Gambar Isteri-Isteri Salih Yaacob

Gambar Adik Beradik Neelofa Yang Cun Melecun

Gambar Taman Tema Legoland Malaysia Di Nusajaya, Johor

Syarat Permohonan Rebate RM200 Telefon Pintar 3G (Smartphone)

Syarat Dan Permohonan Geran RM1,000 Untuk Usahawan Online

Gambar 3 Lamborghini Kemalangan & Terbakar Di Lebuhraya PLUS

Borang BR1M

Video Adam & Hawa Episode 62

by Ezany-Kun in Adam Dan Hawa,Drama Bersiri

Adam & Hawa Episode 61

Johan masih juga degil dan tidak mahu menerima hakikat tentang status Ain yang masih lagi isteri Am meskipun dipujuk oleh ibunya. Apakah tindakan Johan selepas ini?

Adam & Hawa Episode 63

Related posts:

  1. Video Adam & Hawa Episode 45
  2. Video Adam & Hawa Episode 57
  3. Video Adam & Hawa Episode 46
  4. Video Adam & Hawa Episode 39
  5. Video Adam & Hawa Episode 43

{ 128 comments… read them below or add one }

siti wan kembung December 11, 2012 at 1:21 PM

Alahai Ain, tak yah le jumpa Johan tu. Dia tgh hangau kat Ain le dik oiii … Dia takkan faham nya … Kalu nak jumpa kena bawak Am … Baru dia faham betapa Am tak main2 kan Ain … Haih … Minggu mencabar perasaan sungguh …

Reply

Kak Ruby December 11, 2012 at 1:49 PM

Makcik Ostolia dgn suami pun ckp kasar..sukahati je ckp bentak2 lagi..

Reply

mim December 11, 2012 at 2:38 PM

kak ruby ….kertas kecil yg am tulis tu nanti kita dapat tau lah…bila am dok d london..mama am kan ada suruh ain dtg..ha..mesti tidor dlm bilik tu…aian mesti tgk …kotak kertas tu…ha…apa mcm boleh jd tak….

Reply

anti mcik ostolia December 11, 2012 at 7:18 PM

X sabar nak tunggu ain yg x sudah2 curiga kat am. Mamat tu da tunggu dia 8. Thn pun masih nak curiga lg. GILA.

Reply

Boy December 11, 2012 at 10:47 PM

#anti mcik ostolia. memang am sanggup tunggu 8 thun tp tidak bermakna am tak buat salah kot. memang am byk berahsia, kenapa tk call ain. Am plak yg pandai jul mahal. Tak macho la beb masa ain jauh nak sangat dekat, bila ain dh dekat, poyo lak si Am nih.! sorry peminat am. saya peminat ain..heh..heh

Reply

mawarkota December 12, 2012 at 1:33 PM

setuju.. :) .. ain br nk belajar terima am.. agak perlukan masa gak kan.. terkial-kial lagi nk sesuaikan perasaan dia..

Reply

nora December 11, 2012 at 10:31 PM

Betul tu…. kalu kat kampung, Am boleh aje baca diary Ain kan? So, tak mustahil Ain baca all notes dalam kotak tu…. tu pun kalu Ain rajin selongkar la….haaaa

Reply

azlina December 12, 2012 at 10:49 AM

bukan ke kotak tu am bawak g london…

Reply

nora December 11, 2012 at 10:29 PM

Makcik Ostolia dah tak boleh fikir secara rational… semua ikut emosi baik Johan, his mama or Dee… depa semua ni dah jadi pengacau antarabangsa dah… Ain pulak dah tak boleh fikir betul bila mama Johan dok desak… bagi pelempang aje 2 / 3 ekor pengganas ni….heee

Reply

Sara December 11, 2012 at 2:16 PM

Dah tahu dah Am nak pergi mana…hehehehe.Tak sabar nak tengok!:)

Reply

aminah binti taib December 11, 2012 at 2:59 PM

Tayan adam hawa episode 62 penuh

Reply

ita December 11, 2012 at 6:57 PM

aminah…awak tau ke episode 62 tu belum menetas lagi…….

Reply

Soulreaver December 11, 2012 at 3:10 PM

Tapi kotak kertas tu kat rumah ‘kita’ bukan kat rumah mama. Mungkin Ain baca masa pegi rumah ‘kita’ carik Am yg xde pegi London? Mungkin…

Reply

mim December 11, 2012 at 5:54 PM

ha aa la soulreaver…tu la bila drama dah lari alignmet……kita jenuh mereben…

Reply

Sony Silverian December 11, 2012 at 3:13 PM

Ain…ain watper nak pi jumpa johan lagi….. kalau nak pi jumpa pong jangan lerr pi sorang diri. … ajak an or azie sebagai teman. …

Reply

Mai Sarah December 11, 2012 at 5:11 PM

eieeeeeeeeeeeiii…menyampah btol ngan makcik ostalio sgt tuh!!!
bajet dye jer yg btol!! dia engat dia tue saper…yg johan bbbbboooooooooooo…tue pown satu..x fhm bahasa gamak nyer!~!!!!!!!!!!!!!!!

Reply

lan December 11, 2012 at 10:27 PM

Mai Sarah..sabar byak2 ya….bawa betenang…..

Reply

nak am December 11, 2012 at 6:37 PM

anti climax je citer minggu ni…

sticky notes tu sure luahan perasaan am…bila la dpt tau isi nya

Reply

anti mcik ostolia December 11, 2012 at 7:23 PM

Klu dpt baca note tu……… Mesti dia surprise. Menyampah juga. Dgn watak ain yg masih x caya ngan kejujuran n keikhlasan hati am. Cian mamat. Macho ni

Reply

kakyus December 11, 2012 at 6:37 PM

salam untuk ezany. Lepas ni tolonglah upload telenovela ANUGERAH DENDAM YANG TERINDAH pulak ya. Lakonan NN & AA sebagai pasangan….ok???????TQ. Ramai antara pelakon2 Adam & Hawa.

Reply

myadamaen December 11, 2012 at 6:59 PM

besh ke citer nie?? kak yus tgk kt ner nie???

Reply

ita December 11, 2012 at 7:00 PM

kakyus…ya ke tv mana

Reply

kakibuku December 11, 2012 at 10:20 PM

salam semua…setau saya cerita ni belum keluar lagi kan? kalau x silap next year..tp betul AA, NN & El Faeza semua ada utk cerita ni…

Reply

Ct December 11, 2012 at 7:35 PM

Bro sony, dah baca habis ke novel adam & hawa… ct nak pinjam boleh… =)
Tak sangkakan. .. bro dalam field giler punya brutal… tp dlm ni jiwang habis…. =)

Reply

mamahazeeq December 11, 2012 at 7:57 PM

Cite dah borink!!!..asyik2 johan ngan makcik ostolia jer..x sudah2..masuk berminggu2 cite dier je..

Reply

yonne December 11, 2012 at 8:41 PM

Its not good action at all if ain jumpa johan alone,without Am…and ain x boleh melenting lg about dee after this…bcoz dia pun sama,keep the secret frm am…

Reply

Sony Silverian December 11, 2012 at 9:18 PM

Kan dah cakap…. minggu ni bukan citer Adam dan hawa. . Tapi dah tukar tajuk citer makcik ostrolia dan anaknya. … =)
Errr…. saper plak si CT ni…. boleh kenalkan diri tak…tq…kbaiiiii

Reply

mrak kayangan December 11, 2012 at 9:20 PM

Seorg isteri keluar brjumpa dgn seorg lelaki atas urusan bukan resmi…..tanpa pengetahuan suami…. Kl mana2 suami dlm position nie pasti x bleh nenerima wlpun perjumpaan itu urusan idup n mati..

Reply

kaki_bantah December 11, 2012 at 9:27 PM

setengah jam lg….rase lama la pulak nk tungu A&H

Reply

kak ross December 11, 2012 at 9:29 PM

Makin gilee nengok cite ni..

Reply

adam azfar December 11, 2012 at 9:49 PM

citer dah lari dr novel asal sbb nak untung byk…dah tak best…

Reply

Lanirah December 11, 2012 at 10:03 PM

Sony Silverian & Yonne – betul tu, sepatutnya Ain mesti lah bawa Azie or Am kalau nk jumpa Johan, masa cal emak dia cakap nk bawa Am sekali kalau pergi rumah keluarga Johan tapi gi sorang jugak..betul punya dol….

Reply

kaki_bantah December 11, 2012 at 10:03 PM

A&H baru bermula…..layan dulu…..

Reply

siti wan kembung December 11, 2012 at 10:21 PM

Am …. Dah dah la tu merajuk … Call la Ain … Suka je tgk Ain dgn Azie ngaji Quran sesama kat masjid….

Reply

mawarkota December 12, 2012 at 1:43 PM

bestnye ade kwn yg camni.. suka sgt tgk persahabatan ain & azie.. cam real scene :)

Reply

kaki_bantah December 11, 2012 at 10:23 PM

btol tu siti wan kembung ,,,sayu je dngr….

Reply

kaki_bantah December 11, 2012 at 10:29 PM

hari ni punya scene ada bosan…

Reply

kakibuku December 11, 2012 at 10:30 PM

Tajuk baru cerita ni untuk minggu ni & beberapa minggu kebelakangan ni, berdasarkan content…”Johan&Hawa2nya”

Adoila…habis rosak karya Aisya Sofea ni…tapi yg peliknya, ada tertengook interview with AA di youtube, he said that the author was on the set masa penggambaran…AA kate dia x baca the novel, dia tanye je the author if his potrayal is accurate seperti digambarkan author…so kenapa biarkan shj karyanya dirosakkan?

Kakibantah: dah habis tgk, beritahu kami2 ni how it went ye? berbaloi x berjaga malam ni utk tgk? Please? Thank you!

En Muzaffar, English Teacher, Kak Na & Teja Wafa, rasenye saya ada respond kat previous page to your previous comments. Kite sambung di sini saje ye..

Teja Wafa: saya x pernah tengok drama tu…sebenarnye A&H, drama melayu kedua yg saya tgk, kebetulan tergerak hati utk tgk sbb bukunya pnh dihadiahkan oleh x students beberapa tahun lalu…

Reply

TejaWafa December 11, 2012 at 11:24 PM

kakibuku..saya pun mmg jarang tgok tv (drama2 Melayu)..mmg xsmpt nk tunggu & melayan drama2 krn tuntutan tgjwab & tugas, tpi bila kwn2/student2 sibuk sebut2 cerita itu cerita ini, saya tgok kt blog/youtube, itupun lepas 12 tgh mlm..Aisya Sofea ones of my fav novelis sbb tu tgok drama AH ni. Actually lebih byk membaca drp menonton tv. Dah 200+ novel saya baca cuma lately 2 thn kebelakangan ni krg sbb sibuk dgn komitmen baru, buat epjj di UiTM :)

Reply

english teacher December 12, 2012 at 1:45 AM

seriously im very picky when it comes to watching serial dramas, because i dont like getting addicted and sentimental to a certain drama, but the first time i saw ain hawani, she caught my attention, first because of her exotic malay look.. and casual acting.. i liked her instantly..that was the only reason why i got hooked to this drama.. then i got hooked to these few commenters here .. hehe tq guys for making my days brighter with ur comments and further info abt this drama..

Reply

kakibuku December 12, 2012 at 4:24 AM

TejaWafa: saya pun jrg tengok TV sebenarnye..lebih kepada CD..Tv series pun selalunya tunggu box set keluar, beli, baru tgk..(saya hantu grey’s anatomy, bones & criminal minds) :)

As for books, saya mmg dr kecil membaca..hence the chosen name “kakibuku”.. :) cumanye, saya jarang baca buku melayu.. but the whole series enid byton, hardy boys, nancy drew, famous five, secret seven..mmg saya khatam di sekolah rendah lagi…now move on ke archer, patterson, grisham, riordan, roberts and brown pula…

ermm…epjj tu ape ye TejaWafa? sorry…jahil sikit…

English Teacher: Wow! So much in common! I have the same reasons for not watching drama series and NN as ain hawani was one of the reasons i continued watching this series in the first place. she’s such a natural actress, don’t u think?

Reply

english teacher December 12, 2012 at 9:52 PM

like u kakibuku, i too, read all those books in primary sch, now at the moment reading grisham’s The Litigators..will go on to Archer’s Sins of the father very soon.. yup..so much in common. Never read nora roberts’.. did Nicholas Sparks, but not my kind..too light. Prefer Paulho Coelho, Dan brown.

Yup NN is such a natural, she has the look of Perempuan Melayu Terakhir..hehe

Reply

kakibuku December 12, 2012 at 10:53 PM

I only read 3-4 books by sparks..not my kinda book either…i loved coelho’s alchemist (in a roundabout kindaway! get it?) but i haven’t read many of his work either..do u like sheldon? he’s one of my fav author but too bad he’s passed away, so no new works…sons of fortune and kane&abel by archer are my all time favs as well..have u read them? M currently engrossed with fantasy genre at the moment.. m like that…sometimes i spend months just reading fictions & the next few months just fantasy/murder/romance..i bought 12books from kino 2 weeks ago (all fantasy) and have finished them all! m very grateful god gifted me with the ability to speedread, it gives me the chance to read more! :)

Reply

combe December 11, 2012 at 10:33 PM

satu yg paling geram kt dlm drama ni klu sesiapa je nk call cr yg lain mesti x dpt… mcm la masing2 tinggal kt kaw pendalaman..
dok kt area bandar je kot…. aduyai…

Reply

siti wan kembung December 11, 2012 at 10:34 PM

Sbb kaki_bantah tunggu bab Ain dgn Am .. tapi mlm ni byk bab Ain dgn Azie … Akhirnya mamat rebonding tu sedor .. tak sabar nak tgk mlm esok dia minta mahap kt ibu dia … Tapj makcik ostolia tu mmg keras hati tol … Anak minta mahap pun sempat bg sedas dua semburan … Hahahahaha …
Bunga tu Johan bg rupanya … Hebat Azie, tulisan Johan pun dia cam … Huhuhu

Reply

siti wan kembung December 11, 2012 at 10:38 PM

Episod mlm ni … Esok je la tgk … Jgn berjaga mlm ni , kurang sikit berbaloinya … Tu pandangan Mak Iti yg kabur2 malam ni …

Reply

kakibuku December 11, 2012 at 10:48 PM

Thanks Mak Iti! :)

Reply

TejaWafa December 11, 2012 at 11:28 PM

Mak iti…tq, kebelakangan ni mmg xberapa exicted sgt nk berjaga sbb AH sbb jln citer dh melencong dri karya asal. Saya suka karya Rosyam Nor dgn Sharifah Abu Salem :)

Reply

kaibuku December 12, 2012 at 4:28 AM

hmm..mesti TejaWafa referring to cerita rahsia hati kan? saya tengok di youtube, episod akhir…terus x jadi tengok!! x bolehla sad2 ending ni.. jiwa kacau nanti!!!

Reply

TejaWafa December 12, 2012 at 11:42 PM

kaibuku…mesti tgok dri ep 1 mmg best walaupun ending dia sgt sedih..AA , RR & lain2 pelakonnya mmg bagus :)

Reply

Soulreaver December 11, 2012 at 11:00 PM

X sempat nak tengok 10 min yg pertama…lambat balik office. Malam nie cam slow sket… Kurang umphh but scene Ain & Azie mengaji ok.. Am plak melayan perasaan die + tulis note tuh.. Nampak gaya dia bawak kotak tuh ke london.. So memang xde la scene angan2 Ain jumpa kotak tuh.. X payah tunggu la mlm nie..

Reply

kerabu mangga December 11, 2012 at 11:15 PM

Tulah mcm dah slow sikit citer Adam dan hawa ni.tak berapa exited tengok mcm dulu.sbb part Johan Dan azie yg byk.busan pula…tambah pulak dgn makcik ostralia …..busan tahap gaban jadinya.

Reply

kerabu mangga December 11, 2012 at 11:18 PM

Saya nak ain Dan am……Adam Dan hawa bukan johan dan makcik ostralia….erg..erg…bengang….

Reply

muzaffar December 11, 2012 at 11:26 PM

Tgk smbl lipat kain…maknanya “kureng….ncm tehtark kurang susu,kari krg santan…”. Mgkn org pompuan suka sb episod 62 ni bertjuk “Sembang Makcik-Makcik..

Reply

TejaWafa December 11, 2012 at 11:33 PM

muzaffar…kain semua anak saya dh lipat :) saya tk tgok lagi ep mlm ni sbb xde Mustika HD. Nk siapkan kerja sek next week ada Perkhemahan Nasional :)

Reply

Sony Silverian December 11, 2012 at 11:30 PM

Eemmmm malam ni episod entah aper aper ntah … kalu takder pong takper…. kbaiiiii

Reply

ilham adam hawa December 11, 2012 at 11:45 PM

kalu begitu bagai di kata oleh muzaffar,TejaWafa and Sony Silverian.. tak pyh tunggulah..kalau ada masa tgk esok je lah.. thanks 4 info..

Reply

muzaffar December 11, 2012 at 11:49 PM

Tetiba terfikir…..
Nnt bl crita AH dh habis kat mana kita nak lepak ek???

Reply

Mr FBI December 12, 2012 at 12:01 AM

Tutup buku AH, bukak buku baru la…pasang tikar, start lepak balik…haha

Reply

TejaWafa December 12, 2012 at 12:30 AM

Maybe kat ‘Sehangat Asmara’ pulak. Juga karya Aisya Sofea Lakonan Rita Rudaini & Adi Putra

Reply

wonderton December 11, 2012 at 11:55 PM

salam…betul tu…sye td ttbe terpikir citer ape lak sye nak layan pasni….huhuhu

Reply

ilham adam hawa December 11, 2012 at 11:55 PM

kakyus kata ada telenovela NN & AA jgk yg belakun..ye ke?? Anugerah Demdam Yang Terindah… betul ke ni??

Reply

TejaWafa December 12, 2012 at 12:31 AM

Yup..tpi telemovie aje kt Astro jgk hujung Dis ni

Reply

mimie December 11, 2012 at 11:59 PM

asslkm…mn ni episod 62…lambt no..mate dh ngantuk nie…tp x sabo2 nk nengok gak…awk cpt r ckt upld ;) macehhhh…

Reply

lina December 12, 2012 at 12:09 AM

nak mintak tolong uploadkan drama “pengantin untuk dijual” lakonan aqasha,rita rudaini,fahrin….boleh x…

Reply

mimie December 12, 2012 at 12:17 AM

yessss…macehhhhh…dh masuk dh…slmt menonton 4 me hihihihiiiii….

Reply

holahola December 12, 2012 at 12:46 AM

boring la epsd kali ni. flashback manjanggggg. zzzzz

Reply

anita binti majid December 12, 2012 at 12:48 AM

x sbr nk tgk ain mengandung… episode mlm nie x best laaa

Reply

mama saja yg suka December 12, 2012 at 1:03 AM

sape ada tgk crita di tv9 kul 8.30pm? Siti Saleha, Aqasha n Nazim Othman…
Best jugak…
Td tgk crita ni semasa menunggu A&H kat Mustika HD…

Reply

mama saja yg suka December 12, 2012 at 1:05 AM

Sori… Tajuk drama tu Terlanjur Cinta…

Reply

adammukhrizfan December 12, 2012 at 1:07 AM

sedey sgt tgk adam mukhriz mlm ni..sampai bgenang air mata :( ((

Reply

asma December 12, 2012 at 1:09 AM

Ya,Allah kenapa Am nak pergi London juga..hmm…sedih lah….jgn lah pergi… :’(

Reply

cik jei December 12, 2012 at 1:15 AM

episod 62..johan mcm dah insaf salah silapnnya dan dh solat balik.dan allah beri petunjuk yg prlakuan salahnya pd azie…makcik faridah mcm biasa dgn omelannya…tanda ibu syg anak..am a.k.a adam tension giler sampai berkerut kerut dahi…ain a.k.a. hawa mcm dh tak sabar nk jumpa adam without knowing yg adam akan ke london…ish delima bersambung sambung ni..tgu ezany kun download esok plak…gd morning all…

Reply

nida December 12, 2012 at 1:21 AM

lagi tak best malam ni

Reply

Deenda December 12, 2012 at 1:22 AM

Aduhaii, x best episod mlm ni..byk nau flashback..
Jo oh jo..udah2 la tu..

Reply

Anggerik December 12, 2012 at 1:34 AM

Nampak nya yg muda2 cepat muhasabah diri dn nyesal sedangkan m.cik ostolia yg dah tua megga tak tau nak bertaubat. Mmat rebonding dah ada tanda2 insaf maknya lak jual mahal…..yg ain pun geram gak berlebih sgt sensitif & bertindak diluar batasan seorang isteri. sepatutnya dia dah tak prlu amik tahu hal orang lain kecuali mndapt kebenaran dan restu suami.Jaga umah tangga sendiri itu lbh ptg…rumah tangga sendiri msh tak stabil sibuk nak selamt org lain. Am dah bertindak betul sebagai seorang suami , ain tak blh buat sesuka hati sbb posisi suami dan isteri ada bezanya……

Reply

Si QeChixs December 12, 2012 at 1:42 AM

alahai , bosan nye episod 62 nih…
asik muke si johan nih je yg interprame….
muke yg nak nangis x nangis2… hape pown x bole ~

* NEXT EPISOD KASI PRUBAHAN YE , NIH ADAM DAN HAWA…
BKN JOHAN DAN BAYANG2 NYE…

kekekekekekekekekee :D !

Reply

english teacher December 12, 2012 at 1:51 AM

i dont understand whats the matter with adam, why is he feeling so gloomy just because his wife doesnt trust..its not like its the first time she doesnt trust him..it has happened before.. he should have been well-adjusted with that..

Reply

kakibuku December 12, 2012 at 4:36 AM

i think he’s frustrated because he thought that after 8 years, he’s finally gained her trust…in the novel, they consummated the marriage the night of the kenduri and had a wonderful interaction/relationship the entire time there until his mom brought the matter of dee up on the last day of their stay..that’s when thing went downhill for them…

in his place, i’d be upset too…the trust has been earned, don’t u think? to have something u want sooo badly just for a shortwhile only for it to be snatched away from u again can be very discouraging…love & trust is a two way street…it’s easy to be on the reciving end but not so easy when u r the only one giving for 8 long years with almost nothing in return….

just my thoughts… :)

Reply

english teacher December 12, 2012 at 10:02 PM

well, maybe i cudnt get the feel because it wasnt shown clearly..the whole incident where they argued were showed in flashback and fragmented.. maybe u cud understand better bcos u read the book?

Reply

kakibuku December 12, 2012 at 10:45 PM

i think so too…in the drama, the argument is shown to end rather well… in the novel, it was a heated argument where ain questioned his relationship with dee…again, it’s the shortcomings of the directoe and scriptwriter, in my opinion…

also, did u notice that when she asked for his forgiveness, he just forgave her without conditions, without judging her? he’s aked for her forgiveness repeatedly, shown her his loyalty for 8 long years and she’s still bringing up his past, still judging him… i think that’s what hurt him..everyone’s patience has its limits..everything hurts more coming from someone u love because they matter to u…

Reply

Kak Na December 12, 2012 at 2:14 AM

Memang episod mlm ni disappointing. Asyik pasal Johan je. Dahlah bangun tgh mlm nak tgk A&H. Kesian kat Am…dapat rasakan kerinduannya pd Ain. Berkesan sungguh lakonan AA.
Teja Wafa..no, tak tengok drama tu. Wow, aktifnya cikgu kitani, further study lagi. Hv fun kat perkhemahan tu… dpt tengok AH ke nanti? Compared to you n others yg byk membaca, Malay novels yang pernah kak baca cumalah Saga dan Sejuk-sejuk Tokyo. Tu pun zaman muda2 dulu.
Thx friends for d info. Tak sabar nak tgk telenovela tu. Kak Na suka tengok lakonan AA dan NN.
kakibuku…ye lah, nape penulis boleh setuju karyanya diadaptasi begitu rupa. Klu dikata sbg tambah perencah, I guess better dimantapkan lagi karekter Am dan Ain, not others. Rasanya penerbit dah minta izin dlm kontrak kot agar ceritani ditokok tambah.

Reply

chelsy December 12, 2012 at 4:25 AM

Watching A&H, later than usual…. setuju dgn Kak Na…..disappointed dgn episode nih,
xkesahlah jika pengarah nak kembangkan atau tokok tambah disana sini tapi apasalahnya kembangkan watak pendukung utama citer nih , Am dgn Ain instead of berjela2 watak JOhan n co….GRRRRR

Reply

chelsy December 12, 2012 at 4:35 AM

emmm..might as well watch Live Capital FM Cup Bradford V Arsenal LOL

Reply

adam azfar December 12, 2012 at 3:59 AM

kalau sy jd aisya sofea, sy tak akan setuju hasil karya sy ditokok tambah jd meleret2 dn tak masuk akal. kalau nak adaptasi biarlah yg asal, atau tmbah sdikit lebih kurang. pada sy cite nora elena ok, walaupun ada beza pd akhiran watak yvonne, anak lelaki tukar jd anak perempuan, si eid pegi jauh bw diri tapi ok lagi.
dah layan dr awal, tunggu ajelah kesudahannya walaupun tak berapa nak suka dah….

Reply

rin December 12, 2012 at 5:06 AM

tah paper je episode 62, tk best langsung. Frust nyer. Kesian Ain rindu kt am dan am asyik bermain dgn perasaan.

Reply

siti wan kembung December 12, 2012 at 5:57 AM

Adam & Hawa ni novel ke 3 Mak Iti baca seumur idup Mak Iti yg dah 4series ni … Nampak benor tk minat membaca kan … Novel lain yg Mak Iti penah baca , PERGILAH AIR MATA oleh Hanni Ramsul … Best gak citer tu … Cer korang baca …

Reply

hana December 12, 2012 at 6:13 AM

Sgt terharu tengok Ain , Azie n Johan akhirnya mencari Allah utk merungkai segala kekukusutan.kalau dari epsiod 40 pengarah bykkan scene macam ni, tentu peminat AH lagi excited n nmpk halatuju drama ni..biar ciri2 islamik itu yg di lebihkan bersesuaian dgn tajuk A&H.Memang terlalu kecewa bila dilebihkan sangat kesah Johan yg sentiasa bercelaru dan terlalu byk sikap negatif..pujian utk Ain dan Azie kerana sentiasa sweet dlm hubungan mereka biarpun terlalu byk ujiannya.Suka tengok Azie n Ain mengaji kt masjid.
Tersentuh bila En Muzaffar dh daftar nk pg umrah. A& H biarpun ada cacatnya but still ada moral yang baik..tahniah GS kerana telah membuka jalan kpd En Muzaffar menunaikan perintah Allah..dan selebihnya adalah rahsia dari Allah kerana menjemput En Muzaffar menjadi tetamuNYA. Amin.

Reply

kakyus December 12, 2012 at 7:51 AM

hana: disinilah kita akan melihat mesej yng ingin di sampaikan dlm drama ini. Bahawa mencintai Allah itu lebih utama dari yng lain2. Nampak perbezaan dimana insan yng sentiasa dekat dgn Allah itu lebih tenang dan yng kurang seperti Johan kekadang tidak berhaluan. Ambil iktibar daripadanya.
Ilham Adamhawa: ANUGERAH DENDAM TERINDAH adalah telemovie di Astro HD jugak kalau tak silap &ramai pelakon2nya adalah dari drama AH & kalau tengok dlmfbnya, Am macam budak sek.men. hehehehe…..
Lepas drama AH, 7 Januari akan mula episod SEHANGAT ASMARA . Baca novelnya memang best tapi…..pelakon2 nya x taulah. Jangan berlebihan macam Aku Terima Nikahnya & Ombak Rindu sudah……
Drama AH memang sesuatu yng istimewa……..emak Johan yng korang gelar Ostolia tu, sepatutnya lebih mendidik anaknya bermustajab ke arah agama bukan mencari silap orng lain sahaja. Kesimpulannya……biar anak kita sebesar mana pun, jangan lupa bertanya solatnya, membaca alquran @ paling tidak membaca surah yassinnya. Saya selalu pesan pada anak2 sya yng sedang belajar di IPTA, jadikanlah diri kita yang terbaik terutama dari segi agamanya nescaya kita juga akan mendapat jodoh yang baik.

Reply

Soulreaver December 12, 2012 at 7:55 AM

Bila ulang balik and tengok 1st 10 minutes, ok gak episod 62 nih. At least kita tgk Ain dh berubah sket, dh kurang nak berahsia. Cuma tulah, Am x sepatutnya berdiam diri. Tapi then again, lelaki memang macam tu, suka layan sorang2. Tak nak byk ckp and biarkan issue tuh cool down by itself… Gua pun suka buat cam tuh… Hahahahaaha..

Reply

mrs arrizal December 12, 2012 at 9:00 AM

lelaki mmg cmtuh erk..kalo ada prob die senyap jer pastu bgn tido esok pg mcm dh xder pape haduiii…

Reply

SeriHani December 12, 2012 at 8:01 AM

Ain ni pun satu…call je la si Am tu..ini idakkk…asyik tgu si Am jer call diaa…tak nak mengalah lansung…tul tak

Reply

are_u December 12, 2012 at 8:01 AM

mlm td x dgr suara am langsung..huhu..

Reply

siti wan kembung December 12, 2012 at 8:17 AM

Am tu tak ckp pun takpe … Dia buat mimik muka je dah comel dah … Hik hik hik

Reply

Cik adik December 12, 2012 at 9:08 AM

But we want more of adam and ain together… Huhu disappointed tunggu sehari nk tgk episode 62 ni.. Nampak gaye ep 63 pun mcm Am takder langsung :(

Reply

nenek fa December 12, 2012 at 8:37 AM

salam semua adik2 dan anak2
jangan dipertikaikan bab ain g jumpa mak johan. ain patuh dengan arahan mak dia. mak johan tu je kena muhasabah diri. kena memaafkan orang. lagikan nabi ampunkan umatnya.
slot mak johan marah bapa johan tu x sepatutnya ditayangkan. kurang ajar sangat. sian bapa johan air baru setengah diminum dah kena pegi bayar.
azie tu bagus sebenarnya. dia mengambil ketabahan ain menghadapi cabaran sebagai contoh untuk dia menjadi tabah menghadapi ujian allah.
ha……bab am nak g london….kenapa x bagi tau ain….kan dah 8 tahun tunggu untuk pulih kan keadaan kenapa sebab sedikit xnak beralah. biasalah orang perempuan ni kalau merajuk atau jauh hati dia nak suami dia yang pujuk.
(macam suami saya – sudah pencen- setiap 2 jam telefon saya bagi tahu apa dia buat kat rumah..episod tambahan)
johan , azie dan ain sudah muhasabah diri. mengaji dan solat di mesjid. itulah yang terbaik.
hope the next episode will be ok.
bye see u all again.

Reply

mrs arrizal December 12, 2012 at 8:59 AM

mcm boring cket la eps 62 ni byk adegan yg tersasar dr cite novel sebenar..rasanya xperlu la byk sbt babak johan ngn azie tuh skrip pon mcm longgar sgt hmmm xbesh2..

Reply

Zulaikha December 12, 2012 at 9:00 AM

Salam semua, Makcik Ostolia tu mmg camtu, suka bentak2 suami.. Sy kenal dia dah lama.. Dari zaman muda dia lagi.. kaki pukul suami lagik!!! Sampai bercerai & rujuk balek..( Suami, Isteri Dan …) Tapi tulah.. Tk berubah ubah kan..?? Lol

Reply

muzaffar December 12, 2012 at 11:06 AM

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA……mcm2 la korang ni. Niway,makaseh Zulaikha, gelak sorang2 aku…best gak kan citer Suami,isteri dan ….. lakonan makcik ostolia ngan Rosyam Nor

Reply

adam azfar December 12, 2012 at 9:01 AM

setuju dgn kakyus. wah, sapa dapat kakyus jd emak mertua mesti bestkan, tak macam mak johan yg garang tu. kesian azie, dpt mak mertua garanggggg.
lepas abis cite ni kita ramai2 lepak la pulak tgk sehangat asmara, itu pun kalau ezany masih sudi buka blognya utk kita. sy ada novelnya tp tak bc abis lg.

Reply

kasihixora December 12, 2012 at 9:11 AM

Bila ler nak habis citer pasal johan ni..dah jemu wehhhh.xyah ler overshadow lama sgt..bosan dah na tgknya.

Reply

Soulreaver December 12, 2012 at 9:31 AM

Lepas abis AH nih ingatkan nk bersara lah tgk crita melayu bersiri… Ni la satu2nya drama bersiri melayu yg gua layan. Letih la layan crita bersiri nih, kacau emosi sket. Kecuali kalau ada lagi crita AA & NN. Itu mungkin gua layan balik.. Gandingan diorang berdua bg aku mantap… Berkesan di jiwa… Muahahahahaa.. Dlm hati ada taman gak aku nih…

Reply

muzaffar December 12, 2012 at 10:17 AM

Sama la kita….
Suka dn layan citer ni bkn hanyankisah cnta…tp manifestasi cinta..mcm kakyus ckp citer ni skopncintanya besar. Boring tgk citer melqyu yg skopncinta trlalu sempit..krn cinta pd seseorg sanggup pakukan apa sj,seolah2 Allah tiada lgsg dlm hati. Pahtu bl brcinta mesti mk gedik2…pegang2,pelok2,ckp pun mcm org terencat akal…
Rasulullah SAW kekasih Allah,pemimpin jutaan umat manusia dgambrkn sbg suami yg romantis(bergurau dgn Aishah dgn berbrkejaran ja…)

Reply

Soulreaver December 12, 2012 at 10:47 AM

Betul… Frankly speaking crita nih spark kan balik my married life. No doubt. Lepas tu dulu aku jarang imamkan bini aku time semayang. Skg x miss dh bila berpeluang. Memang skop cinta lam crita nie besar. Memang terbaik. Aku memang cukup2 trima kasih kat producer, pelakon2 & Aisya Sofea sendiri for the naskah and karya yg bagus. Kenapa aku kata bagus… sebab berjaya menarik minat aku yg memang x suka lansung tgk crita2 melayu ( pasal plot yg x best)

Reply

muzaffar December 12, 2012 at 11:11 AM

setuju sgt2….aku ni yg masuk kategori hawaq n loqlaq(bahasa utagha) mesti nak solat berjemaah ngan wife n anak2 setiap kali ada kesempatan..plg best bl wife salam cium tgn n aku akan usap kepala dia…Syahduuuuuuu.
bila blh ngeteh????

Reply

Soulreaver December 12, 2012 at 11:19 AM

Wah.. Setuju2… Memang syahdu bila lepas semayang bini salam and cium tgn aku…. Cium tgn nie biasa la time bini aku nk pegi keje.. Tp bila lepas semyang.. Lain sket… Rasa kasih & sayang tu membuak2…!!! Alamak..jiwang plk aku… Kakakakaka… Dh tua kot. So sensitip sket…. Kakakakaka…
Muzaffar, u dok kat mane? Aku kat bangi…

Reply

muzaffar December 12, 2012 at 2:49 PM

Warghhhh jauhnya. Aku kat Bkt Mertajam,Seb.Perai

Reply

yanie humaira December 12, 2012 at 9:33 AM

episod 62 ni mmg boring sesangat tapi tetap terubat gak tgok ain n azie mengaji bersama2…am dengan kerinduan yg teramat sgt pada isterinya…syahdu sgt dengan azan subuh yg berkumandang….walau pe pun sedikit terkilan msing2 tknak brhubung…aduhai dhla bru nk bahagia…hrp2 next episod tu kurangklh muka mat rebonding ngn mak cik ostolia tu….selfishla mak cik ni…..minta jauhla kita nnti jdi cam mak cik ostolia ni…

Reply

atie December 12, 2012 at 10:29 AM

tul tu yanie…naik bosan dh tgk muka makcik ostolia n johan ni… pah ni ape lak.. mesti muncul muka dee lak kot… hherrrmmm….

Reply

aminah binti taib December 12, 2012 at 10:17 AM

Tayan Adam Dan Hawa Episode ke 63 penuh

Reply

Cik Bedah December 12, 2012 at 10:23 AM

eiih,, si Dazrin ni pegi casting ke tak ni??? tak reti belakon la.. muka sedih, muka marah, muka bengang… semuaa sama. tak natural langsung! ahhaha ni confirm ada special connection dgn datin jiwa ni.. kkekekeke… tolongg laa amik pelakon yg elok sikit. ni dah la character johan tu buat menyampah, pastu tak reti belakon, lagi la menyampah!! bila la scene dia nak habis. kekekeke

Reply

muzaffar December 12, 2012 at 10:42 AM

Alhamdulillah…. terima kasih kpd semua yg mendoakan kesihatan Hawa ku,memohon kesejahteraan aku..Hawa dh selamat menjalani pembedahan,dh kembali ke “rumah kita”. Cuma skrg tgjwb aku semakin besar,menjaga dn menguruskan Hawa serta anak-anak..perlu lbh byk bersabar krn org sakit ni mudah sensitif kan..tp apapun syukur kehadrat Illahi krn DIA perancang paling baik,ketika Hawa sakit dibeikan aku kesihatan dan kekuatan…
kepada Hawa diluar sana…mai kita kongsi sikit info dr buku KEMBARA TETAMU ALLAH tulisan EZEE RAHMANI:
” Tidak jauh dari situ adalah tapak rumah Nabi Muhammad dan Khadijah. Saya tersenyum dan menolehkepada suami saya yg menekuni kitab al-Quran. saya kembali melontarkan pandangan ke tapak rumah pasangan mulia ini. Semasa wahyu pertama diturunkan iaitu di Gua Hira’, beliau benar-benar terkejut dan ketakutan. suara dan dakapan malaikat Jibrail yang menyuruh beliau membaca berulang kali benar-benar memberi kesan sehingga beliau berlari ke rumah dengan wajah pucat.
Ketika itulah Khadijah sebagai isteri memainkan peranannya. Sungguh indah. Syaidatina Khadijah menyelimuti suaminya dgn penuh kasih sayang apabila melihat keadaan suaminya yg menggigil ketakutan. Bagaimana agaknya reaksi kita apabila melihat suami pulang ke rumah dgn situasi yg sama???
Agaknya kita juga turut sama panik, kelam-kabut dan menggelabah?? Agaknya kita pun sama ketakutan malah menakut-nakutkan lagi suami ataupun mungkin kita bertubi-tubi mengajukan soalan demi soalan sehingga suami kita bingung ataupun naik angin?? Semuanya mungkin dan boleh sahaja berlaku, bukan???
Walau bagaimanapun, kisah ini menyampaikan banyak mesej. salah satunya untuk para isteri dalam menangani situasi begini, apakah persediaan yg perlu ada pada diri seorang isteri,tidak sekali-kali membuat andaian negatif dan menambahkan kekalutan rumahtangga, cara menyambut kepulangan suami,cara melayan dan meraikan suami. Usah ditanya bagaimana pula peranan suami kepada isteri kerana apabila kita melakukan tanggungjawab dengan baik, Allah menggandakan kebaikan untuk kita. Yakinlah kepada janji-janji Allah”
Kembara Seorang Hamba: Ezee Rahmani,60-61, PTS Millenia, 2011.
Adam Mukhriz aka Am tentu merasakan sebegitu kan…tu yg membuatkan dia termenung dn berfikir. Namun Alhamdulillah, Adam terjaga dr tidor dn bersolat..memohon kehadrat Illahi. Menyerahkan segala urusannya kepada Cinta Paling Agong.

Reply

TejaWafa December 12, 2012 at 11:54 PM

Insha Allah saya akan cari dan beli buku Kembara Seorang Hamba; Ezee Rahmani…tghari tadi baru je beli beberapa buah buku di MPH & Popular tapi xde rezeki sbb baru la ni baca komen Muzaffar.

Reply

ummi azlina December 12, 2012 at 10:48 AM

lmbt sikit tgk. adoyai…letih tgk ep62 ni. Semua org berkerekot je dahi. bgslah mengadu dengan Allah swt. bila lah scene adam dan ain nak mula semula ni.

Reply

kameko lepeto December 12, 2012 at 10:48 AM

adoiii yai ! makcik ostolia ni memeang x reti2 berubah betullah nyampah plak rase kt hati ne dgn perangai menjadi2 dia tu sakit hati suami dia pun main sukati je xreti hormat nnt jadi is3 dehaka la ko nnt si mamat rebonding plak nak dkt taubat dah tapi blum taubat lagi

Reply

Kak Na December 12, 2012 at 11:32 AM

Ye lah, soulreaver, me too memang plan nak rest fr watching Malay dramas for a while, except whn AA and NN are paired together in the future like siri Anugerah… yg friends brtau tu. A lot of my time n emotions hv been spent on A&H ( still cant believe kak layan series ni, tak pernah so hooked to Malay dramas before this) so nak tune balik my energy n focus on my family, job etc. Ape2 pun, A&H n ths forum memang best!

Reply

mamafafau December 12, 2012 at 11:56 AM

sesape leh tolong update citer ni kalu follow novel lps ni jd ape plak?

Reply

pet December 12, 2012 at 11:56 AM

nape nk donlod pakai real player xleh arh…die donlod sorotan je…adoi yai

Reply

muzaffar December 12, 2012 at 4:03 PM

Pet……
Cuba donlod kt dailymotion

Reply

myraqhairel December 12, 2012 at 12:08 PM

Sehangat Asmara Sinopsis..

Cinta pandang pertama antara Kamilia Najwa dengan Zainal Arief membawa mereka ke gerbang perkahwinan. Perkahwinan tanpa restu apabila ibu dan ayah Kamilia tidak menyenangi Zainal Arief yang tidak sedarjat dengan mereka. Demi cinta mereka bersatu jua.

Namun kepulangan Zainal Arief ke tanahair tanpa kembali membuatkan hidup Kamilia terumbang-ambing di negara orang keseorangan. Di tambah dengan keadaannya yang hamil tanpa pengetahuan Zainal Arief.

Kamilia di bawa pulang oleh orang tuanya. Dalam keadaan fikiran yang tidak menentu, Kamilia melahirkan Misya. Mujur Azman setia di sampingnya. Azman banyak membantu memulihkan semangatnya yang hilang setelah ditinggal Zainal Arief.

9 tahun sudah berlalu. Kemunculan Zainal Arief meragut ketenangan hidupnya semula. Kamilia tahu Zainal Arief pasti mahukan kepastian tentang Misya yang disembunyikan dari pengetahuan lelaki itu. Puas Kamilia bertanya sebab dan alasan Zainal Arief meninggalkannya dulu, namun tiada sebarang penjelasan yang diberikan Zainal Arief.

Dalam rela dengan tidak, Kamilia menemukan juga Misya dengan ayahnya, Zainal Arief. Kemesraan yang ditunjukkan Misya dengan Zainal Arief sungguh meruntun hatinya. Anak kecil itu langsung tidak mendendami ayahnya yang meninggalkan sekian lama sedangkan Kamilia masih menyimpan rasa itu. Dia merasakan Zainal Arief merahsiakan sesuatu dari pengetahuannya.

Zainal Arief melamarnya buat kali kedua. Buntu dan binggung fikirannya. Rasa kasihan pada Azman yang setia menunggu hatinya terbuka untuknya. Namun, Azman begitu memahami Kamilia. Dia sanggup berundur diri demi kebahagian Kamilia. Dia yakin cinta Kamilia hanya untuk Zainal Arief.

Mereka bersatu kembali. Namun dalam hati Kamilia masih ada syak wasangka terhadap Zainal Arief yang kini suaminya kembali. Puas di tanya alasan Zainal Arief meninggalkannya dahulu, namun Zainal Arief hanya meminta kemaafan darinya dan berjanji tidak akan mengulangi perbuatannya dulu. Diyakini Kamilia yang cintanya tidak pernah berubah dari dahulu hingga kini. Hanya Kamilia di hatinya dan ditambah dengan kehadiran Misya sebagai penguat kasih sayangnya pada wanita itu.

Akhirnya, kebenaran terungkai jua. Rupanya ayahnya sendiri yang membuat onar. Sanggup ayahnya menggunakan kuasa yang dimilikinya untuk mengugut keluarga Zainal Arief. Zainal Arief terpaksa menurut segala kemahuan ayah Kamilia jika mahukan adik-adiknya meneruskan pelajaran mereka.

Kamilia begitu kecewa dengan perbuatan ayahnya meskipun ayahnya telah menyesal dengan perbuatannya dan mahukan Zainal Arief dan Kamilia bersatu semua. Dialah yang merancang pendedahan tentang Misya di majalah dengan harapan Zainal Arief akan terbaca mengenainya dan mencari Misya.

Zainal Arief begitu marahkan Kamilia kerana memarahi ayahnya. Pada Zainal Arief biarlah semua yang berlaku dulu sebagai pengajaran untuk mereka dalam menilai kehidupan. Walau macam mana buruk pun perbuatan ayah Kamilia itu sebagai anak Kamilia tidak berhak memarahi ayah kandungnya sendiri. Kamalia yang terasa hati dengan kata-kata Zainal Arief terus melarikan diri ke kampung mertuanya.

Tanpa disedarinya, dirinya hamil lagi. Perubahan itu disedari oleh ibu mertuanya. Di beritahu Zainal Arief akan perkembangan itu dan Zainal Arief muncul untuk memujuk Kamilia. Diterangkan dengan jelas kejadian 9 tahun lalu dengan harapan tiada lagi permasalahan yang timbul selepas ini. Kamilia yang terharu dengan pengorbanan suaminya itu, berasa sungguh bertuah dapat memiliki lelaki itu. Di buang segala keraguan dalam dirinya. Dia yakin cintanya masih utuh untuk lelaki yang bergelar suami ini. Dia berdoa semoga bahagia yang mulai bersinar ini akan terus bersinar menerangi kehidupan mereka. Tamat …

Rasa rasa citer ni leh beat ADAM HAWA ke??

Reply

Soulreaver December 12, 2012 at 1:20 PM

Betul tu Kak Na, memang byk masa and emotions spent for AH. Cam saye, layan AH kat Mustika HD. Then sambung baca komen2 kat blog nih. Pastu lepas smyg subuh, layan balik ulangan. Time keje dok baca blog nih. Teruk…. Hahahahhaa

Reply

FaraMerz December 12, 2012 at 1:39 PM

apa nie…complicated tol…apa lagi yg dipikirkan si am nie…

Reply

Soulreaver December 12, 2012 at 1:56 PM

Episode 63, Am akan reject call Ain… Wah..merajuk sakan.

Reply

siti December 12, 2012 at 3:35 PM

betul cakap azie..llki mmg x suke ungkit cerita lama..so ain move on jela hidup dgn am tu..past is past..let it be..
pasal johan tu x yah lyn la..mmg ain silap men tarik tali ngn johan..tp johan pun x leh perasan lebih..huhu

Reply

miss sweety December 12, 2012 at 8:17 PM

salam..bila tgk sorotan tuk mlm ni…..nper am x jwb bla ain call am masih marah am kat ain……jgn la mrh am ain dh mengalah tuk call am ….am syg ain johan jmpa azie nk selesaikan @tmbah masaalah…..

Reply

nak am December 12, 2012 at 9:42 PM

wahh, sape tadi yg minat kat Enid Blyton, Nancy Drew…waa cam same je..

ala biar la sesekali am majuks, dr awal selama 8 tahun asik am je yg mengalah, so kali ni biar ain pulak yg cari am, biar rasa bgmana jika tk dipedulikan, pompuan kdg2 melebih sgt…klau dpt suami sesabar am tu kena sujud syukur la berribu2 kali

Reply

nabhihah December 14, 2012 at 8:37 PM

apsal xdapat tgk nih?//

Reply

roid mazlan December 19, 2012 at 11:43 PM

ehhhh asal x boleh nak tengok nie??!! jangan laaa! >.<

Reply

Leave a Comment