muzaffar December 7, 2012 at 9:51 AM

Skim Rondaan Sukarela……dl rukun tetangga
Zara- dah dpt surat AES ka? sy pun dok menunggu gak…last week gi KL ambik wife kt PLUS tetiba rasa glamer ada org amik gmbr time tgh overtake bas…

Reply

zara aina December 7, 2012 at 10:06 AM

hehehe…tu la ingat camera paparazi ek…hahaha…x lama lg sampai la kot…tunggu je la..i kena kt area hospital putrajaya tu..hubby dok tuduh i yg drive masa tu..bila selidik, dia yg drive..laju sbb nk gi kenduri…kena naik mahkamah x silap bln januari thn dpn…bayar je la…

bagus ek ada SRS kaw u…jgn la masuk gak pencuri..dah org ronda SRS nengok A&H….u baik2..nanti pencurik tau la timing A&H (kul 10pm dia buat keja lak)..heheh…gurau je

Reply

MiA December 7, 2012 at 7:14 AM

Assalamualaikum sahabat2 A & H
episod kali ni ada yang dlm novel (boleh bayang ckit2) tapi bab ain pergi rumah makcik ostolia tu tak de la pulak. niat baik ain nak menjelaskan tapi potong stim betul makcik ostolia tu, duk kata apa kau ingat Johan tu macam bola ke??? eh eh eh.. makcik … kat yang jadi bola tu sebenornya si Azie …. cian la Azie tu dibuat si Johan …. apa2pun terbaik semua pelakon A & H. Suka bab mak ain di kampong & mama masa tanya am pasal Dee..

Reply

nuriha December 7, 2012 at 7:42 AM

ai….m.cik ostalia tu kenapa zalim sangat sampai sumpah rumah tangga orang dia ingat dia tu sempurna sangat ke ? jangan buat oarng macam tu tak baik ain tu datang nak betul kan keadaan jadi gaduh pulak bawak2 lah bersabar orang yang bersabar di sayang allah hai……..

Reply

ema December 7, 2012 at 7:51 AM

napa tak leh download ek….huhuhuhu

Reply

One December 7, 2012 at 7:52 AM

Perangai Mak cik Ostolia tuh macam org tua yg tak beriman, sepatutnya dia nasihatkan anak dia Johan kenapa masih tergila2kan bini orang, ni tidak dia mcm salahkan anak orang aje…mulut xde insuran, mintak jauh lah dapat mak mentua camnih!

Reply

alind December 7, 2012 at 7:54 AM

Alamak…!! Episod next week Ain gi jumpa makcik Ostolia. I pulak yg kecut perut…huhu! Garangnya la makcik tu….

Reply

One December 7, 2012 at 7:55 AM

Anyhow, sronok tgk kemesraan dan kebahagiaan Ain dan Am sekeluarga masa dikampung.. so natural and realistic lakonan mereka.

Reply

hana December 7, 2012 at 7:57 AM

rumah tangga Ain bkl dilanda badai lagi..byk ujian dia ni. memang tak salah dia curiga dkt Am psl Dee..sekarang dia dh boleh terim Am mesti dia takut kehilangan Am bila Dee muncul lg. seronok tengok episod ni, masa Am bca dairy Ain..hbgn mesra Am dgn keluarga Ain dan scene kak Zah n mama Maria.part mak Normah sedu sebak bila Ain minta maaf sebab dah susahkan dia. talent pelakon veteran. best!

Reply

notygurl December 7, 2012 at 8:15 AM

askm cmua sy dh lama ngk cite adam n hawa nih mmg best giler… i like watak AA & NN rmtikkkk nyerrr… tp bila part mkck ostolia, mt rebonding n dee tu m’yampahhhh gilerrrrr la… tp apa2pn lakonan mreka mmg m’jd sbb kita cmue bnci giler2 kn…. x sbr nk ngk lg episod sterusnye… kne tnggu ari slasa bru dpt ngk sbb kt umh xde internet… so thk thousand million to ezany sb klu bkn krn ezany sy xleh ngk Adam n Hawa…. thks againnnnn…. :P

Reply

nenek fa December 7, 2012 at 8:38 AM

salam semua
u all komen memang klas
i tahu u all semua suka happy ending
cita ni memang happy ending
tapi ke tempuh berbagai rintangan.
Am jadi marah sebab dah 8 tahun sabar menunggu, sabar melayan kerenah ain.
dah dapat menawan hati ain tiba2 ada lagi masalah yang datang.
kerisauan mama am sepatutnya tidak diluahkan depan am dan ain.
itu yang membuat air yang jernih keruh kembali. dugaan ALLAH datang dan pergi…..tanda sayang dia pada kita.
tentang mak si johan tu sebenarnya dia tension dengan johan yang x boleh
berfikir ke arah yang positif. salah dia juga sebab masa dia pergi rumah ain dia x bincang pun dengan johan. main redah je. sendiri tanggung la. dah malu alah lepaskan amarah dia ke ain. apa apa pun lakonan dia cukup “kelas gitu”
DEE…em dia merupakan seorang wanita yang berusaha sehingga berjaya. dia mengunakan kecantikannya cuba menawan hati am. tapi sayang perangainya yang gedik tu membuat orang menyampah. tidak terlintas difikiran dia bahawa sejahat mana seorang lelaki bila ingin mencari isteri dia akan mencari yang terbaik untuk nya. hati budi dan akhlak yang utama.
hope u all enjoy n like my komen…bye.

Reply

are_u December 7, 2012 at 9:09 AM

assalamualaikum sahabat2 A&H..salam pkenalan..first time sy nk tulis kt blog ni….selalunye sy hanye bca je komen2 korang…seronok sgt2..sy juga x sbr nk tngok AH ni smpai habis..dh jdi peminat tegar pulak kt AA & NN…trima ksih juga kpd cik ezany…sy tngok blog ni dh mcm kenal rapat antara satu sama lain..so sy pun nk joint juga..hihi..

Reply

Sony Silverian December 7, 2012 at 9:56 AM

minggu depan minggu kesedihan lerr nampaknya antara adam dan ain….
makcik ostrolia ni pong satu…. kalu sayang sangat dekat anak tu…. sampai tak nampak keburukkan anak dier tuuu……. kbaiiii peace no war

Reply

adamain December 7, 2012 at 10:01 AM

Lepas A & H dah tamat, ezany boleh buat reunion utk peminat blog ezany yg tak pernah berjumpa & bertemu muka… cuma mesra secara maya… namun kami tetap bahagia… masing2 mcm dah pernah jumpa dan dah kenal lama… semuanya demi AA & NN @ lebih manis Adam & Hawa.

Reply

dieyb December 7, 2012 at 10:19 AM

yay! first episode scene imbas kembali yang bukan ulangan episode2 seblom ni..

Reply

bunga D December 7, 2012 at 10:21 AM

love AA&NN ……………….WLAUPUN X PNH MNAT DGN AARON AZIZ TP I TTP SKONG CTEW ADM DAN HAWA,

NOVEL KASIHKU ABADI PON BESTTTT <3

Reply

EN AA RON 97-97 tanpa plumbum December 7, 2012 at 10:30 AM

Penonton dah mula puas hati dengan ending perkahwinan ain dan am….enough…!!!! u are wasting money and budget…u should make ADAM HAWA2 supaya mereka rindu nak nenok….aku dah mula rasa bosan dengan jalan cerita, watak, muka, lakonan, lokasi…..perhhhh….am miskin sebab takder duit nak honeymoon….ain mcm takut nak buat scene honeymoon…!!PARIS…UK..sebab dtuk K nak sponsor budget…..producer mcm dah abis duit utk percutian mewah…sebab dah abis utk scene aus. dan arab saudi…welll

Reply

minat AH December 10, 2012 at 3:05 PM

EN AA RON 97…..AM X BAWAK AIN CUTI LUAR NEGARA SBB AIN MASA TU DH PEKNEN…SO, MAMA AM CADANGKAN CUTI DLM NEGARA JER…MAMA AM YG CARI TEMPAT UTK AM DAN AIN BERCUTI…KLO IKTNYE AM NK BWK AIN CUTI LUAR NEGARA….

Reply

iqa December 7, 2012 at 10:37 AM

xsabar nya nk tgu minggu dpn.capt sngat msa berlalu.suka sngat2 tgok adam dan hawa ne,best sngat heheheh :)

Reply

Lia December 7, 2012 at 10:52 AM

yang pasti lagi 20 episod nie aku bakal rindu kesudahan cerita nie.. tapi rasa mcm sekejap je.. dah 2 bulan follow.. rasa macam lama tapi sekejap plak.. aku nak tgk AA n NN berlakon lagi.. :~

Reply

NN mmg SWEET December 7, 2012 at 11:15 AM

Salam Lia…Setuju sgt2…msti rindu sgt2 nk tgk AA&NN lg…sedihla…
Lps cite ni ade citer RR & Adi Putra plak….xnk follow sbb x minat RR..
Nk AA&NN gak!!

Reply

Muzaffar December 7, 2012 at 10:53 AM

#one
#hana
Itulah kekuatan dn tunjang crita AH…ikatan kekeluargaan. Klu iku novel lps kenduri dh takda crita psl keluarga Ain dikmpg..aku pun rasa cam xbest. Tp kt drama ni dikembangkan plot keluarga Ain kt kmpg…aku sukaaa sgt.

Reply

Soulreaver December 7, 2012 at 11:26 AM

Nenek fa… Setuju… Memang paham bila Am marah sebab baru nk baik dah tegang balik… Bagi aku silap Mama Maria… X sepatutnya marah2 Am dpn Ain & ungkit pasal dee.. So keadaan jd keruh… Tp sebenarnya Ain melalui satu perasaan baru…. Cemburu isteri… Especially bila teringatkan yg Am tu memang pujaan wanita2 1 ketika dulu.. Betul tak? Nanti dlm novel pun Ain akan urus and tukar no hp Am coz nak avoid pompuan2 contact Am (hehehe …. cemburu gila). Then bila dee dpt gak carik no hp baru tuh… Ain akan bersemuka ngan dee utk mempertahankan suami die… Classss…… Sayang gile ngan asben dia…

Reply

Kucing Gemok December 7, 2012 at 11:45 AM

Sian mak c Johan ni… Meroyan tak tentu arah plak… Adoyaii….

Reply

siti December 7, 2012 at 12:37 PM

xsabar nak tengok rumah ‘kita’ tu hikhik

Reply

indah December 7, 2012 at 12:54 PM

X sdah2 lg mkck ostolia tu cari psal.. dia n anak dia mat rebondng sengal tu sama je bengong nya.. menyampahhhhhhh…… Yg dee tu pn satu hal jgak trhegeh2 kt am.. tapi yg pntingnya cita ni happy ending.. Xsbar nk tuggu part pnghbisan.. Mesti best.. apa2 pn thanks a lot to Ezany yg sntiasa mnguploudkn cita ni…

Reply

liza December 7, 2012 at 1:00 PM

hmmm cter mcm kehidupan ku….hehehe

Reply

azwa29 December 7, 2012 at 2:29 PM

makcik ostolia yg sengal… x pasal2 nk ugut Ain utk porak peranda kan rmh tangga dia… dia ngan anak dia mat rebonding tu sma je keSENGALan nya… hihihihiiihihihihii

~mood ~ geram ngan 2 org tu….

Reply

fan hate johan ft ostolia December 7, 2012 at 2:31 PM

huhu….sedutan tuk episod 61…. rs cm nk tercabut rmbut tgk makcik ostolia ugut ain…dia siap boley kt kalu xpulihkan keadaan tu…dia bley kt malapetaka kt rumah tangga ain….apa punya bodohla…da sah2 anak makcik ostolia tu gila meroyan….dia alih2 slhkan si ain…xpe Allah ada ain….sabar…xkemana pun doa org mcm makik ostolia tu…mana ada Allah makbulkan doa tuk bg bala kt umat manusia….pe kesss la

p/s: mode meroyan jap sbb geram kt makcik ostolia tu….tp ni kan cuma cita je…hehe..menber sila komen…haha

Reply

sanizam December 7, 2012 at 3:39 PM

slm..i tengok ceta ni dr ep1 – ep60…apa yg i suka sblum ain terima am ep dia semua am nampak romantik nak menangi hati ain.but lepas ain dh terima dia i tengok watak am makin kureng romatik lah.Ada masa dia mcm tak hiraukan sgt kt ain.Bnalah dh dpt manis sepah dibuang jeee..nampak gayanya.Satu lagi nak bg pendapat psal lakonan NN..rasa2 kalau pelakon lain bawa watak ain pun ok jugaklah.i tengok semua heroin yg ada di Msia ni memang boleh berlakon dgn baik sma ada cantik ataupun tak. Masing2 da bakat tersendiri. Lagipun NN ni baru je bawa watak heroin dgn hero hensem pulak tu..tentu lah ramai yg makan hati.Tp kalau u all tgok hubby dia lagilah mkn hatiii…. I terkilan bila kata dia gigi jarang tak cantek..alahai i pun gigi jarang gakk lah. Tapi tak hal lah coz cantek k tidak biarlah suami kita yg jelaskan.Dr mulut org lain x penting.And 1 more thing…,biarlah pengarah saja yg olah ceta ni kita tengok jeeee….

Reply

unknown December 7, 2012 at 4:08 PM

ain ni sensitip beno….huhu makcik ostolia ni sombngnye haha

Reply

dalam hati ada taman... December 7, 2012 at 5:31 PM

adoiiiii….. sape lak potong bawang mase scene am baca buku ain ni….tetiba je mata pedih berair….huhuhuhuhuhuhuhu

Reply

Hayna December 7, 2012 at 6:06 PM

Hmmm masih ada lagi ker lelaki sehebat dan sesabar Adam Mukhris ni di realiti?Dalam novel bolehlah…kalau la ada lelaki mcm nih…wah bestnyer ..

Reply

myadamaen December 7, 2012 at 6:19 PM

lambatnyer tenet nie..still x tgk ag episod 60..uaah…

Reply

tuah December 7, 2012 at 6:45 PM

makcik faridah, bawa mengucap skit. patutnya makcik yg malu sbb tk pandai ajar anak mkcik jd seorang lelaki yg tetap penndirian ada prinsip hidup dan setia pd yg satu. Ini idak mak ngan anak sama jer naiknya…macam bagus lah gitu siap ugut org, makcik ni taiko ke gangster????

Reply

Muzaffar December 7, 2012 at 7:50 PM

Makcik Ostolia ni la pemegang watak utama ‘Bini bini ku Gangsyar’

Reply

miss li December 7, 2012 at 9:28 PM

hi i dtg lg… alo tgk btol2 sbnrnya ain tu cantek, cantek dlm konteks tsndri, cr pckpn/act prsn tk, tk sm dgn actrs2 yg sedia ad, jg tsendri. tak lah boring asyik actrs yg sm jk dlm stiap movie atau drama2… sybs NN! kau pesaing actrs thgt kini… X GN WJH CUTE,, KALO ACT X CUTE,,….tol tak? @_@

Reply

nida December 8, 2012 at 10:30 PM

Muzaffar….
tak sabar nak tunggu episode 61..
belikan nida cik tet boleh tak muzaffar???
hehehehe

Reply

Mia December 9, 2012 at 9:35 AM

Seronok bc komen kat sini…. Bebrapa minggu lagi dahhh nak habis cerita ni. Browse juga cite anugerah dendam yang terindah dgn gandingan AA & NN … Baca garapan novelnya best …… Kena tunggu citer ni disiarkan … ada sesapa tau bila tayangannya? Selepas AH tamat ke?
Apa2 pun MiA tunggu episod seterusnya AH ….. 10QVM pd ezany ….

Reply

misz lolita December 9, 2012 at 8:08 PM

ahernya,,, am n ain bersatu lgi,,,!! weeee!!!!!

Reply

sabarina shzri December 11, 2012 at 12:48 PM

finally, dapat jugak kejar sampai episode 60.. suke cerita nie. hehe banyak bagi pengajaran dan kita dapat lihat situasi percintaan orang yang pelbagai situasi dan ceritanya. ^_^

Reply

Amsa Maira December 11, 2012 at 4:36 PM

suker sgt2…memang terbaekkk…kann?? <3

Reply

Leave a Comment