Gambar Isteri-Isteri Salih Yaacob

Gambar Adik Beradik Neelofa Yang Cun Melecun

Gambar Taman Tema Legoland Malaysia Di Nusajaya, Johor

Syarat Permohonan Rebate RM200 Telefon Pintar 3G (Smartphone)

Syarat Dan Permohonan Geran RM1,000 Untuk Usahawan Online

Gambar 3 Lamborghini Kemalangan & Terbakar Di Lebuhraya PLUS

Borang BR1M

Video Promo Adam & Hawa Episode 37 – 40

by Ezany-Kun in Adam Dan Hawa,Drama Bersiri

Video promo drama Adam & Hawa episod 37 hingga 40 yang akan ditayangkan pada minggu depan.

Related posts:

  1. Video Drama Adam Dan Hawa Full Episode
  2. Video Adam & Hawa Episode 28 | Youtube
  3. Video Adam & Hawa Episode 24 | Youtube
  4. Video Adam & Hawa Episode 32
  5. Video Adam & Hawa Episode 5 | Youtube

{ 79 comments… read them below or add one }

isa October 26, 2012 at 11:59 AM

tayangkan la 1 jam setiap hari…baru puas tgok..

Reply

jiwa tenang October 26, 2012 at 1:37 PM

1jam x cukup biar tayang 3jam….baru betul puas

Reply

Kartini Awi October 26, 2012 at 3:14 PM

tayang semua episod lg best, siap ambik cuti mkn nasi bungkus n pasti gerenti tk mandi punyeee

Reply

hafiqain October 26, 2012 at 8:34 PM

habis 2 xkn xsolat kot??

Reply

Sham peminat Am October 29, 2012 at 2:22 PM

hafiqain… I sokong u… Adam dan hawa.. Bukan boleh tolong kita dlm kubur… Tengok tengok gak. .. Jgn lupa diri..

Reply

anhfan October 26, 2012 at 2:17 PM

rasanye mcm si eja tu lebih matang berbanding dengan si ain tu…..ain tu mcm lebih dikuasai nafsu amarah je….x matang betul…. x kan la semua yang berlaku di x boleh nak analyze….. kata pelajar cemerlang….pensyarah lak tuu….heiiiii….jadi emo lak bila tengok sikap si ain ni…..

Reply

Eija October 26, 2012 at 8:42 PM

Org, biasanya bila IQ tinggi, EQ dia rendah… Tu psl jd mcm tu kat ain. Mmg geram perangai dia. Mau ditempeleng je rasanya. Klu da xleh terima sgt, mintak cerai jela… 8 thn tu, giler main2kan hati johan….
Yg si azie tu pulak, da balik dr mekah, pki la elok2 sikit. Ni yg nmpk ketiak jugak dipilihnya

Reply

Yannz October 26, 2012 at 2:37 PM

tak sabar nak tengok episod 37…suspen lak….ape pun best citer nie…leh layan perasaan gitu…encem am n cntik ain..thanks ezany…

Reply

Kartini Awi October 26, 2012 at 3:18 PM

tk sbr nk tengok episod yg ain tahu hubungan azie n johan

Reply

mira October 29, 2012 at 9:37 PM

yes…me too

Reply

Sha October 26, 2012 at 3:51 PM

Xsabar nk tgu episod seterusnya

Reply

Cumi October 26, 2012 at 4:07 PM

Ye la… Napelah Ain tak boleh fikir balik apa yg dia doa kat Jabal Rahmah pastu ternampak pulak mula Am… Geram sebab dia tak boleh fikir sebab dan hikmah… Then nak marah pulak Azie khianati dia… Yg dia selfish tak terfikir pulak, buat Johan tunggu tapi tak nak kahwin, potong jalan Azie… Tapi tak pulak nak minta cerai dgn Am, semua dia tak nak lepas tapi semua pun dia tak nak jadikan husband… Nak org jadi kawan dia tapi dia tak pulak nak faham perasaan org… Betul kan Eja lebih rasional…. Pengajarannya… Ego boleh buat org tak fikir dgm betul dan matang….

Reply

Cumi October 26, 2012 at 4:11 PM

Teringin pulak kalau ada satu babak tu somebody sound kat Ain kasi dia nampak salah dia kat mana…sampai dia ternganga dan terkedu dan tersedar kesilapan dia…ececeh…. Kan akak dah marah ni…

Reply

abady October 28, 2012 at 8:37 PM

nanti dlm satu babak ain kena sound dgn am. masa tu am cakap mcm2 kat ain sampai ain menangis dan akhirnya sedar kesilapan dirinya

Reply

Cikgu Zawiyah October 26, 2012 at 5:03 PM

ako rasa laa…. Tapi ko orang semua jgn marah… watak ain skrg menyebabkan kaum hawa menjadi kurang ajar pada lelaki khusus nya suami…. Apa tak nya… dia tak pernah bersyukur dgn nafkah yg suami dia bagi…. Dah laa tu…. Si ain ni langsong tak pikir tanggungjawab batin dia kepada si Am. Memang tak ada otak laa watak si Ain ni…..

Aku dah makin menyampah tegar dah pada watak ain ni…. 110% menyampah.. Kurang ajar, biadap, bodoh, tak bersyukur, curang dan entah apa2 lagi pada suami dia semua ada…..

Ako rasa ko stop jer laa drama ni sampai episod 36 jer.. Tutup kedai….. Bungkus…. daripada ‘membodohkan’ kaum hawa dan juga daripada ‘mengajarkan’ kaum ‘Ain Hawani’ biadap pada suami….

Dah balik umrah pun tak ada ‘ respect’ pada suami….
Watak ain gives more negative impact to the women society…

Reply

Kutin Bubuz October 26, 2012 at 9:01 PM

Alahh Cikgu…Jangan bawa rasa kalau nak tutup bungkus apa cana nak tau ending dia…bukan Cikgu sorang aje yang tengok cerita ni kan? orang lain pun mau juga lihat apa kesudahhannya. Dahlah tu jangan bawa rasa banyakkan Istifar…Ini bukan betul2…ini COBAANNNN….Dari Cikgu marah waktak Ain kan lebih baik Cikgu geramkan watak si Dee tu (Bukan pelakon dia tau)…Lagi teruk negetive impact dia sebagai WANITA MELAYU…betul tak? apa kata Am dalam cerita ni “Dah merasa buah tempatan dan antarabangsa?” Wanita Melayu tak macam tu tau yang sebenarnya…

Reply

Cikgu Ain October 26, 2012 at 10:42 PM

Hai Chikgu marah nampak.., macam ni lah cikgu, saya saran cikgu saja lah ambik Am.., sian Am dah lama tak dpt nafkah batin… , tapi cikgu nak pi studio astro cari Am, atau pi cari mak dia buat muka dua ringgit tiga puloh sen..muka kicap sebotol..amacam??

Reply

Dr.ismail October 28, 2012 at 9:47 PM

ikut cikgu la….nm lg drama…stiap kburukan y ddramakan akn mbawa kbaikan n happy ending…..klau ade cd kn BESTTTTTTTTT

Reply

layan je laaaa October 28, 2012 at 3:53 PM

dah nama nya drama.. mmg la camtu.. nak bagi pengajaran kena la tunjuk kesalahan dulu baru tunjuk bila dia insaf.. nnt dah episod dia insaf baru la dia jadi isteri mithali.. kalau tutup sampai episod 36 je mmg nampak keburukan ain je lah.. rasanya masuk episod 50 sok dia insaf la tu.. time tu harap2 jgn la ada yg jeles kata ain OVER lak sbb meleseh2 ngan laki dia si Am tu..

Reply

abady October 28, 2012 at 8:41 PM

ya betul apa yg di kata oleh layan je laaaa.

Reply

kak Long October 28, 2012 at 11:28 PM

Cikgu zawiyah tengah meroyan…. lalaallala

Reply

Eyna Yusof October 26, 2012 at 5:30 PM

Aku pun Dah meluat ngan sikap ain Yg terlebih mengikut kata hati…. awat la Yg keras Kepala sgt…. Kalu nak d ikutkan semuanya berpunca dr diri dia sendiri… sengaja gatal masuk rumah org… apa salahnya letak Aja pulut Kuning tu atas meja Dan balik!!! apa pun tahniah Lah pd Nadia Nissa Sbb berjaya membawa watak ain dng baik…. Marah2 Aku pun pd si ain..tp setiap tayangan Aku dok Tunggu tengok jugak !!..Aaron memang handsome Dan Kalu betul la dia penyabar Mcm watak Adam….. alangkah bahagianya…..

Reply

sachabatrisz October 26, 2012 at 7:28 PM

Watak ain ni melebih2 sgt la…mmg sakit perasaan dia tp am try level best menangkn hati dia balik…tolong la..dr suka skunk ak jd meluat ar…

Reply

Kutin Bubuz October 26, 2012 at 8:25 PM

Ya Allah…Janganlah biarkan aku jadi macam watak si Dee tu. Menjatuhkan maruah seorang wanita Melayu…GEDIK the most!

Reply

Azfar October 26, 2012 at 10:40 PM

Wah… Dah jatuh cinta ngn am la..

Reply

LuvLin October 27, 2012 at 10:18 AM

Aku pn da jatuh cinta nie….
Alangkah beruntung nya aku diberi kn jodoh seperti Am.

Reply

kak Long October 28, 2012 at 11:30 PM

Azfar.. ko ni gay ek?

Reply

NANz October 26, 2012 at 11:25 PM

I like AM’s action pat Dee nak give him a kiss and he rejected it as he tayangkan his marriage ring
Cute sngat x2

Reply

hana October 27, 2012 at 12:34 AM

nak komen ckit, sbenarnya ada benarnya juga, kn Ain baru blik umrah patutnya dia hormat gn Am, trus Ain ckp dia bukan isteri Am, kerna tak bagi dafkah, trus Ain ckp suami apa tu tak bertanggungjawab langsung, kan dia tak taupun apa yg Am buat slama dia kat Australia, trus dia slalu mgata Am tak brtangungjwb, dia umrah pun duit yg dia kumpul pemberian Am dia tak tau pun itu duit Am ingat dia duit emak dia, skrg kan dia dah tau segala2 yg Am buat, yg Am korban untk dia slama 8thn, tapi dia tetap tak ckp sbaliknya masih marah, blum lupa perbuatan Am, kan dia wanita yg kuat agama, sembahyang 5waktu, trus dia seorang pensyarah, tapi saya kecewa dia seorang pembohong, dia tidak pernah bercakap yg lembut samma Am dan tidak iklas gn Am, harusnya ia harus menampilkan sifat2 kewanitaan melayu yg lembut berbudi bahasa, lebih2 lagi dia ada emak yg kuat bersembahyang, dan saya juga tak suka dia juga menipu emaknya, mcm mana nak ambil contoh, bagus lagi cerita Tentang Dhia yg melambangkan seorang wanita yg bersopan santun, beragama, lemah lembut, walaupun org jahat kat dia, dia maseh bisa buat baik. tak paham lah i dgn in ne, saya hanya ingin menyampaikan kekecewaan saya yg dia suka berbohong.

Reply

bless October 28, 2012 at 12:11 AM

aku pun teringin nak komen bila dh tengok citer nii….aduhhh..geram betul dgn sikap si ain tuu..sikap pembohong dia tak abis2 walau baru balik mekah..dh lah pensyarah..haiya…tp layan jer lah..suka sangat si pengarah drama ni buat pening kat penonton nya..mmg hebat lah pengaarah drama ni…suspen siott

Reply

Nadia Nissa @ Ain Hawani October 27, 2012 at 1:10 AM

Ramai yang marah dengan watak Ain Hawani yang jelas menggambarkan kebolehan Nadia Nissa membawa watak. Tahniah! Nadia Nissa. Kepada para penonton bawa-bawalah bertenang. Jangan risau nanti kereta Ain rosak dia akan call Am mintak tolong dan mengaku bahawa Am ialah suaminya depan student yang meminati Ain tu. Dari situlah bermulanya hubungan mereka kembali pulih dan semakin mekar. Tahniah! buat penulis novel dan skrip kerana berjaya mengusik jiwa dan perasaan penonton di samping lakonan mantap watak protagonis dan antagonis dalam drama ni.

Reply

Wulan oh Bulan October 27, 2012 at 9:41 PM

saya kesian sebenarnya dgn Nadiya Nissa kerana membawa watak ini..tak membina langsung dan kurang kukuh perwatakan yg dibawanya..lakonan Nadiya pun masih byk kekurangannya..tapi itu normal lah..jiwa saya tak terusik tapi keliru dgn watak dan perwatakan Ain Hawani..alangkah bgs nya kalau tak diulang2 scene dan dialog sama..saya mengharapkan drama ini sehebat novelnya..tp nasib baik ada Aaron Aziz yg memberikan sedikit semangat utk terus ikuti drama ni..klu tidak sorry lah..

Reply

maiz October 27, 2012 at 9:42 PM

betul tu I pun tak sabar…Jgn Emosi sgt semua.. ini kan cerita ikut novel.. hehe

Reply

Kak Bee October 29, 2012 at 10:43 PM

If it’s really you the ‘Nadia Nissa’, then CONGRATULATIONS! You’ve proven to Malaysian Drama fans that you r a good actress. You dah dpt bawakan watak Ain dengan baik sekali. Tengoklah comments yang diberikan. Keep it up! I’m sure you can go far. In fact you’re so much better that the actresses yang claimed ‘diva!’ Tahniah Nadia and of course Aaron, too.
Thanks Ezany

Reply

iR October 31, 2012 at 1:48 AM

nadiya nissa x cukup feel bwk watak ain hawani..kdg2 ade mcm try to be tiz zaqiyah…klu tiz zaqiyah bwk watak ni mesti lagi feel..da la berlakon dgn aaron..waahhh~ lagi meletop..nadiya nissa pny feel ms monolog lagi la x kena..baca skrip sgt..tau la blkg tabir..klu tibe time monolog tu gigit jari nk dgr klu2 ade perubahan tone suara die..mendatar jek..sorry la nadiya nissa..u kena cuba lagi watak2 hebat lepas ni dan perlu feel yg lebih dalam..keep up nadiya!

Reply

hana October 27, 2012 at 1:32 AM

iya lah tu cik Nadia Nissa @ Ain Hawani, memang lakonan nya Ain berjaya membuat penonton marah, tapikan saya tak suka dia suka berbohong, kan terus terang saja lagi baik kan gitu dripada berbohong, buat tambah dosa sajakan, tak salah berterus terang bukan nya Am kan dah biasa dengan sikapnya, tak ingat ke dia berbohong kat emak dia waktu nak antar Johan pegi KK, dia kasi surprise kat Johan, tapi dia cakap kat emak dia Azie ada hal…!@#$%^&*()_

Reply

asampedas October 27, 2012 at 8:52 AM

Weiii…pelakon2 tu lg suka bila pnonton2 emo sakn mcm ni sbb itu tandanye lakonn dorg brjaya smpai bole buat pnonton jiwa kcau mcm korg. ni lah sikap sgelintir org mlayu bila dh tengok drama smpai trbawa2 ke alam realiti. Dorg tu ikut skrip je la weii….dn dibyr. Tengok je yg baik jdkn tauladan yg buruk jdkn smpadn….huhh… kesiannye dgn korg ni…..

Reply

layan je laaaa October 28, 2012 at 3:58 PM

setuju dgn asam pedas.. aku rasa org2 yg emo ni bebudak bawah 20 tahun kot.. terbawak2 dgn perasaan.. tak dapat bezakan antara realiti dan fantasi..

Reply

iris qairah October 28, 2012 at 10:34 PM

betul kata layan je laaaa ..yang emo nie ramai budak bwh 20 tahun..hehehe padahal pelakon2 nie bawa watak yang pengarah bg jek , bukan betul2 pun . .

Reply

english teacher October 27, 2012 at 9:03 AM

episod 36 is such a drag.. its moving so slowly that i fell asleep..

Reply

anak murid pn Harjit October 27, 2012 at 12:55 PM

Sorry , are you an english teacher?
Episode 36 was such a drag. It was so dragging and make me fall asleep.
Betul atau tidak ayat saya cikgu..? PN Harjit my english teacher cuti bersalin.

Reply

english teacher October 28, 2012 at 2:28 AM

to anak murid pn harjit,

your language is good but let me point out a flaw there..

if u wanna use the past tense, the the word /make/ should also be in the past. It was so dragging that it /made/ me fall asleep. when writing a critic of a literature piece, it can be done in either present or past..mostly in present.

Reply

Bukan cikgu english October 28, 2012 at 3:46 PM

“Its moving” ke “it’s moving” ye cikgu english?

Reply

english teacher October 28, 2012 at 6:44 PM

you do sound cynical but anyway, congratulations dear, u r good at error identification. when i first wrote the 1st comment, never did it cross my mind that someone would scrutinise it to this extend.. well, may be I’m just so used to writing comments using sms language, so ironic kan, when i always warn my students never to use short forms. Gotta be careful now, don’t I? nice to know u.

any errors up there..? u see, that is why writers need editors to check on their language and mistakes.. u can be a make a good editor, you know.

Reply

english teacher October 28, 2012 at 7:01 PM

error there………u can be a good editor, you know

Reply

kak Long October 28, 2012 at 11:33 PM

pehal ada kelas bahasa inggerih ke kat sini… nak feeling2 ngan am pun tersentap jadinya…. ish p main jauh2… shadap u!!

Reply

english teacher October 29, 2012 at 8:53 AM

people always tell me that malays can be very rude, i choose not to believe them.. may be i should now.. thank you for proving me that.

Reply

Observer October 29, 2012 at 9:29 PM

Kalau ade button like ni… I dah lame like… Pe salahnye smbil blaja…. Tgah bce comment2 kat ats… Tegelak sorg2… Msg2 tga emotional dgn am n ain yg hnye DRAMA…Ttbe ade teselit english session nye comment… Menarik gak…

Reply

anak murid Pn Harjit October 28, 2012 at 10:04 PM

thank you teacher. Will forward this matter to Pn Harjit. Need to search for her opinion.
Buah cempedak di luar pagar ambil galah tolong jolokkan saya murid sedang belajar, kalau salah tolong tunjukkan. May allah show us the truth.

4 Meranti SMK Seri Indah Seri Kembangan

Reply

nj October 27, 2012 at 10:38 AM

dah jalan cita macam ini..dah watak ain cam tu dan juga dugaan kpd adam..mungkin ada maksd yg trsirat dan trsurat kepda kita yg mnonton.episd msh pnjang..salam sejatera

Reply

aezar October 27, 2012 at 10:59 AM

Watak ain ni real gak. Pasal selama ni heroin drama selalu baik bla bla..takde salah mcm malaikat. Watak ain ni ade warna.. Baik plus ade evil dia sikit. Huahuhua…emotionally unstable. Dia ade cemburu ade sikap hormat pade ibu dan ibu mertua. Watak dia dlm buku dan novel mengambarkan diasorg yg sgt passionate. Bila marah dia marah passionately bila sayang dia akan sayang passionately. Tapi line dialogue pasal luka, parut dan sewaktu dgnnya mau kasi tukar daaaa… Ape

Reply

yahib October 27, 2012 at 5:29 PM

Watak ain yg dibawa memang mengelirukn…sesekali x faham….dlm satu scene menggambrkn ain dah mula berlembut, dpt menerima si am (kita pun x sbr episod berikut)…tup tup next episod amat menghampakn, dah mula marah benci semula…pusing2 kat situ juga dari episod ke episod …pi mai pi mai tang tu juga, ni yg x sbr nk tunggu episod bila ain sedr bahawa azie ada hubungn dgn johan….nasib baik am masih setia (dngr citernya)….kalau tidk meloponglah si ain tu…dua2 melepas….alhamdulillah yg kita tahu ia berkesudahn yg mereka akan bersama akhirnya….dah tahu ending tapi masih x sbr menunggu dari episod ke episod…..hebatnya kedua2 pelakun ini…sukaaa sgt

Reply

aezar October 27, 2012 at 9:48 PM

Ain hawani ain hawani… Mcm2lah kau ni.. Kan dah kena marah dgn mak. Bunyi mcm mak aku kalau marah aku. Senang2 ejalah kahwin dgn am.. Tapi bunyi tak sedap pulak adam dan eja… Dari episode 80 terus habis kat episode 20.

Reply

suri raudhah October 27, 2012 at 10:51 PM

kesian nadiya nissa/ain kena hentam kat forum ni..
bagi yg benci watak ain yg terlalu ego,x hormatkan suami, korang refer balik episod dia kena tangkap khalwat dengan am tu. Cuba faham perasaan dia time tu..puas dia merayu kat am mcm org kena rasuk tp am seolah2 x bersungguh2 nafikan perkara tu. Kalau aku jadi ain aku pon marah..ini pasal maruah..budak 20 tahun dari kampung dtg kl cari kerja nak tolong keluarga tb2 kena tngkap khalwat pastu kena kawin dlm keadaan memalukan mcm tu..sedangkan dia ada cita2..mmg mnyentuh perasaan episod tu..
benda mcm tu sape boleh lupa smpai saudara sendiri n org kg pandang serong kat ain tu.kesian ain time tu..

alaa..x lama lg ain akan sedar jugak kesabaran am tu..am bnyk berubah utk ain..ain tersentuh masa am mengimamkan solat masa kenduri kat rumah mama..:) time tu baru ain tersedar dia bnyak dosa kat suami dia n beruasaha pertahankan rumahtngga .

bagi aku kalau am senang sngat dapat kemaafan ain kurang menarik la cerita ni..x mencabar bagi seorang x-kasanova mcm am tu..apapon aku suka gandingan aaron dengan nadiya nisa ni.:)

Reply

Anymous October 30, 2012 at 7:10 PM

Kes tangkap kalwat tu pun bukan salah Am..dia yg tergedik2 masuk rumah Am..letak ja lah kat luar..dia patut terima kasih dgn Am kerana selamatkan maruah keluarganya..ialah dia pun masih muda time tu fikiran tak matang lagi apa yg dia lakukan semua tu ikut hati..tp dia harus juga menerima semua tu sebagai ujian dan takdir..yg telah tertulis..ini dendam smpi 8 thn dan dia ckp smpi mati..Am tak pun rogol dia smpi dendam mcm tu..Am hanya cinta kan dia..susah nak tahu sometime dia mcm sukakan Am tp tak lama lepas tu dia benci pula..mgkn juga dia kena buatan org atau sihir si Dee…sbb Dee pernah bersumpah jika Am tak kan bahgia kalau bersama org lain..dan mmg btl dia akan cari smpi lubang cacing apabila dia dah mula upah spy utk memantau gerak geri Am dan Ain..cuma sia-sia kerana dia tak kan dpt hasil pun buat mcm tu..hanya sekadar nak pastikan Am tidak sebumbung dgn Ain..lainlah kalau AM nak jd kan dia sbg perempuan simpanan kerana mmg AM tak akan ambil dia…

Sebenarnya bawa watak jahat atau gedik kalau siapa pun bawa pasti akan berjaya..watak ni mmg dicipta utk mengundang kebencian penonton pun rasanya watak jahat atau gedik mmg mudah dibawa..

Reply

bless October 28, 2012 at 12:22 AM

Dari episod 1 sampai episod 36 gua tengok drama ni tanpa henti ni..mmg best lah citer dia…lama dah nak tengok citer ni…sempat tengok 4 episod jer kt u-tube..msa tu tengah seronok tengok…tp hari sari suntuk aku tengok sampai episod 36..fuuhh…mencabar giler citer dia…tahniah kpd pelakon Ain Hawani@Nadiya Nissa…mmg terbaik lah lakonan dia…nak buat mcm mane kan Nadiya cuma mendalami watak Ain Hawani kn…tp terbaik lah…biar org tak suka pun watak Ain tu…janji Nadiya bt yg terbaik…mmg best lah citer nii…

Reply

like u October 28, 2012 at 12:22 AM

Am seorang anak yg baik. Tak pernah meninggi suara dengan mama dia.

Reply

english teacher October 28, 2012 at 2:21 AM

to anak murid pn harjit,

if u wanna use the past tense, the the word /make/ should also be in the past. It was so dragging that it /made/ me fall asleep. when writing a critic of a literature piece, it can be done in either present or past..mostly in present. tq

Reply

kaira October 28, 2012 at 6:56 AM

hehe… semua pakat duk emosi… saya geram2 juga pada watak ain… tapi apa2 pun ia hanya sekadar cerita yg ingin memberi pengajaraan kepada kita… emosi boleh.. tapi jangan terlalu beremosi yea…bak kata pepatah melayu buang yg keruh ambil lah jernih… renug-renungkn …. :)

Reply

zaza October 28, 2012 at 9:44 AM

suke baca smua komen pengikut setia drama ni… Kalo bole butang LIKE kan best… Ape2pun kita lyn je.. Jgn emo ye lebih2 ye… Hihihi

Reply

Kak Ruby October 28, 2012 at 10:13 AM

Utk puaskan hati bacalah novel dia..happy ending. Yalah sbg manusia biasa kita tidak dpt lari drpd melakukan kesilapan. Sbb tu jgn under estimate kan Am..mcm Ain buat. Mmglah dulunya dia suka bpoya-poya..mungkin Allah nak temukan dia dgn Ain yang umpamakan mutiara di dasar lautan wlupun tpaksa bhdpn risiko kebencian Ain yg mbara. Tp jgn ikutan kita kaum Hawa sikap Ain yg bagaikan kufur nikmat. Kasih sayang yang suci dan luhur dtgnya drpd Allah. Jgn sampai suatu hari nnt Allah tak bg peluang langsung kasih sayang itu.

Reply

CT October 28, 2012 at 4:28 PM

aku sokong kalau tyg 1 jam.

Reply

Aku org kampung tiada pelajaran kuli2 sahaja.. October 28, 2012 at 4:36 PM

Persoalan…
1) Am dah berhenti jd pilot..dia buat apa skrg ni?
2) Dee study kat Us tp still love with Am..play girl.. tp nak juga dgn Am.. knp?
3) Apa dah jd dgn Tadika tu..mana pegi watak2 kat situ..dulu ada mereka enjoy lah jg tgk gelagat mereka tu..tp skrg babak merimaskan ja memanjang..
4) Watak Erin adik Am langsung tak berkembang..
5) Watak Kak Long pun tak ada perkembangan..

Reply

abady October 28, 2012 at 11:20 PM

dah drama tu tajuk ADAM DAN HAWA, mestilah berkisahkan tentang adam dan hawa

Reply

kak Long October 28, 2012 at 11:45 PM

betul la tu..abady ooii… patutnyer title tu tukar Am & KakLong… baru best!

Reply

Sofia Jane Bukan nama Sebenar.. October 30, 2012 at 6:57 PM

Telenovela dan Sinetron pun biasa guna tajuk nama wanita ..cth Ruby, Betty, Juana, Rosalinda dan mcm2 lg tp watak2 lain dikembangkan dan sama penting..Malaysia kena belajar..

Reply

LOL October 28, 2012 at 9:51 PM

1. Am kerja dia train pilot sekarang
2. Soal hati dan perasaan kata Dee and dia suka makan buah tempatan dn antarabangsa
3. Skrip writer novel dan drama dah nyanyok lupa asal usul citer AnH
4.Sebab babak tadika dah dimatikan, so watak erin pun matilah,kan Erin sekarang jadi principle tadika tu
5. Kak Long wajib tidak dikembangkan wataknya sebab lepas kena cirit birit hari tu, dia meroyan.

Reply

kak Long October 28, 2012 at 11:37 PM

wei… kak long ada lagi la… cintanya masih pada Am saja tau… jgn ko sebut pasal cirit birit tau… pantang!!

Reply

hyg October 28, 2012 at 11:34 PM

lawak la ko ni lol, kesian kak long tau…

Reply

lol October 29, 2012 at 8:14 AM

Ha…ha…kak long marah. Sorry ingat kak long dah gave up ngan am. tak sangka kak long masih menunggu buah yang tak akn jatuh.

Reply

Iza_Lulu October 29, 2012 at 8:14 PM

terhibur lak baca kome2 dkt atas ni..
hehehe…
x sabar nak tgk next episod..
advance thanks to admin
(^_^)

Reply

Aku org kampung tiada pelajaran kuli2 sahaja.. October 29, 2012 at 8:16 PM

Lol..wah..you ni btl2 taksub dgn drama A& H ni..

1) Am mcm jarang pi kerja pun..yg byk nya melayan perasaan dan ke Pub kalau tension..

2) Dee balik dr US mcm ahli sihir ..dia mcm tau2 ja mana Am pergi dan mana berada..habis tu semua buah dia nak makan…btl2 mcm perempuan siluman tp suka tgk Anzalna bw watak Dee seorg yg take easy dan gedik..org benci that mean lakonannya berjaya..ramai yg jelous Dee boleh buat apa ja dgn Aaron .hihi

3) Babak kat Tadika tu mmg best..terhibur tgk..skrg watak cikgu Zawayiah pun dah tak ada..kurang sikit sdap citer ni..

4) watak Erin tu dimatikan stuju..lah ..dia punya watak mcm pegang tombak ja..

5) Watak Kak Long best juga..klu dikembangkan konon2 dia bg kesedaran kat Ain atau dia jd isteri Am ker..baru padan muka Ain..

Sebenarnya watak Ain terkena sumpahan dlm cerita ni..konon Am dulunya play boy..tp skrg Ain pula yg jd play girl kerana mempermainkan perasaan seorg pelajarnya ntah siapa namanya murad ker?..dan c Johan.

Reply

aezar October 29, 2012 at 11:28 PM

Nak tergolek golek aku bace komen2 ni.. U people are classic. Simon Cowell pun tak leh chellen korang.

Reply

LOL November 1, 2012 at 1:56 PM

Aku tak kata aku Taksub pon. Aku tolong jwp apa yg kau tanya. Faham ke tak makna Taksub tu. Baca tulisan aku balik apa yang taksub nyer.
Ops sorry lupa kau kan dah kata kau “tiada pelajaran” kerja kuli jer. aku maafkan kau.

Reply

Kucing Gemok October 30, 2012 at 12:45 PM

Dee ni suka wat onar lah…. comel sungguh dia …

Reply

Sofia Jane Bukan nama Sebenar.. October 30, 2012 at 7:14 PM

Diakhir cerita nanti..Dee akan mati kerana ditolak dikawasan tinggi..dia jatuh kat gaung..kesian juga kerana time tu dia dah sedar tpdimatikan juga…

Reply

hidayah October 31, 2012 at 12:22 PM

x sabar nk tengok video drama episod 39 yg episod 38 memang best

Reply

Dulu Suka Skrg Menyampah! November 1, 2012 at 9:28 PM

Semakin hari semakin menyampah dengan drama ni..selow..skrip berulang2…banyak buang masa dgn dialog2 tah pape..dah tak rasa excited nak tgok..k la..bye2 adam n hawa~

Reply

Kak Mar November 1, 2012 at 11:00 PM

Pengajaran AH :
i. Kalau dah jodoh tak ke mana. Walau bertahun terpisah, kehendak Allah pasti bertemu jua. Kalau dah bukan jodoh, rancang macam mane pun tak dapat kahwin juga. Kesian Dee..
ii. Berterus terang walaupun pahit (jangan sekali-kali berbohong walaupun tanpa menggunakan kata-kata. Cth.nya masih ada ikatan perkahwinan tapi tak nyatakan. Apa hukum pergi meminang wanita yang tarafnya masih isteri orang?).
iii. Siasat dahulu kenapa Am berdiam diri dan tidak menolak untuk di akad nikahkan. Mestilah dia ada hati dan perasaan pada Ain. Dia boleh untuk tidak bernikah jika dia pun tak sukakan Ain.
iv. Jangan sekali-kali melawan atau derhaka pada suami kerana syurga isteri di bawah telapak kaki suami. Aduhai, di akhirat kelak kita akan bersama dengan dia lagi. Kalau kita dah beramal dan Allah masih temukan kita dengan suami kita, maka itulah jodoh terbaik untuk kita. Nak cam mane lagi… Bersyukur dengan nikmat yang telah Allah berikan. Amin.

Reply

Leave a Comment